Sıkıntı özel sektörde

Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, şekerde yaşanan sıkıntının özel sektörden kaynaklandığını belirterek, 'Piyasanın yüzde 70'i Türk Şeker elindeyken, yüzde 70'ini özel sektöre kaptırdı. Bizim ürettiğimiz şeker miktarı belli. Ama özel sektörün fiyatı yüksek tutmasından dolayı Türk Şeker'e büyük bir talep ve yığılma oldu. Talebi karşılayamaz duruma geldik. İşin altında yatan gerçek özelleştirmenin getirdiği sıkıntılar' dedi.

Sıkıntı özel sektörde

Şeker fiyatları ile arz ve stoklara yönelik tartışmalar sürerken Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, gazetecilere şekerde bu yıl yaşanan sıkıntı ile ilgili açıklamada bulundu. Murat, şekerde yaşanan sıkıntının özel sektörden kaynaklandığını vurguladı. Malatya Şeker Fabrikası'nda 8 bin ton şeker kaldı iddialarına yanıt veren Murat, 7 bin ton şekerin kendilerinde olduğunu ancak özel sektörde şeker bulunduğunu belirtti.

Özelleştirmenin getirdiği sıkıntılar

Murat, yaklaşık 20 yıldır Malatya Şeker Fabrikası’nın özelleşmemesi için ciddi bir mücadele verdilerini belirterek, “O mücadeleyi verirken bu günleri görüyorduk. Biz elimizdeki imkanları birilerine kaptırırsak, özel sektörün eline verirsek bu sıkıntıları yaşayacağımızı görüyorduk, bir çok kişi o konuda bize hak vermiyordu, belki de burası devletin sırtında bir kambur yüktür gitsin diye yalan yanlış bilgilerle bize bırakın satılsın diye baskı yapıyorlardı. Biz hiçbir zaman o baskılara boyun eğmedik. Biz Malatya olarak özelleştirmenin acı gerçeklerini Sümer Bank’ta, Tekel’de gördük. Bugün geldiğimiz noktada Türk Şeker piyasanın yüzde 70’i elindeyken, yüzde 70’ini özel sektöre kaptırıp, yüzde 30’a kaptırmaktan kaynaklanan bir sıkıntı. Çünkü bizim ürettiğimiz şeker miktarı belli. Ama özel sektörün fiyatı yüksek tutmasından dolayı Türk Şeker’e büyük bir talep ve yığılma oldu. Talebi karşılayamaz duruma geldik. Ondan dolayı bazı kısıtlamalara gidildi. Piyasa şekersiz kalmasın diye bazı uygulamalara gidildi. İşin altında yatan gerçek özelleştirmenin getirdiği sıkıntılar. Devlet şeker, gübre üretmez gibi yaklaşımlarla insanların beyni sulandırıldı. Geldiğimiz noktada demekki devlet her yerde olmalıymış. Bunu şekerde de gübrede de gördük. Pandemide Türk Şeker’in önemi bir kez daha ortaya çıktı. Özellikle pandemide, alkol üretiminde sıkıntı yaşanırken, Türk Şeker alkol üreterek süreci iyi yönetmiştir. Türk Şeker önemli ve gerekli bir kurum diye düşünüyorum” dedi. 

Bizde 7 bin ton şeker kaldı

Bu yıl Malatya Şeker Fabrikasının 45 bin 100 ton şeker ürettiğini anımsatan Murat, “Şuana kadar 38 bin tonunu sattık. Bu süreç gayet doğru, bir anormallik yoktur. Satışlarda fabrikanın belirlediği bir strateji değil. Genel müdürlüğümüzün belirlediği, 81 ilde uygulanan uygulama dahilinde satış yapılmıştı. Bunu Malatya Şeker Fabrikası kafasına göre bir satış yapmaya haiz değildir. Biz kamu kurumuyuz, genel müdürlüğümüz var, talimatlar doğrultusunda satış yapıyoruz.  Şuan yaklaşık 7 bin ton şeker bizde kaldı. Ama özel sektörde şeker var. Bunlar fırsatçılık yapıyorlar. 2 çeşit uygulama ile şeker satışımız var. Bir, imalatçılarımıza kapasite kullanımları oranında şekerini veriyoruz. İmalatçılar rahatladı. Çevre illerde imalat yapan firmalara da veriyoruz. İkincisi, eski yan kuruluşumuz olan şimdi tamamen bizden farklı, bizle bağı olmayan bir kuruluş üzerinden veriyoruz. Bakkallara ve marketlere o şirket üzerinden veriyoruz. Onlara verdiğimiz fiyat 390 lira, imalatçılara 550 liradan veriyoruz. Şuana kadar Türk Tarıma şeker veriyorduk, ancak bundan sonra Malatya Şeker Fabrikası, Türk Tarıma şeker vermeyecek” şeklinde konuştu.