Şire Pazarı sessiz
Dünya kayısı başkenti Malatya'da etkili olan soğuk hava zirai don afetine neden oldu. Yaşanan don hadisesi Şire Pazarını da sessizliğe itti. Esnaf, kayısı piyasasında zirai don sonrasında belirsizlik yaşandığını belirterek, 'Kayısının yanması sadece çiftçiyi ve tüccarı etkilemedi. Kayısıya vuran don aslında Malatya'yı vurdu' dediler.
Malatya ekonomisinin can damarı olarak nitelendirilen kayısı kentte 13 Nisan’ı 14 Nisan’a bağlayan gece etkili olan don olayları ile yandı. Uzun yıllar hareketliliği ile bilinen ve köylü vatandaşların ürettiği ürünleri satışa sunduğu Malatya Şire Pazarı’nda, önceki gece etkili olan zirai don afeti sonrası sessizlik hakim oldu. Şire Pazarı Esnafı, don afeti sonrasında pazardaki hareketliliğin durma noktasına geldiğini ifade ederek, kayısıyı vuran zirai donun pazara da vurduğunu dile getirdiler.
Kayısıya vuran don pazarı da vurdu
Esnaf Mehmet İşgören, kayısıların yanmasının fiyat bazında piyasayı olumlu etkileyeceğini anlatarak, “Bu arz talep meselesi, daha önceki fiyatlar, 80 ila 90 TL aralığındaydı, şuanda farklı olur. Ancak henüz ne kadar yandığı ile ilgili kesin bir bilgi yok. Hangi bölgede ne kadar yanma oldu 10-15 gün içerisinde belli olur. Tüccarın elinde çok mal yok. Hasat dönemine saklar mı bilmiyoruz. 70 bin tona kadar ihraç edilen kayısı var. Tüccarın elinde çok mal yok, kalanda yeni sezonun devreder. Buda sezonu çıkarmasını sağlar. Esnafın elinde yüklü bir mal yok. Dediğim gibi tablonun resimleri önümüzdeki günlerde netleşecek, şuan ne desek yanıltıcı olur. Kayısı piyasasında bir durgunluk var. Kayısıya vuran don aslında pazara da vurdu” diye konuştu.
Bütün sektörler sekteye uğrayacak
Kayısının yanmasının sadece çiftçiyi ve tüccarı etkilemediğini herkesi etkilediğini ifade eden Musa Eroğlu ise, “Kayısı geliriyle birlikte bölgesel bir ürün haline dönüştü. Kayısıdan bu sezon ürün çıkmaması demek şehir dışından gelecek olan mevsimlik işçilerin işsiz kalması anlamına geliyor. Çocuğunu evlendirecek çiftçinin zor durumda kalması anlamına geliyor. Lokantanın yemeği az satması anlamına geliyor. Yani kısacası bütün sektörler sekteye uğrayacak. Yaşanan zarar az değil. Zirai donun yüzde 60’larda olduğu konuşuluyor. Bu ilk dalga, çiçek açmayan bölgelerde yaşanabilecek olası bir afet durumunda bu rakam artabilir de” diye konuştu.
İhracatta durağan bir döneme girebiliriz
Şaban Kurt da, kayısının yanmasıyla kayısı fiyatlarında bir belirsizliğin oluştuğunu vurgulayarak, “Kayısının fiyatı şuan belli değil. Kayısı 80 TL’ye satılıyordu. Kayısının yanmasından dolayı millet beklentiye geçti. Kayısının gördüğü zarara göre yeni fiyatlama yapılacak. Meyvenin durumuna göre piyasa yön alacak. Kayısı fiyatının son durumunu rekolte belirleyecek. Rekolte açıklanana kadar bu belirsizlik sürecektir. İhracatçı mal bulamaz. Kayısının geleceği fiyata göre hem çiftçi hem tüccar ürününü elinde bekletebilir. Yani ihracatta durağan bir döneme girebiliriz” şeklinde konuştu.