Sonuçlar bugün yayımlanacak
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kesin sonuçlarının bugün Resmi Gazete'ye gönderileceğini açıkladı.
Milletvekili genel seçimleri için son itirazlar 21-28 Mayıs arasında Yüksek Seçim Kurulu’na yapıldı.
Bu itirazların görüşülüp karara bağlanmasının ardından kesin sonuçlar Resmi Gazete ve YSK’nın internet sitesinden yayımlanacak.
Kesin sonuçlar bugün açıklanacak
YSK Başkanı Ahmet Yener, YSK Başkanlık binasına girişi sırasında bir gazetecinin sorusunu cevapladı.
Yener, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kesin sonuçlarının bugün açıklanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderileceğini söyledi.
Seçmen sayısı 60 milyon 721 bin oldu
14 Mayıs'taki seçimlerde toplam 60 milyon 774 bin 565 seçmen oy kullandı.
Kayıtlı seçmenlerden 53 milyon 994 bin 11'i sandığa gitti, 52 milyon 627 bin 866'sı geçerli sayıldı.
İttifakların ve partilerin milletvekili sayıları
Cumhur İttifakı oyların yüzde 49,47'sini aldı ve 323 milletvekili çıkarttı. AK Parti 268, MHP 50 ve Yeniden Refah Partisi 5 milletvekiliyle Meclis'e girecek.
Millet İttifakı ise oyların yüzde 35,02'sini aldı ve 212 milletvekili çıkarttı. CHP'den 169, İyi Parti'den 43 milletvekili meclise girecek.
Emek ve Özgürlük İttifakı ise yüzde 10,55 oy alarak 65 milletvekiliyle meclise girecek. Yeşil Sol Parti 61 vekile sahipken, TİP 4 vekille parlamentoda yer alacak.
Cuma günü milletvekillerin mazbata almaları ve yemin etmeleri bekleniyor
TBMM İçtüzüğünün "İlk toplantı, andiçme ve göreve başlama" başlıklı üçüncü maddesine göre, ilk birleşimde, öncelikle milletvekillerinin ant içme töreni yapılacak.
Ant içme, her milletvekilinin Anayasadaki metni kürsüden yüksek sesle aynen okumasıyla gerçekleştirilecek. Milletvekilleri; seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecek.
Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında ant içebilecek.
Milletvekilleri ant içerek göreve başlayacak. Ant içmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.
Başkanlık Divanı
Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapacak. İkinci derecede en yaşlı üye, Başkanvekilliği görevini yerine getirecek.
En genç 6 milletvekili de geçici olarak katip üyelik yapacak.