'Soruyoruz cevap yok'

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, CHP Yeşilyurt Belediye Meclis Üyeleri'nin meclis toplantısında belediye başkanına, 'İhalede usulsüzlük, yandaş ve yakın akrabalara yönelik iş imkanı' iddialarıyla ilgili birçok soru yönelttiklerini ve hiç bir soruya cevap alamadıklarını söyledi.

'Soruyoruz cevap yok'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, CHP Yeşilyurt Belediye Meclis Üyeleri'yle birlikte parti binasında basın toplantısı düzenledi. Kiraz, Yeşilyurt Belediye Mehmet Çınar'ın sorulan sorulara cevap vermediğini belirtti. 

Rencide olmuşlar

Uzun bir süre tartışılan belediyeler aracılığıyla yurt dışına adam çıkartma iddiaları üzerinden yeniden Yeşilyurt Belediyesi'ne yüklenen Kiraz, "Bir aydan fazla bir süre önce yurt dışına gri pasaportla adam kaçırma tespitimiz vardı.  Meclis üyelerimiz konuyla ilgili çeşitli sorular sordular. Bu soruların, soru işaretlerin ortadan kaldırılması için çabamızı sürdüreceğiz.  Biz soru soruyoruz, öyle cevaplar geliyor ki afallayıp kalıyoruz. Bir belediye başkanı şehrin emini, güvenilir adamı. Ama bunlarda ne o güvenirlik nede vizyon var. Biz adam kaçırmayı ortaya çıkardık, başka çıkıp diyor ki, 'belediyeyi itibarsızlaştırdınız.' Bu konuyu Malatya milletvekili Veli Ağbaba niye Türkiye gündemine taşıdı. Bu soruya nasıl cevap vereceğiz. Hem suç işlenmiş, hem de rencide olmuşlar. Verilen cevaplara kargalar bile güler. Sadece bu dosya değil birçok konu var" dedi. 

Adrese teslim ihaleler

'Yeşilyurt Belediyesinde adrese teslim ihaleler yapılıyor' diyen Kiraz, "Formalite ihale yapılıyor, belediye itibarsızlaştırılmıyor. Belediye kendi özel şirketinden tonlarca mal alınıyor. Bunun için bir bakan görevden alındı. Sahte ödül töreni düzenleniyor, belediyenin yaptığı villalar, ağaya beleş şekilde, vekillere, belediye başkanlarına veriliyor belediye itibarsızlaştırılmıyor, biz soru sorduğumuzda vekilimiz Türkiye gündemine taşıdığında itibarsızlaştırılıyor, bu lafa İnönü'nün dediği gibi hadi oradan diyoruz. Siz, belediyeyi resmen rezil ettiniz. Yeşilyurt Belediyesi'nin ismi google da adam kaçakçılığı olarak çıkıyor. Hiç bir mazeret rezilliği ortadan kaldırmaz" şeklinde konuştu. 

Skandallar bitmiyor

Kiraz, Yeşilyurt Belediyesi'ndeki skandallar bitmediğini savunarak, "Grup Başkan Vekili Ramazan Yakıcı diye biri var.  Lafı bir başka yere çekiyor, İnönü diyor. Eline bir kağıt vermişler, kağıdı okumaya çalışıyor, kağıdı da en okuyamaz adama vermişler.  1946'dan, tek partiden bahsediyor, sen kim tarih anlatmak kim. İnönü bütün Malatyalıların değeridir. Malatya'nın değeri üzerinden siyaset yaptırmayız. Biz ne soruyoruz adam ne cevap veriyor.  Biz adam kaçırdınız mı? Para aldınız mı? Bu adamlar suçlu muydu? Diye soruyoruz.  Belediye başkanından gelen cevap, 'liderimizle yürüyoruz'.  Biz senin genel başkanınla aranızı sormuyoruz ki.  Elbette liderinle yürüyeceksin.   Her toplantıda sorularımızı tekrarlayacağız.  Haziran'ın ilk haftası tekrarlayacağız. Soruların cevaplarını alana kadar tekrarlamaya devam edeceğiz.  Her ay kamuoyuyla paylaşacağız.  Verilen cevaplar, hiç kimseyi tatmin etmeyen, olumsuz tutum geliştiren cevaplar. Yeşilyurt Belediyesi'ne çağrıda bulunuyoruz; Yeşilyurt Belediyesini, Malatya'yı düşünüyorsanız, itibar kazanmak istiyorsanız çıkın açıkça bu soruların cevabini verin, en azından vatandaştan helallik isteyin, bundan sonra yapacağız tek şey bu" diye konuştu. 

Cevap alamıyoruz

Yeşilyurt Belediye Meclis üyesi Günnur Tabel ise yurtdışına götürülen kişilerin dönmemesi başta olmak üzere sordukları birçok soruya yanıt alamadıklarını söyleyerek, "Bir belediye başkanının, belediye meclis üyelerinin veya birinci derece yakınlarının, bağlı bulundukları belediyeyi ilgilendiren herhangi bir ihaleye katılmaları etik olmadığı gibi yasalda değildir. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün Millet Kıraathanesi için doğrudan temin yoluyla bazı firmalardan kitaplar aldığı doğru mudur? Bu firmalardan bir tanesi sahibi ile başkanın akrabalık ilişkisi nedir? Bu firmadan başka zamanlarda da benzer şekilde alımlar yapılmış mıdır? Son günlerde Yeşilyurt Belediyesinin İŞGEM Şirketi ile ilgili, gerek yazılı ve görsel basında ve gerekse sosyal medyada birçok iddialar dolaşmaktadır.  İŞGEM'in müdürünü görevden alma sebebinizi açıklar mısınız? Serkan Çınar'ın İŞGEM'deki görevi nedir? İŞGEM'in arsa ihalelerinden almış olduğu yerler hangileridir, nasıl değerlendirilmiştir, detaylarıyla açıklayabilir misiniz? Sosyal belediyecilik anlayışında lüks konut yapımı söz konusu olamaz ve ancak vatandaşın kullanımı ve ihtiyacı olan sosyal konutlar yapılabilir, Bilindiği üzere Yeşilyurt Belediyesi Malatya Gedik Mahallesinde 110 adet villa ve buna ek destek yapılar, altyapı ve çevre düzenlemesi yapımına karar vermiştir. Bu işin ihalesini alan şirket batınca da inşaat Yeşilyurt Belediyesi tarafından yapılmaya devam edilmiştir. Bu konutlar hangi kriterlerle göre kimlere tahsis edilmiştir, bu isimleri açıklar mısınız? Bu konutlar kaça mal edilmiştir? Her bir konutun satış fiyatı ne kadardır? Belediyenin burada bir kaybı söz konusu mudur?" açıklamasında bulundu.