Soğuk zincir şart

Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, kayıt dışı satılan yıllık süt miktarının, 108 bin ton olduğunu, kayıt dışı sütten kaynaklanan yıllık vergi kaybının 40 milyon 608 bin TL olduğunu belirterek, 'Ama soğuk zincir kurulup, kayıt dışı satılan sütler kayıt altına alındığı takdirde hem burada çiftimiz, üreticimiz kazanacak hem de devletimiz kazanacak' dedi.

Soğuk zincir şart

Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, yaptığı açıklamada, Malatya'da soğuk süt zincirinin kurulması için 2009 yılından beri çalışma yaptıklarını Fırat Kalkınma Ajansından 8 ay önce destek çıktığını ancak soğuk süt zincirinin kurulma çalışmalarının bir türlü başlamadığını söyledi. 

Üreticinin 21 milyon lira kaybı var

Malatya'da kayıt dışı satılan sütte kayıp olduğunu ifade eden Kurtoğlu, "Malatya’da Yeşilyurt ve Battalgazi bölgelerinde kaçak olarak 300 ton süt satılıyor. Bu da kayıt dışı rakamına göre çok ciddi bir oran, yaptığımız hesaplamalara göre Kayıt dışı satılan günlük süt miktarı: 300 ton. Kayıt dışı satılan aylık süt miktarı: 9 bin ton. Kayıt dışı satılan yıllık süt miktarı: 108 bin ton. Kayıt dışı sütten kaynaklanan günlük vergi kaybı:  112 bin 800 TL. Kayıt dışı sütten kaynaklanan aylık vergi kaybı: 3 milyon 384 bin TL. Kayıt dışı sütten kaynaklanan yıllık vergi kaybı: 40 milyon 608 bin TL. Ama soğuk zincir kurulup, kayıt dışı satılan sütler kayıt altına alındığı takdirde hem burada çiftimiz, üreticimiz kazanacak hem de devletimiz kazanacak. Malatya çiftçisinin 12 ay hesaplandığı zaman 21 milyon lira kaybı var. Bir Süt Toplama Merkezinin maliyeti ise 800 bin lira o nedenle Malatya’nın tüm ilçelerinde de muhakkak bu soğuk zincirin kurulması gerekiyor" dedi.

Üretimin devam etmesi lazım

Tarım Bakanı konseyinin süt fiyatını 4.70 TL olarak açıkladığını anımsatan Kurtoğlu, "Bir de sokak sütçüsü ve aile çiftçisi dediğimiz süt üreticilerinin sütü 3,50 liraya alınıyor. Yani çok nadir 4 liraya sütünü satan üreticimiz var. Yani ton başına 4 bin 700 lira yapıyor. O zaman bizim üreticiler 4.70 lira yerine 3.50 liraya satınca ton başına bin 200 lira kayıp oluyor. Bunu ay ve yıla vurduğunuz zaman ciddi rakamlar ediyor. Çiftçinin alın terini alabilmesi için muhakkak soğuk zincirin kurulması gerekiyor. Ayrıca denetimlerin yapılıp, sokak sütlerinin de analiz edilmesi gerekiyor. Tabii sokak sütçüsünden dolayı sanayi sütçüsü dediğimiz kesim de sütünü satamıyor. Bunun için herkese görev düşüyor. Çünkü biz zarar etsek de üretiyoruz. Bu üretimin de devam etmesi lazım" diye konuştu.