Şeker alamıyoruz

Malatya Şeker Fabrikasının, gıda sanayisinin temel hammaddelerinden olan şekeri üreticiye vermediği iddia edildi. Arı yemi imalatı yapan üretici Serkan Karakütük, kapasite üretim raporu olduğu halde fabrikanın kendisine şeker vermediğini öne sürdü. Karakütük, 'Bizi şekerden mahrum ettiler. Bizi özel sektöre yönlendiriyorlar. Özel sektörde, fabrikada 265 lira olan şekerin torbasını 400 liradan satıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Üretim yapmayalım mı' dedi.

Şeker alamıyoruz

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde arı yemi imalatı yapan üretici Serkan Karakütük, kapasite üretim raporu olduğu halde Malatya Şeker Fabrikasının,  şeker vermediğini, özel sektöre yönlendirdiğini, özel sektörün şekeri devletten yüzde 30 daha pahalıya sattığı için üretim yapamayacak duruma geldiklerini,  soruna çözüm bulunmasını istiyor.

Üretim yapıyoruz şeker alamıyoruz

Karakütük, 8 ay önce faaliyete başladığını, bütün izinleri aldığını belirterek, "Bizden daha sonra kapasite raporumuzu istediler. Bu kapasite raporu içinde tekrardan fabrikayla görüştük. Bunların doğrultusunda bize bir kapasite raporu verdiler. Bu kapasite raporuyla şuan için üretim yaptığımız halde şeker alamıyoruz. Bizi şekerden mahrum ettiler. Bizi özel sektöre yönlendiriyorlar. Özel sektörde şuan şekerin torbasını 400 liradan fiyat veriyorlar. Kendilerinden 265 liraya bize vermedikleri imalatçıya vermiyoruz dedikleri ürünü biz dışarıdan 400 liraya almak zorunda kalacağız. Buda benim maliyetimi yükselttiği gibi müşterilerimi de etkiliyor. Satış yapamayacak duruma geldim. Yani ben şeker fabrikasından şeker alamazsam yapmış olduğum bu kadar yatarım bu kadar emek bu kadar zaman boşa gitmiş olacak. Biran önce bu mağduriyetin çözülmesini istiyorum. Zaten çok fazla sıkıntıya uğraşıyoruz şuan ki durumdan dolayı. Her şey iki katına üç katına çıkmış durumda. İmalatçıya bu kadar sıkıntı çıkarmaları normal değil. Lütfen buna bir çözüm bulun. Bu kadar emek bu kadar zaman boşa gitmesin. Bu kadar emek verdiğim üretim hanemi nasıl kapatayım " diye konuştu.

Üretin diyorlar üretime destek vermiyorlar

Arı kekiği imalatı yaptığını dile getiren Karakütük, "Ham maddemiz şeker. Şekeri öğütüyoruz ve birer kiloluk paketler yapıyoruz. İşin durumuna göre günlük 750-800 kg arasında paketleme yapıyoruz. Elimde talep var ama şekerim yok. Şeker alamıyorum fabrikadan. Bana kapasite raporumun altında şeker verin, bana hakkım olanında altında verinde en azından işletmemi çalıştırabileyim. Aldığım siparişleri verebileyim. Ama bana hiçbir şekilde kesinlikle şeker alamazsın diyorlar. Kapasite raporun olsa dahi. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Aldığımız siparişleri de karşılayamıyoruz. Fiyat veremiyorum.  Şimdi ben fabrikadan mı şeker alacam özel sektörden mi şeker alacam fabrika açılacak mı? Neye göre fiyat vereceğim bilmiyorum. Yarın ben sözleşmeye göre ürün verebilecek miyim? Çok büyük sıkıntılarımız var bizim. Mağduriyetlerin bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Bir yerde söylesek bize gülerler. Nasıl kapasite raporun varken devletin fabrikasından şeker alamıyorsun. Üretici konumundasın ama paranla şeker alamıyorsun. Böyle bir şey yok. Kapatıp gidelim o zaman. Kimse çalışmasın otursun evinde. Biz kötü bir şey yapmıyoruz üretim yapmaya çalışıyoruz. Üretin diyorlar ama üretime destek vermiyorlar" şeklinde konuştu.