Sarsıntılar normal

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden en fazla etkilenen illerden olan Malatya'da depremlerin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen sarsıntılar devam ediyor. Malatya önceki gün akşam saatlerinde Pütürge ilçesinde 4,7 şiddetinde gecesinde ise Yeşilyurt merkezli 4,5 şiddetinde depremler meydana geldi. Deprem uzmanları Malatya çevresindeki fay kuşaklarının 6 Şubat merkezli depremlerde kırıldığını ancak büyük depremler yaşamış kentte artçı ya da bağımsız depremlerin yaşanmasının normal olduğunu ve paniğe gerek olmadığını vurguladılar.

Sarsıntılar normal

6 Şubat tarihli depremlerden en fazla etkilenen illerin başında gelen Malatya’da depremler sonrası birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Depremlerin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen büyük küçük artçı sarsıntılar sürüyor. Kentte önceki gün akşam saatlerinde 4,7 şiddetinde aynı günün gecesinde ise 4,5 şiddetinde iki farklı deprem meydana geldi. Ancak son zamanlarda artçı sarsıntıların fazla ve şiddetinin yüksek olması şehirde panik havası oluşturdu.  6 Şubat’taki depremlerinde evleri az hasar alan vatandaşlar evlerine yerleştikten küçük şiddetli depremlerin yaşanması vatandaşları korkutuyor. Malatya merkezli yaşanan depremleri değerlendiren deprem uzmanları, 6 Şubat’ta yaşanan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin artçılarının da yüksek olacağını ve durumun olağan olduğunu vatandaşların paniğe kapılmaması gerektiğini belirttiler.
Fay hatlarına yakın olduğu için Malatya depremlerden etkileniyor
Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından bu büyüklükte depremlerin olabileceğine dikkat çekerek, “6 Şubat tarihli depremlerinden sonraki süreçlerde bu tür artçı depremleri bekliyorduk. MTA’nın diri fay haritasında bu yoktu. Yeşilyurt fay hatları yoktu. Yaklaşık bir buçuk ay önce 5,7 şiddetinde deprem olmuştu. Yeşilyurt üzerinden, Görgü, Cafana, Kuşdoğan, Seyitkuşağı gibi yerlerde irili ufaklı 3 ve 4 üzerinden depremler meydana geliyor. Burada daha büyük deprem beklemiyoruz ama fay hatları yakın olduğu için Malatya merkez bundan çok etkileniyor. 3. 5 de olsa 3,7 de olsa derinliği 7 km olduğu için fay hattı da Malatya merkeze çok yakın olduğundan dolayı insanlar çok etkileniyor” dedi. 

Artçılar bir yıla kadar sürecek

6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından fay hattının kırılmasından sonra artçıların bir yıla kadar devam edeceğini ifade eden Özgür, “Biz Pütürge ve Çelikhan segmentinde deprem bekliyoruz. Onların çoğu kırıldı ama Pütürge ve Çelikhan arasındaki fay hattında stres biriktiriyor diye söylemiştik. Buranın kırılmadığını söyledik. Ama bu fay üzerinde irili ufaklı birçok depremler oluyor. Bunların olması iyi stresi azaltıyor. En azından daha büyük yıkıcı depremin büyüklüğüne göre biraz daha düşürüyor. 6 Şubat’taki büyük depremlerin ardından fay hattını kırılıp kırılmasından sonra artçıların yaklaşık bir yıla kadar devam edeceğini söylemiştik” şeklinde konuştu.

Bu depremler bağımsız paniğe de gerek yok

Artçı sarsıntıların normal olduğunu ancak ağır ve orta hasarlı binalara girmenin doğru olmadığını vurgulayan Özgür, “Artçılar devam edecek. Bu tür artçılar normal. Şuanda ağır ve orta hasarlı binalara girmek doğru değil. Malatya her zaman sallanıyor. Bunlar artçı depremlerdir. Çünkü Çelikhan üzerinden geçen depremler artçı deprem değil depremdir. Kırılan fay hattı üzerinde deprem olursa biz bunlara artçı deprem diyoruz. Bunlar bağımsız paniğe de gerek yok” diye konuştu.