Sendikalar dinlenecek
Öğretmenlik Kanunu'nun iptali talebini esastan görüşen Anayasa Mahkemesi (AYM), Bakanlığın ve en yüksek üyeye sahip 3 sendikanın dinlenmesine karar verdi. Verilen kararı değerlendiren Eğitim Bir Sen Malatya Şube Başkanı Hüseyin Söylemez, 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali istemli davada Anayasa Mahkemesinin Eğitim-Bir-Sen'in ve en çok üyeye sahip diğer iki sendikanın görüşlerini alma yönünde karar alması, katılımcı demokrasi ve hak arama özgürlüğü adına olumlu bir adımdır 'dedi.
CHP'nin öğretmenlik Kanunu'nun iptali talebini esastan görüşen Anayasa Mahkemesi (AYM), Bakanlığın ve en yüksek üyeye sahip 3 sendikanın dinlenmesine karar verdi. Kanuna ilişkin iptal istemini ele alan Yüksek Mahkeme, Milli Eğitim Bakanlığı ile en yüksek üyeye sahip 3 sendikanın açıklamalarını sözlü olarak dinlemeye karar verdi. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Bakanlığın ve sendikaların açıklamalarını dinledikten sonra belirlenecek bir günde kanunun iptal istemini esastan görüşerek karara bağlayacak.
Katılımcı demokrasi ve hak arama özgürlüğü adına olumlu
Eğitim Bir Sen Malatya Şube Başkanı Hüseyin Söylemez, AYM Kararı sonrası gazetemize açıklamada bulundu. Söylemez, “Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali istemli davada Anayasa Mahkemesinin; Eğitim-Bir-Sen’in ve en çok üyeye sahip diğer iki sendikanın görüşlerini alma yönünde karar alması, katılımcı demokrasi ve hak arama özgürlüğü adına olumlu bir adımdır. AYM’nin bu kararı, Eğitim-Bir-Sen olarak hazırladığımız “ÖMK Taslağı” içinde yer alan önerilerimizin, mevcut kanunun aksayan ve düzenleme gerektiren yönlerinin, öğretmenlerimizin beklentilerinin yüksek mahkeme tarafından da anlaşılmasına vesile olacaktır. Gönül isterdi ki, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere birçok bakanlıkta olduğu gibi çalışanını memnun eden, öğretmeninin yanında olduğunu hissettiren, paydaşları olan sendikaların önerilerinden istifade eden bir bakanlık profili ve eğitimin lokomotifi öğretmenin lehine kanunun içini dolduran bir meclise tanıklık etse idik. Yine de paylaşacağımız görüşlerin, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak, toplu sözleşme talebimiz ekseninde öğretmenlikte geçen hizmet süresinin esas alındığı bir kariyer düzenlemesine kapı aralayan sağlıklı bir karara yardımcı olmasını umuyoruz. Anayasa Mahkemesinin 2008 yılındaki kararıyla oluşan kaosun, yaşanan hak kayıplarının, mağduriyetlerin, adaletsizliklerin ve eşitsizliklerin, verilecek yeni karar ile tekerrür etmemesi en büyük temennimizdir” diye konuştu.