Sıkıntı kapıda!
Artan döviz kurundaki makas farkı kapanmadığından dolayı ilaç sıkıntısı devam ediyor. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, başta kanser ilaçları olmak üzere birçok ilacın temini noktasında sıkıntı yaşandığını belirterek, 'Hastanelerde ilaç, medikal malzemeler yok. Normalde hastanelerden bize reçete çıkmazdı ama şimdi akın akın reçete geliyor. Yatan hastaların ilaçları bulunamıyor ve onların ilaçları bizden isteniyor. Bizimde elimizdeki şartlar kısıtlı maalesef bizde bulamıyoruz. Hastaların çoğu sıkıntı yaşıyor' dedi.
İlaç fiyatları için güncellenen kur yetersiz kaldı. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, gazetemize yaptığı açıklamada, ilaçlar için döviz kurunun yılda üç veya dört kez düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Güncellenen kur nedeniyle dışarıdan gelen ilaçların temini noktasında sorun yaşandığını anlatan Sönmez, sadece eczanelerin değil hastaneler bile ilaca ulaşmakta sıkıntı yaşadığını, bu durumun hastalarda mağduriyet yaşattığını vurguladı.
Hastaneler bile ilaca ulaşamıyor
Kur farkındaki makasın kapanmadığından dolayı ilaç sıkıntısı devam ettiğini dile getiren Sönmez, “Hatta dışarıdan ithal ettiğimiz ilaçların çoğu yok. Bunlarda başta kanser ilaçları, kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlar. Bunların birçoğu hala yok. Şubat ayında gelen zam ile birlikte ve kur farkını biraz olsun düzenlenmesiyle büyük sıkıntılar biraz rahatladı. Ama maalesef hala sıkıntılar devam ediyor. Çoğu ilaç hala yok. Hastalar hala mağdur. Kanser hastaları zaman kaybını kaldıramayacak hastalar. Hani bir şeker hastasına başka bir ilaç verebilirsiniz, kalp hastasına da başka bir ilaç verebilirsiniz ama kanser hastasının kürü bozulmaması gerekiyor, zamanında verilmesi gerekiyor ve zamanında verilmesi gerekiyor. Maalesef ilaç bulamadığımız zaman hastanın çektiği bütün sıkıntılar ameliyatı, tedavisidir hepsi sekteye uğruyor. Ve tekrar sıfıra dönmüş oluyor. Maalesef hastaların çoğu sıkıntı yaşıyor. Hastanelerde ilaçlar yok. Medikal malzemeler yok. Normalde hastanelerden bize reçete çıkmazdı ama şimdi akın akın reçete geliyor bize. Yatan hastaların ilaçları bulunamıyor ve onların ilaçları bizden isteniyor. Bizimde elimizdeki şartlar kısıtlı maalesef bizde bulamıyoruz. Kısacası şöyle kur farkı makas farkı çok fazla olduğundan dolayı ilaç sıkıntısı devam ediyor” dedi.
Yerli ilaç üretimi desteklenmeli
Sönmez, yerli ilaç üretimin desteklenmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Yerli ilaçlara daha çok ağırlık vermemiz lazım. İthal ilaçlarımız çok yerli ilaçlarımızın da etken maddesi ithal. Aslında yerli firmalarımızda da yerli ilaç üretimi yok maalesef. Şu etken maddeyi biz ürettik diyemiyoruz maalesef. Aslında şartlarımız sağlıyor, akademisyenlerimiz çok bu konuda yetkin insanlar var ve topraklarımızda zengin. Ama maalesef kullanamıyoruz bunu. Biz dışarıya bağımlı olduğumuz sürece bu sıkıntıları her zaman yaşayacağız. Biz her sene yaşıyoruz bu kur farkının düzenlenmesine yakın. Sürekli sıkıntı içerisindeyiz. Ama bu sene maalesef dolar ve Euro kurunun ani dalgalanmaları, aşırı yükselmelerinden dolayı Ağustos ayından beri sıkıntı yaşıyoruz. Ama o makas farkını minimuma indirmedikleri müddetçe bu sıkıntıyı yaşayacağız. Çünkü firmalarda haklı. Belki Almanya’ya verdiğinde kar edeceği ilacı Türkiye’ye verdiğinde zarar ediyor onun içinde vermek istemiyorlar” şeklinde konuştu.
Firmalar ilaç vermek istemiyor
Sönmez, ilaçlar için döviz kurunun yılda üç veya dört kez düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Önceden şöyle bir şey vardı. Mesela ocak ayında dolar 3 liraysa belki aralık ayında 3,5 lira oluyordu. Çok büyük bir fark olmuyordu. Bundan dolayı kur farkının senede bir düzenlenmesi bizi çok fazla yormuyordu. Ama biliyorsunuz ki birkaç yıldır kur farkında ciddi oynamalar oluyor. Bundan dolayı da sene bir defa kaldırmıyor. Onun için en az üç dört defa yapılması lazım. Çünkü bakıyorsunuz benzin fiyatları biranda oynuyor, kur farkı biranda oynuyor. Her şey birden oynuyor. Bakıyorsunuz şeker 100 lira iken 150 lira oluyor. Ciddi sıkıntılar var. Ama ilaçta senede bir defa zam bunu hiçbir firma kaldıramaz, kaldıramıyorlar da. Bunun sıkıntısını da biz eczacılar ve hastalar çekiyoruz. Çözümü şöyle, senede üç, dört defa kur düzenlenecek. Ve şöyle şu tarihte zam gelecek diye söylenmeyecek. Çünkü o tarihte zam gelecek dendiğinde firmalar ilacı göndermek istemiyorlar. Zam aldıktan sonra göndermek istiyorlar. Burada da hem biz sıkıntı yaşıyoruz hem hastalar sıkıntı yaşıyor. Benzine nasıl yapıyor öğlen 12’de benzine akşam zam gelecek diyor aynen öyle ilaca da yapması gerekiyor. Bir gün içerisinde de kimse ilacını saklayamaz zaten. Bu sayede de stokçuluğun önüne geçilmiş olur. Stokçuluğu firmalar yapıyor. Eczacılarda ve depolarda stokçuluk yok. Biz ara ara denetimler yapıyoruz ve hiçbir sıkıntı yok. Firmalar vermek istemiyor. Benzine yapıldığı gibi ilaçlarda sene üç dört defa aniden zam yapılacak. Bunu kimse fark etmeyecek. Kur farkını ancak bu şekilde o makası kapatabiliriz. Ama senede bir defa yapılması kesinlikle yetmez, haber vermeden aniden yapılması lazım ki o zaman ilaç stokçularının ekmeğine yağ sürmeyelim” diye konuştu.
MEDULA sistemi işlenmedi
Sağlık Bakanlığının raporları uzattığını ancak SGK’nın MEDULA sistemini işlemediği için sıkıntı yaşadıklarını anlatan Sönmez, “Sağlık bakanlığımız geçenlerde açıklama yaptı raporlar uzatıldı sene sonuna kadar diye. Evet, açıklama yaptı bize Sosyal Güvenlik Kurumundan da bize bir açıklama geldi. Ama henüz medula sistemine işlemediler. Yani şuanda hastalar hiçbir şekilde ilaçlarını alamıyor. Hala 30 Nisan görünüyor. Normalde Bakanın açıklamasından ertesi günlerde olması gerekiyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu isteme işlemediği için ilaç vermekte sıkıntı yaşıyoruz. Hastalar ilaçlarını alamıyor ve mağdur oluyorlar. Henüz medula sistemine işlenmediği için bizlik bir durum yok. Eczacılarla alakalı bir durum yok. Tamamen sosyal güvenlik kurumunun siteme entegre etmemesiyle alakalı bir durum. Bakan açıklama yaptıysa hemen akabinde düzenlenmesi lazım sistemin. Açıklama yapılalı 2 hafta geçti ama henüz bir nebze ilerleyemedik maalesef. 28 Şubat tarihinde biten ilaç raporları uzatılmayacak. Sadece 30 Nisanda sonlanacak raporlar uzatılacak. 28 Şubatta bitmiş raporlar uzatılmayacak, onların kesinlikle yenilenmesi lazım” ifadesini kullandı.