Sefertepe'de 10 Bin Yıllık Süs Eşyaları Bulundu
Şanlıurfa'da yürütülen Taş Tepeler Projesi kapsamında Sefertepe'de yapılan kazılarda, yaklaşık 10 bin yıl öncesine tarihlenen, biri leopar, diğeri akbaba ve insan figürlü iki süs eşyası keşfedildi.
Şanlıurfa'da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen "Şanlıurfa İli Neolitik Çağ Araştırmaları Taş Tepeler Projesi" kapsamında, Sefertepe kazı çalışmalarında önemli bir buluş yapıldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Güldoğan'ın başkanlığında süren kazılarda, biri leopar, diğeri akbaba ve insan figürlü, yaklaşık 10 bin yıl öncesine ait iki süs eşyası ortaya çıkarıldı.
Doç. Dr. Güldoğan, 2021 yılından bu yana Sefertepe'de yürüttükleri kazılarda çeşitli manevi değeri yüksek objeler bulduklarını, ancak bu yıl ilk kez leopar ve akbaba-insan figürlerinin bir arada olduğu nadir süs eşyalarına ulaştıklarını belirtti. Özellikle akbaba ve insan figürünün, Karahantepe'de görülen benzer betimlemelerin küçültülmüş bir versiyonu olduğuna dikkat çekti.
Bu buluntuların Sefertepe'nin diğer Taş Tepeler yerleşimleriyle olan ilişkisini gösterdiğini ifade eden Güldoğan, süs eşyalarının günümüzden 10 bin yıl öncesine, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem'e ait olduğunu söyledi.
Bulunan süs eşyalarının ham maddesinin bölgeye özgü olmadığını belirten Güldoğan, yapılan araştırmalara göre bu maddelerin İsrail-Filistin bölgesinden geldiğine dair ipuçları olduğunu da ekledi. Bu keşif, dönemin insanlarının takı ve süs eşyalarını, bileklik, kolye gibi aksesuarlarda günümüzdekine benzer amaçlarla kullandığını ortaya koyuyor.