Şiddet sıradanlaştı

Malatya Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Erol Karaaslan, sağlık çalışanlarına şiddet olayları sıradanlaşmaya başladığını belirterek, 'Hiçbir acı ve hiçbir mazeret sağlık çalışanlarına şiddeti haklı gösteremez. Sağlık çalışanlarına yönelik her türlü şiddet ayrı bir suç tipi olarak kategorize edilmeli, tutuklu yargılanma talebi tam olarak karşılığını bulmalı ve yargılamalar kısa süre içinde caydırıcı cezalarla sonlanmalıdır' dedi.

Şiddet sıradanlaştı

Malatya Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Erol Karaaslan, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, 14 Mart Tıp Bayramı bu yıl yine koronvirüs pandemi gölgesinde geçeceğini belirterek, sağlık çalışanlarını Covid 19 sürecinde özverili çalışmalarından dolayı da kutladı. Hekimliği sadece bir meslek olarak değil; bir yaşam biçimi olarak kabul ettiklerini vurgulayan Karaaslan, "Fedakârlık yapmayı insanımıza verdiğimiz değerin birer göstergesi olarak görüyoruz. İnsanı yaşatmanın önemini biliyor, öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerinin etkin sürdürülmesi ve hastalarımızın sağlığına kavuşması için pandeminin üzerimizdeki etkilerine rağmen tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.  Pandemi ile geçen bir yılda sağlık çalışanları adına şunları ifade etmek istiyorum; kendi canları pahasına Covid 19’ la mücadelede en ön safta amansız bir mücadele verilmiştir. Bu süreçte aylarca yakınlarından uzakta kalınmıştır. Dahası yüzlerce meslektaşımız tıpkı milli mücadele kahramanları gibi bu uğurda kendilerini feda etmişlerdir. Bu vesile ile vefat eden sağlık çalışanlarımızı huzurlarınızda rahmet ve minnetle anıyor ailelerine sabırlar diliyorum. Sağlık çalışanlarımızın bu fedakârlıklarını asla unutmayacağımızı buradan bir kez daha haykırarak ifade etmek istiyorum" diye konuştu.  

Pandeminin etkileri sürüyor

Karaaslan, pandeminin etkilerinin halen devam ettiğini ve meydana gelen mutasyonlar neticesinde virulansta bir azalma meydana gelmediğini anlatarak, "Avrupa ülkelerinin birçoğunda vaka sayısı oranlarındaki artış devam etmektedir. Elimizde salgına karşı en etkin olan önlemlerden temizlik, maske, mesafe ve son dönemde uygulanmakta olan aşı dışında etkinliği kanıtlanmış bir tedavi maalesef bulunmamaktadır. Dünyada yüzün üzerinde ülkede aşılama hala başlatılamamıştır. Gelişmemiş ülkelerin aşıya ulaşımında büyük sıkıntılar devam etmekte ve salgının son erdirilmesi noktasında zafiyete neden olmaktadır. Pandemi ile mücadelede ülkemiz; kaliteli sağlıkçılarımız ve güçlü sağlık altyapımızla dünyada ayrıcalıklı bir yerde olduğu aşikârdır. Ülkemiz on milyonun üzerindeki aşı uygulaması ile dünyada ilk onun içerisindedir. Buradan emeği geçen bütün yetkililere huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Aşı tedarikindeki zorluklara rağmen aşılama çalışmalarının hız kesmeden devam etmesi, riskli grupların aşılanmalarının bir an önce tamamlanması sağlık sistemimizdeki ve sağlık çalışanlarımızdaki yükü azaltacaktır" dedi. 

En büyük sorun can güvenliği

Sorun ve taleplerle ilgili konuşan Karaaslan, "Sağlık çalışanlarına şiddet olayları maalesef sıradanlaşmaya başladı. Hiçbir acı ve hiçbir mazeret sağlık çalışanlarına şiddeti haklı gösteremez.  Bu tür saldırılar özveri ile çalışan değerli hekimlerimizin mesleki aşkını ciddi olarak yaralamaktadır. Eminiz ki; bu durum kamu vicdanını da rahatsız etmektedir. Üzülerek ifade edebiliriz ki can güvenliği sağlık çalışanlarının en büyük sorunu haline gelmiştir.  Hekimler olarak ifade etmek istiyoruz ki; sağlık çalışanlarına yönelik her türlü şiddet ayrı bir suç tipi olarak kategorize edilmeli, tutuklu yargılanma talebi tam olarak karşılığını bulmalı ve yargılamalar kısa süre içinde caydırıcı cezalarla sonlanmalıdır. Pandemi döneminde sorunlarımızın tamamını tabi ki gündeme getirmek istemiyoruz. Fakat biliyoruz ki gözden kaçan önemli sorunlarımızdan biri de yaşadığımız hukuki problemlerdir. Hukuki problemler en az sağlıkta şiddet kadar önemlidir. Yapılan tıbbi müdahalelerin neticesinde gelişen bir takım olumsuzlukları komplikasyon, malpraktis sarmalında değerlendirip sınırları belli olmayan malpraktis lehinde yorumlayıp haksız tazminat ve hapis davaları artık hekimlerin en büyük problemlerindendir" şeklinde konuştu.