Samsat efsanesi nedir? İşte Samsat'ın tarihi

Kadim bir tarihi olan Adıyaman'ın bir çok efsanesi bulunmaktadır. Farklı bir söylenişi bulunan özel bölge isimlerinin ise anlamları ve nereden geldiği merak ediliyor. İşte Adıyaman'ın tarihi efsaneleri...

Samsat efsanesi nedir? İşte Samsat'ın tarihi

Kommagene ülkesinin başkenti Samsat'ta yaşayan bir kral, kızına talip olan birçok prensle karşı karşıyadır. Tüm bu talipliler, geniş topraklar ve sonsuz servetler sunarak kralın güzel kızının kalbini kazanmaya çalışırlar. Ancak kral, kızını biriyle evlendirmek için özel bir şart koymuştur: Kral, şehrin içme suyu sorununu çözebilecek olan kişiye kızını verecektir.

Talipliler arasında bir yarış başlar ve kralın güzel kızı için çekişmeye giren prensler, geceli gündüzlü çalışarak kızın kalbini kazanmaya ve kralın şartını yerine getirmeye kararlıdırlar. Günler geçtikçe, şehir halkı dev su kanallarının inşa edildiğini fark eder. Bu kanallar, şehre hayat veren suları taşıyarak içme suyu sorununu ortadan kaldırır.

Samsat efsanesi nedir? İşte Samsat'ın tarihi

Arsameia'nın genç prensi, bu zorlu görevin üstesinden gelerek günün birinde su kanallarını şehre ulaştırır. Arsameia'nın genç prensi bugüne kadar kalan su kanallarıyla şehre suları akıtır. Genç prensesle evlenerek çalışmalarının karşılığını SAMOSATA'dan alır.