Şimdi değişim zamanı

Hamza Hamzaoğlu'nun alt yapıya çok önem verdiğini belirten Futbol Antrenörü Mehmet Onur Vurmaz, Hamzaoğlu'nun, daha önce Malatyaspor'da görev yaparken alt yapıya büyük katkı sunarak çok işler ortaya çıkardığını söyledi. Vurmaz, Hamza Hamzaoğlu'nun daha önce görev yaptığı takımlarda alt yapıya verdiği önemin bundan sonra Malatya futbolu içinde avantaj olacağını vurguladı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Şimdi değişim zamanı

Daha önce Malatyaspor’da forma giyen futbol antrenörü Mehmet Onur Vurmaz ile şuanda sergilediği performansla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Yeni Malatyaspor'un Bolu kampında bulunan genç futbolcuları Burak Efe, Erşan Yasa ve sporda bireysel çalışmaların önemi üzerine söyleşi gerçekleştirdik. Vurmaz, her iki genç yeteneğin, kampta hazır bir görüntü verdiklerini ve bunun kendisi için sürpriz ifade etmediğini belirtti. Futbol Antrenörü Mehmet Onur Vurmaz ile yaptığımız röportajdan kesitler:
NETHABER; Malatyaspor kampında bulunan genç oyuncularla beraber çalıştınız, şu anda a takımla kampta bulunan genç oyunculardan güzel haberler geliyor bu konuda ki düşünceleriniz?

Mehmet Onur Vurmaz: Futbolda bireysel antrenmanların ne kadar önemli olduğu günümüzde daha açık şekilde belli olmuştur. Sporcuların bilinçli, istekli olmaları da önemli.  Değişkenler sonuca direk etki etmektedir. Bir sporcunun bireysel anlamda kapasitesini ne kadar yükseğe çekersek, takım içerisinde zincir o kadar kuvvetli olur. Takım yukarı doğru yükselişe geçer. Bu anlamda sporcunun beslenmesi, dinlenmesi, uyku gibi faktörler bireysel antrenmanlar için değerlidir. Ülkemizde son yıllarda bu konularda bilinçlenme var. Kendilerine daha çok dikkat ediyorlar. Malatya’mızda da bu konunun öncüsü olmak, ben 3  yıl önce  bu işi başlattım. Şuanda 17 yaşında olan Burak Efe takım kampında. 3 yıl önce biz beraber bu sürece başlamıştık. Mutluyuz, meyvelerini yavaş yavaş yiyeceğiz.  Pandemi sürecinde bu oyuncularla beraber oldu. Bu süreçte alt yapıda görev yapan alt yapı antrenörlerin taktiksel ve takımsal bir çok etkisi olmuştur. Ama pandemi süreci bütün sporcular  zor şartlarda çalışıyordu. Yasakların esnek hale gelmesinden sonra bu 2 sporcumuz bireysel antrenmanlara hemen devam ettiler. Bunun meyvesini şuanda kampta olduğu gibi alıyorlar. Son gelen raporlarda, her iki oyuncu için de olumlu raporlar geldi. Gayet iyi bir performans sergiledikleri sadece tecrübe eksikliği olduğunu zaman içinde bu eksiklikte ortadan kalkacaktır.

Benim için sürpriz olmadı 

NETHABER; Genç oyuncuların bu süreçte kampa götürülmesi ve iyin performans ortaya koymaları sizin için sürpriz oldu mu?

Vurmaz; Aldığım duyumlar, ikisinin de hazır bir görüntü verdiği, Ali hocanın olumlu rapor vermesi, daha sonra göreve gelen Hocamız Hamza Hamzaoğlunun aynı düşünce de ve tecrübeli oyuncuların arasında kuvvet ve dayanaklık anlamında hazır görüntü verdiler. Bireysel anlamda çalışmalarının karşılığını kampta aldıklarını görüyoruz. 2 oyuncuyla ilgili şunu söyleyebilirim; Malatya'da yapılan birinci hazırlık kampında çeşitli takımlarda kiralık oynayan ve alt yapıdan gelen 9 oyuncuyla ilk kamp tamamlanmıştı. İkinci kampa akademi liglerinde yer alan sadece 2 oyuncu yer alıyor Burak Efe ve Erşan. Bu 2 oyuncu bireysel anlamda büyük emek verdiler. Sadece pandemi sürecinde değil 3 yılın emeğinin karşılığını aldılar. İlk olarak U 15 kategorisinde beraber çalışmaya başladık. Yaşa göre program yapmamız lazım. Yaşı büyüdükçe, artık bazı paradometrelere, performanslara yüklenmemiz gerekiyor. Teknik anlamda, küçük çocuklarda çalışmanız gerekiyor. Burak Efe şuan ki durumuyla gayet hazır bir pozisyonda, A takım da bulunan futbolcularla aynı kategoride yer alıyor.

İyi sonuçlar aldık

NETHABER: Her iki futbolcunun artı ve eksileri nelerdir?

Vurmaz: Efenin ters ayağını kullanmada sıkıntı yaşıyor. Onunla bireysel antrenmanlarda diğer ayağını kullanması için çok çalıştık. Sol ayağı kadar olmasada sağ ayağını da etkili kullanıyor. Oyun mantığı ve zekası çok üst seviyede, ilk geldiğinde bazı sıkıntıları vardı. Kuvvet ve dayanıklılık anlamında. Hemen müdahale edemiyorsun. Zamanla, esneklik anlamında hızlandırıldı. Ve gayet iyi sonuçlar aldık. Kuvvet anlamında da aşamalı bir şekilde çalıştık. Atletik performans anlamında iyi durumda. Yaşından dolayı, fiziki gelişimleri olacak. Mekanik, kas, kuvvet ve esneklik adına gayet iyi durumda. 

NETHABER: Kampta bulunan futbolcularla aynı metod mu uygulanıyor?

Vurmaz: Tabi aynı antrenmanı yapıyorlar. Koşu programlarında farklılık vardır. Nabız, tempo ortalamalarında farklılık yaşanabilir. Kuvvet antrenmanlarında, aslında şöyle bir durum var. Her futbolcunun kuvvet maksimali farklıdır. Maksimaline göre antrenman yaptırırsın . Periyodlamasını ayrı planlamak gerekiyor. Takım oyunlarında bunu ayarlamak kolay değil. Takımın yaş ortalamasına göre 2 veya 3 gruba bölünüp, değerler üzerinden antrenman yaptırıyorsunuz. Bireysel anlamda yapılan çalışmalarda bu sorunu ortadan kaldırabiliyorsunuz. 

Hamza hoca gençlerin önünü açabilecek bir hoca

NETHABER: İki kampı tamamlamaları avantaj mı, Hamza hoca genç oyuncular için şans mı ?

Vurmaz: Tabi büyük bir şans. Yıllar önce buradaydı. Malatya'da görev yaparken, Güven Gürsoy vardı. Güven gayet iyi değerlendirmişti. Hamza hoca gençlerin önünü açabilecek bir hoca. Şuanda hem maddi hem manevi anlamada ihtiyacımız var. Şehir olarak genç oyunculara ne kadar yatırım yaparsak, ekonomik anlamda o kadar rahat hale geliriz.  Kazanç sağlayabiliriz. Artık bu memleketten futbolcu çıkıp, bu şehrin takımında oynamalı. Bu şehirden yetişen futbolcuların takımın bütün kategorilerinde görev yapıp, a takımda görev almalı ve takımın kaptanlığını yapmaları lazım. 

NETHABER: Genç oyuncuların ailelerine ne gibi sorumluluk düşüyor?

Vurmaz: Bu noktada çok dikkat etmek gerekiyor. Aileler çocukların arkasında durmalı. Rahatlık olarak hissettirmemeli. Saha içerisinde çocuğu rahat bıraksınlar. Dışarıdan müdahale etmesinler. Sesleniş vs, olmamalı. Yönlendirmeliler. Çocukları kendi oyun tarzına bırakmaları, zaten hata yapa yapa hataları ortadan kaldıracaklardır. Bu çocuklar bu takımda kendilerini bulacaklar. Buda Malatya’da bir ilk olacaktır. Kendilerini karakter ve yetenek anlamında iti yanıyorum. Birisi ofansif diğeri savunma ağırlıklı oyuncular. İki futbolcuyu yakından tanıdığım için bunları söylüyorum. İlerleyen yıllarda bu genç oyuncular çok daha iyi yerlere gelecektir.
Kazanan Malatya olacak

NETHABER: Gelişime açık futbolcuların yol haritası nasıl olmalı?

Vurmaz: Efe ve Erşan basamak olarak gelecekleri yere geldiler. U15 takımında Enes adında bir başka yetenekli bir oyuncu bulunuyor. Şimdi bu futbolcuya odaklanmamız lazım. Kasımpaşa’dan transfer etmiştik. Kasımpaşa kulübü alt yapıdaki yapılandırmalarından dolayı dışarıdan gelen genç futbolcuları diğer takımlara gönderme kararı almıştı. Oyunun iki yönünü oynayabilen yetenekli bir oyuncu oyun zekası çok iyi kendi yaş kategorisinde bulunan oyunculara göre fizik anlamında daha iyi durumda. Gerekli çalışmaları yaparsak iki yıl içinde çok daha iyi konuma gelecektir ve bunda kazanan Malatya olacaktır.

NETHABER: Alt yapıda yaşanan gelişmelerden kulüp yönetiminin haberi var mı?

Vurmaz: Adil Gevrek başkanımıza buradan seslenmek istiyorum. U15’deki Enes’e dikkat etsinler. Milli takım hocalarının notları arasında Enes’de bulunuyor. Pandemi süreci olmasaydı kendi yaş kategorisinde ulusal takıma gidecekti. Bu oyuncuların A takım tesislerini de görmeleri lazım. En büyük sorunlardan birisi de bu. Alt yapıda görev yapan genç oyuncular için A takım tesislerini görmek orda antrenman yapması büyük önem taşıyor.

Futbolda projeler çok önemli

NETHABER: Adil Gevrek’in “ Futbol Köyü Projesi “ vardı. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Vurmaz: Futbolda projeler çok önemli. Sahalar ve tesisler yapabilirsiniz bu konuda size herkes destek verebilir. Ama içerisine yerleştireceğiniz insan modeli çok önemli. İşinde uzman kişilerin orada görev yapması da yetmeyebilir. Kendi alanında gelmenin verdiği avantajı kullanacak olan eğitimli kişilere de önemli. Alt yapıda görev yapan ve futbolun içinden gelen arkadaşlarımız var. Futbol geçmişi olarak Malatya’ya hizmet etmiş arkadaşlar en iyisini yapmaya çalışıyorlar. Bu arkadaşları destekleyen akademik apoleti taşıyan arkadaşlarında görev yapmaları gerekiyor. Bu işin okulunu okumuş kişiler göreve gelirlerse ortaya çıkacak harmanın ortaya güzel şeyler çıkartacağını düşünüyorum.

Kulüp-BESYO ilişkileri önem taşıyor

NETHABER:  Söylediklerinizin ışığında BESYO’nun devreye girmesi gerekmiyor mu?

Vurmaz: Besyo’da görev yapan her öğrencinin kendi alanı için tesislerde staj görmeleri lazım. Bu konuda Besyo hocalarının buna öncülük etmeleri gerekiyor. Kulüp-Besyo ilişkilerinin birlikteliği bu açıdan büyük önem taşıyor.Bu konuda Yeni Malatyaspor kulübünün bilgilendirilmesi ilk adım açısından yeterli olacaktır.Her şey iki tarafın bir araya gelmesine bağlı.Kime bu konu hakkında bir şeyler ortaya koymuyor. Dekanımız Cemal Hoca özverili bir insan eğer kulüpten konuyla ilgili bir öneri veya proje gelirse Cemal Hoca’nın konuyla ilgili düşünceleri bu şehre çok şeyler katacaktır.İnönü Üniversitenin Spor Yöneticiliği bölümünde okuyan öğrencilerin kulüp yöneticileriyle tanışmaları ve ortamı yaşamaları lazım.Spor yöneticiliği,Antrenörlük  ve Eğitim bölümlerinden seçilen öğrencilerin kulübe gelerek çalışmalar yapmaları kulübün geleceğini daha iyi yerlere taşıyabilir.Bunun gerçekleşmesi halinde her branşta iyi şeyler ortaya çıkacaktır.

Hamza hoca gitti Güven’de bitti

NETHABER:Hamza Hamzaoğlu bu proje için bir avantaj mıdır?

Vurmaz: Kemal Özdeş, Yeni Malatyaspor’da göreve başladıktan sonra sürekli olarak alt yapıya gelip bizlere “rahat olun takım rahat bir ortama gelirse sizlere şans vereceğim”demişti. Konuşmalarında daha önce Manisaspor alt yapısında yaptıklarını anlatmıştı. A takım tesislerine gitmeden önce alt yapı tesislerine gelip bizlerle istiare ediyordu. Yeni Malatyaspor sıkıntılı ortamda olmasına rağmen alt yapıyı ziyaret etmesi çok güzeldi.Hamza hoca daha önce Malatya’da görev yaparken alt yapıya büyük katkı yapmıştı. O dönemde Güven Gürsoy’a şans vermişti. Malatya’dan ayrıldıktan sonra Güven’e iyi bakın demişti. Hamza hoca gitti. Güven’de bitti. Biz sporcuyu geliştiremedik. Sadece saha içinde değil diğer konu başlıklarında da katkı sunulması gerekiyordu. Şu anda Ronaldo bile ilerleyen yaşına rağmen evinde özel antrenman yapıyor. Evine kurduğu sistemle takım antrenmanını tamamlayıp evdeki çalışmaları yapması zaten Ronaldo’nun ne kadar özeli bir futbolcu olduğunu gösteriyor.

NETHABER:Burada bir çok sporcu çalıştı Malatya için büyük artı mı?

Vurmaz: Evet bir çok sporcu burada bireysel çalışıyor. Hakemler geliyor. Ciddi anlamda Malatya'ya farklı bir şey katmak istedim. İlk açtığımda fitnıs salonu tarzında düşündüler. Öyle bir şey yok dedim insanlara anlatmaya çalıştım. Nasıl çalışıldığını, nasıl antrenman çıkardığımız anlattım. 4 ay sadece işin anlatmaktı. Çok şükür karşılığını aldım. En büyük hediyem Erşan ve Efe'nin yukarda olması. Efe ile ilk çalıştığımızda burası yoktu. Saha da çalışıyorduk.  Fıtness merkezinde çok küçük alanda çalışırdık. Oralardan geldi. Kurallara uydu. Benim ilk çalışmamdı. Benim için de bir başarı. İlk tecrübem olduğu için ciddi anlamında daha da heveslendim.  Ben ciddi anlamda keşfediyorum. 15 yaş kategorisinde de bir tane oyuncu var. Alt yapı hocaları yeteneğini biliyorlar. Hakkını yememek lazım üzerinde duruyorlar.Ama orda bir yetenek, hazine var onu keşfetmek lazım. 

NETHABER:Türk futbolunun bilinen sıkıntısından kurtulması için kulüpler neler yapmalı?

Vurmaz: Bu iş parayla olabilecek işler değil. Bu iş sistem işi. Kimse bu işi bilmediği için. Başkanla alakalı bir çok spekülasyon ortaya çıktı. Aslında art niyetli ve kötü yönettiğini düşünmüyorum.  İşler kötü gitti. Bu memleket ilk defa UEFA'da 2'inci tura çıktı. Biraz haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Yanlışları var mı. Kendisi de kabul ediyor. Sadece Adil Başkan değil, yanlış yaptığında hiç kimse görmedi mi? Neden kimse durdurmadı, bir şey  söylemedi?  Bazı şeyler olduktan sonra yargılamak kolay.  

Şimdi değişim zamanı
Şimdi değişim zamanı
Şimdi değişim zamanı
Şimdi değişim zamanı