Sistem revize edilmeli

Memur-Sen Malatya İl Temsilcisi Kerem Yıldırım, Üniversite ve Ortaöğretim kurumları sınavında, 'sınav sistemlerinin kökten değiştirilmesine karşı olduklarını' değişim olacaksa köklü değilde, bazı kısımların revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Sistem revize edilmeli

Yıldırım, hafta sonu yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) katılacak öğrencilere başarılar dilediğini, sınava giren öğrencilerden 150 ve üzeri puan alamayanların tercih hakları olmayacağını, 200 puan ve üzeri alanların sınav sonuçlarının da iki yıl geçerli olacağını söyledi. “Sınav sisteminin sürekli değişiyor” olmasını eleştiren Yıldırım, sınav sisteminin tamamen değişmesi yerine, sistem içindeki aksaklıkların düzeltilmesi görüşünde olduklarını söyledi. Sık sık yapılan değişikliklerin hem öğrencilerin, hem velilerin hem de öğretmenlerin üzerinde kafa karışıklığına neden olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bu yeni sistemin ilk denemesi bu sene yapılacak. Sınavdan sonra avantajlar nedir, dezavantajları nedir? Bakıp ona göre ıslah edilmeli ve daha güzel bir şekle dönüştürülmeli. Ama sınav kökten değiştirilirse bu daha büyük aksaklıklara neden olacaktır. Bizler eğitimci olarak buna şiddetle karşıyız” diye konuştu.

SONUÇLAR 2 YIL GEÇERLİ OLACAK

Yıldırım, “Sınav sistemimiz eğitim, öğretim yılının başında değişti. Çocuklarımız yükseköğretim sınavı altında 30 Haziran ve 1 Temmuz’da sınavlarına girecekler. İki oturum şeklinde yapılacak olan sınava, birinci otumum için başvuranların sayısı 2 milyon 300 bin civarında. İkinci oturuma başlayanların sayısı ise 1 milyon 980 bin civarında. Cumartesi yapılacak olan birinci oturumda temel yeterlilik testi sınavında bazı kategorilerde toplamda 120 soru sorulacak. Pazar günü yapılacak olan İkinci oturumda ise toplam 160 soru sorulacak. Burada da yine çeşitli kategorilerde sorular sorulacak. Ayrıca Pazar günü öğleden sonra Yabancı dil sınavı da yapılacak. Bu yabancı dil sınavında da 80 soru öğrencilerimize yöneltilecek. Sınavlarda 150 ve üzeri puan alamayan öğrencilerimiz için tercih hakkı doğmayacak. Temel yeterlilik sınavında 200 ve üzeri puan alanların, sınav sonuçları iki yıl geçerli olacak. Bu uygulama aslında güzel bir şey” dedi.

ADRESE DAYALI KAYIT SİSTEMİ OLUMLU

Kerem Yıldırım, “Sendika olarak bizim sürekli dikkat çektiğimiz bir şey var. Sınav sistemlerinin sürekli olarak değişmesi herkesi sıkıntıya sokmakta. Daha önceki sınav sisteminin, kökten değişmiş olması bir olumsuzluk. Bunu baştan beri izah ettik, anlattık. Genel merkezimiz ilgili bakanlık ve gerekli yerlerle görüştü. ‘sınav sistemi değişmesin ama sınav sistemi içerisinde ıslah edilmesi gereken bölümler varsa onlar düzeltilsin ve devam edilsin’ denildi. , Geçen yıl ve önceki yılda dahil, liseler hemen hemen yüzde 100’e yakını puan ile öğrenci alıyordu. Fakat bu yeni sistemde öyle değil. Yanlış hatırlamıyorsam Malatya’da 11-12 tane puan ile öğrenci alacak okul var. Dolayıyla öğrencilerimizin birçoğu zaten bu sınava başvuru yapmadı. Nedeni, puanla girilecek olan okul sayısının sınırlı olması. Bu kimilerine göre avantaj, kimilerine göre dezavantaj. Avantajı şu, bütün öğrenciler sınava girmek zorunda kalmıyor. Sınava girmek istemeyen, belirli bir okula gitmek isteyen öğrencilerimiz sınava girmiyorlar. Ancak puanlı okullarda biraz sınırlı tutuldu. Örneğin Anadolu liselerinde Malatya’da sayı 1-2 tane. Diğerleri meslek liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler lisesi var. En az 3-4 tane Anadolu lisesinin sınavlı olması gerekiyor. Bu Malatya için söylenen bir durum ve bu bir eksiklik. Olumlu tarafı ise adrese dayalı öğrenciler kendi mahallelerinde bulunan Anadolu liselerine gidebilecek buda bir avantaj” diye konuştu.