Sanayi sitesi gecikti

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (MESKKK) Başkanı Ali Evren, Malatya'da bulunan küçük sanayi sitelerinin yetersiz kaldığını belirterek, '10 yıldır söylüyoruz, Malatya'nın sanayi sitesine ihtiyacı var. Sanayi sitesinin yapımı gecikti. Malatya'ya bir an önce sanayi sitesi kazandırılması gerekiyor' dedi.

Sanayi sitesi gecikti

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi MESKKK Başkanı Ali Evren, gazetecilere, esnafa, çırak ve kalfa desteği ile Malatya’ya yetersiz kalan küçük sanayi sitleri ile ilgili açıklamada bulundu.  Evren, 9, 10 ve 11. Sınıfta öğrenim görürken çıraklık yapan öğrencilere, asgari ücretin yüzde 30'una tekabül eden 1.275,90 TL, 12. Sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin yüzde 50'sine tekabül eden 2.126,50 TL destek verileceğini söyledi.

Çıraklığa teşvik çalışmaları yapıldı

Hükümetin, çıraklığa teşvik etmek için çok güzel çalışmalar yaptığına dikkat çeken Evren, “Çıraklar, Kalfalar ve ustaların ülkemize yeni yatırımcılar iş alemi açacaklarına inanıyorum. Bir zamanlar 28 Şubat'ta mesleki okulların üniversiteye girerken %10 puanı silinerek başlarlardı. Şimdi hükümetin getirdiği bu önemli programların gelmesi ile ilimizdeki mesleki eğitim merkezlerinde bu programların açılması ile teknik Anadolu liselerine kayıtlar başlayarak programlar başlamıştır. Kayıt şartlarında yaş sınırı yoktur, 31.12.2021 tarihine kadar kayıt olanların 1 yıllık öğrenim hakkı kaybolmaz Meslek liselerinde olduğu gibi 9. Sınıftan 12. Sınıfa kadar öğrenim görerek, lise diploması, uluslararası alanda geçerli ustalık ve iş yeri açma belgesi almaktadır. 33 Alanda ve 181 dalda mesleğini seçme fırsatı bulunmaktadır. Haftanın 1 günü okulda teorik eğitim almakta, 4-5 günü işletmede beceri eğitimi almak olacaktır. 9, 10 ve 11. Sınıfta öğrenim görenlere asgari ücretin yüzde 30’u 1.275. TL, 12. Sınıfta öğrenim görenlere ise asgari ücretin %50'si 2.125 TL ödenecektir. Eğitim süresince öğrencinin SGK İş kazası ve meslek hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası primleri devlet tarafından karşılanacaktır. Mezun olduğunda yüzde 90 iş bulma garantisi veya kendi iş yerini açma imkânı bulunmaktadır. Bunun için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Meslek örgütlerinin, valiliğin, belediyelerin, ailelere çağrı yapıyorum;  çocuklarınız mesleği olan yerlere gitsinler devletin verdiği destekten faydalansınlar. Esnaflarımız da aynı şekilde faydalansınlar. Başvurular olmuş ama çok cüzi olmuş. Civar illerindeki esnaflar bu desteklerden oldukça fazla bir şekilde yararlanıyorlar. Malatya’nın gelişmesi, sanayinin gelişmesi için çırak ve kalfaların ilerlemesi lazım. Aileler çocukları meslek liselerine göndersinler. Çocuk sanat öğretsin, devlet destek veriyor” şeklinde konuştu. 

Sanayi siteleri yetersiz

Evren, Malatya’da bulunan küçük sanayi sitelerinin yetersiz kaldığını ifade ederek, “Sanayi sitelerinin içi daraldı. Yerler çok dar araç girmiyor.  Yeni sanayi sitesine ihtiyaç var.  10 yıldır söylüyoruz. Malatya’nın sanayi sitesine ihtiyacı var. Sanayi sitesi gecikti. Bir an önce yapılması gerekiyor. 100-150 metrekare dükkanlarla iş yapılmaz. Bir makinanın boyu 60 metre nasıl teknolojiden faydalanacak. Belediye, TOKİ ile anlaşacak yer gösterecek, TOKİ’de yapacak, bunun örnekleri, Kayseri’de Konya’da var. Belediye yer verecek TOKİ yapacak 15 yıllığına esnaflara, ilerde kura çekilmek kaydıyla, mesleklerde ayrı ayrı, yolları da geniş olacak şekilde yapılması gerekiyor. Malatya Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanları, esnaf odaları komite olması lazım. Sanayi kooperatiflerin yapacağı bir şey değil.  3 bin 500’e yakın esnafın dükkanı var. Onun için hep beraber yapılması lazım. Malatya’ya bir an önce sanayi sitesi kazandırılması gerekiyor” diye konuştu.