Şehir hafızasına aykırı

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, Yeni Cami restorasyon, güçlendirme ve çevre düzenlemesi olarak yapılan çalışmaların caminin tarihi dokusuna, mimari özelliklerine, şehir hafızasına aykırı olduğu ve caminin çevresi ile kurduğu bağı kopardığını söyledi.

Şehir hafızasına aykırı

Malatya Kent Konseyi öncülüğünde Yeni Cami restorasyonu ile ilgili son gelişmeleri değerlendirmek ve kamuoyunu bilgilendirmek üzere Yeni Cami avlusunda sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve kanaat önderleriyle basın açıklaması gerçekleştirildi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, 'Teze Cami” olarak bilinen Yeni Cami'mizin avlusunda Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çevre düzenlemesinin, caminin tarihi dokusuna, mimari özelliklerine, şehir hafızasına aykırı olduğu ve caminin çevresi ile kurduğu bağı kopardığını söyledi. Artan, “Yapılan çalışmalar ile camimizin 1912 yılında tamamlanmasından hemen sonra inşa edilen ve esasen bütün selatin camilerinde de benzerlerini gördüğümüz ana giriş kapısının önündeki merdivenlerin sağ ve solundaki 24 adet abdest alma yeri kapatılmıştır. Önceki restorasyonlarda cami avlusuna inşa edilen şadırvan yıkılmış ve abdest alma mekanı olarak cami avlusunun kuzey cephesi boyunca çelik konstrüksiyon üzerine mermer kaplama yapılarak caminin kuzey tarafından silueti büyük ölçüde kapatılmıştır. Şadırvanın yıkılmasıyla avlu altındaki tuvaletlerin havalandırma sistemi de ortadan kaldırılmıştır. Son restorasyonla cami avlusunun kuzey-batısında ve avlu üzerinde çelik konstrüksiyon, engelli tuvaleti, kadınlar abdest yeri, elektrik pano odası ve halı kilim depo odasının da monte edildiği ancak Malatya halkının yapılan yanlış uygulamanın tamamına yaptığı haklı tepkilerden sonra bu imalatın kısmen söküldüğü de görülmüştür” dedi.

Yasal yollarımızı sürdüreceğiz

Yeni Cami’nin son dönem Osmanlı eserlerinden olup büyük ölçüde padişah-devlet-halk iş birliği ile inşa edildiğini ifade eden Artan, “Bu camimizin yerinde 1842 yılında Hocazade Hacı Yusuf Efendi tarafından bir cami inşa edilmiştir Hacı Yusuf Efendi tarafından yapılan caminin 1889 ve 1890 Malatya çarşı yangınlarında tahrip olması üzerine 1891 yılında Yeni Caminin yeniden inşasına başlanmış ve Padişah II. Abdülhamid'in kişisel hazinesinden yaptığı bağışlardan ve kamu gücünü aktarmasından dolayı Malatyalıların talebi üzerine camimiz Hamidiye Camii olarak inşa edilmiştir.1912 yılında camimiz İttihat ve Terakki Hükümetinin isteği ile Yeni Cami olarak adlandırılmakla birlikte Malatyalılar tarafından Teze Cami olarak bilinmiştir. Dedelerimizin bu camide emeği, babalarımızın ve bizlerin hatıraları bulunmaktadır. Kamuoyunun huzurunda Vakıflar Bölge Müdürlüğü bürokratlarına camimizin abdest alma yerlerine yönelik müdahaleyi kabul etmeyeceğimizi, cami avlusunun kuzey cephesine yapılan ve caminin siluetini etkileyen imalatlara kesinlikle karşı olduğumuzu ve bu hususlarda caminin aslına uygun restorasyonun sağlanmasına kadar bütün yasal yolları sürdüreceğimizi yaptığımız toplantılar, yetkililerle görüşmeler ve medyadaki paylaşımlarımızla belirtmiştik” diye konuştu.