Suçlu değiliz

Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, artan maliyetler, un ve maya fiyatlarına gelen zamların, fırıncıları zor duruma soktuğunu belirterek, ekmek fiyatlarında önümüzdeki aydan geçerli olmak üzere artış yapılacağını söyledi. Büyükelçi, 'Daha önce yaptığımız zammı suç saydılar. Şuanda mahkemedeyiz. Kesinlikle suçlu değiliz. Kimsenin düşmanı da değiliz. Esnafımızın hakkını savunacağız' dedi.

Suçlu değiliz

Belediye haksız rekabet yaratıyor

Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi,  belediyenin, mutlaka halka ucuz ekmek vereceğini buna karşı olmadıklarını ancak organize sanayideki fabrikalara giderek, düşük fiyat teklif ederek, esnafa karşı haksız rekabet yarattığını savundu. Büyükelçi, girdi maliyetlerinin artması nedeniyle ekmek fiyatlarına önümüzdeki aydan geçerli olmak üzere zam yapmaya hazırlandıklarını belirtti. Ekmek zammının kaçınılmaz olduğunu dile getiren, Büyükelçi, "Çoktan zam yapmamız gerekiyordu ama pandemi döneminde tüketicilere yardım olalım diyerek zammı ertelemiştik. Artık son nefeste kaldık. Fırıncı esnafı para kazanamıyor, artı gittikçe daha kötü bir hale geliyor. Pandemi sürecinde daha az kapasiteli yüzde 30'a kadar düşen fırınlarımız oldu. Un fiyatlarına yüzde 50, maya fiyatlarına yüzde 65 zam geldi. Maya fiyatlarına gelen zam Türkiye'nin bazı yerlerinde yüzde yüze zam geldi. Malumunuz asgari ücret arttı. Zaten bizim personeller asgari ücretin üstünde çalışıyorlar. Maaşları yüksektir. Giderlerimiz fazla, kurtaracak durumda değiliz. Zam yapmak zorundayız. Bu ay değil önümüzdeki ay uygulamaya geçeceğiz. Türkiye genelinde öyle düşünüyoruz. Bir kaç il zamlı tarifeyi uygulamaya geçti" diye konuştu.

Yardım kolisi değil yazılan cezaları iptal etsinler

Büyükelçi, belediyenin fırınlarla rekabet ettiğini dile getirerek, "Rekabet deyince mutlaka halka ucuz ekmek verecek, vermesin demiyoruz. Ama şuanda organize sanayideki fabrikalara giderek, düşük fiyat teklif ediyor. Hiç bir belediye başkanı döneminde olmadı. Bu durumu sadece Selahattin Gürkan döneminde yaşadık. Sayın Gürkan'a seslenmek istiyorum; pandemi döneminde esnafa bunu yaparsa esnaf zaten bitmiş emin olun bir sene içerisinde esnaf dükkanına kilit vuracaktır. Belediye yardım kolileri dağıttı. Biz yardım istemiyoruz. Bize pandemide haksız yere yazılan para cezalarını iptalini istiyoruz. Destek paketlerinden kesinlikle almadık. Almayı da düşünmüyoruz.  Çevremizde ihtiyacı olan tüm vatandaşlar,  fırıncılara kefilim, gelip ücretsiz alabilirler. Fırıncılar asla o cezaları hak etmediler. Bazı fırınlara 2, hatta 3 kere ceza yazılan fırınlar oldu. Her seferinde 392 lira fiyatlara uymadığımız için ceza yazıldı. Birlik bizim fiyatlara onay vermedi.  Mecbur geçmişiz o fiyatlara. Malatya'da fırın çok. Haksız ruhsatlar veriliyor" şeklinde konuştu.

Zam yapmaya mecburuz 

'Sayın valimiz, belediye başkanımız, birlik başkanımızla ekmeğe zam yapılması konusunda görüşeceğiz' diyen Büyükelçi, "Daha önce yaptığımız zammı suç saydılar. Biz şuanda mahkemedeyiz. Biz kesinlikle kendimizi suçlu saymıyoruz. Kesinlikle suçlu değiliz. Esnafımızın hakkını savunacağız. Biz, kimsenin düşmanı da zamcıda değiliz. Mecbur kalmazsak zam yapmak istemiyoruz. Giderlerimiz çok, kapasitemiz az olduğu için zam yapmaya mecburuz" ifadesini kullandı.