Sorunlar çözülmedi

Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Söylemez, 2021-2022 eğitim-öğretim yılının birinci döneminin, kronik sorunlara çözüm üretilmeden, okulların temizlik ve güvenlik personeli ihtiyacı giderilmeden, meslek kanunuyla beklentiler karşılanmadan sona erdiğini söyledi.

Sorunlar çözülmedi

Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Söylemez, 2021-2022 eğitim-öğretim yılının birinci dönemini değerlendirdi. Söylemez, 2021-2022 eğitim-öğretim yılının birinci döneminin beklentilerin karşılanmadan sona erdiği, salgının gölgesinde geçen bu dönemde her şeye rağmen eğitim-öğretimden vazgeçilmemesinin doğru bir karar olduğu belirtti.

Eğitimciler hayal kırıklığına uğradı

Öğretmenlik Meslek Kanunu beklentileri karşılayacak şekilde çıkarılması gerektiğini ifade eden Söylemez, "TBMM Genel Kurulu’nda görüşme aşamasına gelen Öğretmenlik Meslek Kanunu konusunda somut adım atılması, 3600 ek gösterge vaadinin yerine getirilecek olması, kariyer basamaklarının ücret artışlarıyla birlikte yeniden hayat bulacak olması, aday öğretmenlikten asli öğretmenliğe geçişte yazılı sınavın kaldırılıyor olması, bir kısım sorunların çözümü için adım atılmış olması eğitim camiasında olumlu karşılanmıştır. Ancak, meslek kanununun Meclis’e sevk edilen hâliyle beklentileri karşılamaktan uzak oluşu eğitimcileri hayal kırıklığına uğratmıştır. Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenliği bütün boyutlarıyla ele almalı, her açıdan yapılandırmalı, sadece kariyere hapsetmemeli; öğretmenlerin sosyal ve mali haklarını geliştirmelidir" dedi.

Beklentiler karşılanmalı    

Söylemez, kronik sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sözleşmeli ve ücretli öğretmenliğe son verilmemesi, öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılmaması, istihdamda güçlük çekilen bölgelerde görev yapan eğitim çalışanlarına ilave teşviklerin verilmemesi, birim ek ders ücret miktarının düşüklüğü, eğitim kurumu yöneticiliğinde özlük haklarını ve yetkileri geliştiren kariyer odaklı sürdürebilir bir sistemin halen hayata geçirilememesi, eğitimin rehberlik ayağının eksikliği, öğretmenleri şiddete karşı koruyacak bir yasal düzenlemenin çıkarılamaması, öğretmenlerin yer değişikliği taleplerinin karşılanmamasının doğurduğu mağduriyetler, okulların ödenek ihtiyacı ve yardımcı personel istihdamı gibi sorunlar konusunda ivedi çözümler beklenmektedir. Sözleşmeli istihdam sonlandırılmalı, ücretli öğretmenlikten vazgeçilmelidir. Ek gösterge düzenlemesi tüm kamu görevlilerini kapsamalıdır. "diye konuştu. Yarıyıl tatilinin öğrenciler ve öğretmenler için bir dinlenme dönemi olmasını temenni eden Söylemez, "İki haftalık tatil dönemi ile okul döneminin farklı olması adına bol dinlenme, klasik olsa bile kitap okuma, akraba ziyareti, misafir alma-karşılama-hizmet etme, okul arkadaşlarından ziyade komşu ve mahalle sakinleri ile vakit geçirmek önemli. Okul dönemi ile tatil döneminin tek benzer tarafı gerek vücut gerek psikolojik denge adına uyku saatlerine dikkat edilmesini öneriyor,  gündüzlerin çalışma, gecelerin istirahat için yaratıldığını unutmamak gerekir" şeklinde konuştu.