Sigara akciğeri eritiyor
9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 'Sigara Bırakma' standı açıldı. Stand açılışında sigaranın zararlarını anlatan Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Orhan Yücel, sigaranın akciğer dokusunu erittiğini söyledi.
9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü sebebiyle Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği önünde Sigara Bırakma standı açıldı. Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Orhan Yücel ve Göğüs Hastalıkları Klinik Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Kırıcı Berber, sigaranın zararlarını anlattı. Açılışta konuşan Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Orhan Yücel, sigaranın akciğer dokusunu erittiğini söyledi.
KOAH, Astım ve Prostat'ı tetikliyor
Sigaranın akciğer dokularını erittiğini aktaran Yücel, “Bilindiği üzere sigara çok yaygın kullanımı olan yabancı maddelerin başında gelmektedir. İlk etapta akciğer sağlığını bozan bir etken olarak yoğun bir şekilde biz göğüs hastalıkları uzmanı olarak ilk önceliğimiz sigarayı bıraktırmaktır. Bu nedenle de sigarayı bıraktırmayla ilgili mücadele etmekteyiz. Öncelikle akciğer kanserine, KOAH ve astımı tetikleyici etkenleri olan bir madde. Aynı zamanda sadece akciğer sağlığı değil, baktığımız zaman vücudu komple etkileyen kardiyak hastalıklara neden olabilir. Onun haricinde erkeklerde prostat hastalıklarına neden olan bir madde. Bunu da bize her gelen, sigarayı kullanan bütün hastalara biz zaten önemini bir daha bir daha bir daha anlatıyoruz ve terk etmelerini söylüyoruz. Ama yine bakıyoruz ki kişiler sigarayı bırakmamakta dirençli. Ve ta ki başına bir hastalık gelene kadar bu maddeyi kullanmakta ısrarcılar. Tabii ki her şey için bir hastalık, hastanın başına, başımıza gelmesini beklememeliyiz" dedi.
Öncelik koruyucu hekimlik
Önceliklerinin koruyucu hekimlik olduğunu söyleyen Yücel, "Bizim zaten bütün amacımız bu kişinin sigaranın neden olduğu hastalıklardan korumak. Çünkü sigaranın neden olduğu hastada bir kişi yakalandığı zaman ne yazık ki geri dönüşü olmuyor. Örneğin bir akciğer kanseri, tedavisi olmayan bir hastalık. Bir KOAH Tedavisi olmayan bir hastalık ve nitekim hastalıklarda her ne kadar sık damar hastalıklarına neden olsa da, damar açılsa bile bir organ eski haline gelemiyor" şeklinde konuştu.
Kontrolü en zor kanser, akciğer kanseri
Sigaranın en büyük zararını kanser olarak nitelendiren Yücel, "Sigaranın etken olduğu ve akciğer kanseri en fazla bizim mücadele ettiğimiz kanserlerin başında dünya genelinde de bu olay bu şekilde devam ediyor. Ve akciğer süngerimsi bir yapıya sahip olduğundan dolayı mevcut hastalıklarının tedavisi ne yazık ki zor oluyor. Çünkü akciğerin yeniden eski haline gelebilmesi çok zor. Ve akciğer kanserleri de ya diğer kanserlere nazaran tedavi demeyeyim de kontrol edilebilecek bir kanser türü de değil. Yayılımı da hızlı, sadece kanser değil. Mesela KOAH hastalığı da aynı şekilde. Sigaranın akciğer dokusuna yapmış olduğu etki ne diye soracak olursak en başta o dokuyu eritiyor, eritiyor ve kaybediyoruz" açıklamasını yaptı.