Şaka gibi
Yeşilyurt ilçesi Kaynarca Mahallesi Gelincik Sulama Kooperatifi Başkanı Mahmut Yılmaz, kooperatife bağlı olan kanalın üzerine yanlış yapılan 1/5000'lik imar çalışması ile kanalın üzerine arsa konulduğunu, sulama kanalı üzerine verilen arsalardan dolayı 4 bin dönüm arazinin sulama sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi Kaynarca Mahallesi Gelincik Sulama Kooperatifi'ne bağlı olarak sulanan 4 bin dönüm arazinin yapılan yanlış imar sonucu, sulama kanalı üzerine verilen arsalardan dolayı sulama sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığı iddia edildi.
Kanalın üzerine arsa konuldu
Gazetemize açıklamalarda bulunan Kaynarca Mahallesi Gelincik Sulama Kooperatifi Başkanı Mahmut Yılmaz, kanalın üzerinde önceden arsa olmadığını, yapılan 1/5000'lik çalışma ile kanalın üzerine arsa konulduğunu belirterek, kanalın üzerinde arsası bulunan arsa sahibinin kanalı söküp suyun geçişine izin vermediğini öne sürdü. Kanalın üzerinden önceden arsa olmadığını savunan Yılmaz, "Yapılan 1/5000'lik çalışma ile kanalın üzerine arsa konuldu. Mevcut eski tapularda sulama kanalı görünüyor fakat yapılan son imar çalışmasında kanalın üzerine arsa konuldu. Fuzuli caddesinden gelen üç çeşmenin suyunu yıllardır sulama suyu olarak kullanmaktayız. Kaynarca bölgesine yapılan Büyükşehir Belediyesinin 1/5000'lik projesinden dolayı sulama kanallarımızın üstüne arsa konulmuş. Arsa sahipleri gelip bize kanalınızı kaldırın, üzerine inşaat yapacağız diyorlar. Büyükşehir ve Yeşilyurt Belediyesine hatta kaymakamlığa, Vali beye intikal edildi, yapacak bir şey yok dediler" dedi.
Bütçe imkânım elvermiyor
Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine yardımcı olacağını ifade eden Yılmaz, "Büyükşehir Belediyesi bize sonradan burada yol var biz size yardımcı olacağız. Suyunuzu vereceğiz dediler. En büyük sorunumuz şuan Yeşilyurt Belediyesi ile 150 metrelik bir arsada tıkanıyoruz. 150 metrede yol veremiyoruz. Önümüzde 3 tane ev var. Burası istimlak edilirse sorun çözülür. Bu evlerin yıkılması lazım ki kooperatifin suyu ile 4 bin dönüm tarım alanı sulansın. Şimdi burada inşaat başladı, biz suyu verirsek, inşaatın temelini su basacak. İnşaat sahibi diyor benim temelime su basarsa bütün sorumluluk sizde. İmar yapılırken burayı düşünememişler mi anlamadık. Sorun hangi belediyede onu da bilmiyoruz. Büyükşehir Belediyesi diyor ki, 750 metre olan kısmın imarını yaparım, ama bu yüz elli metreye geldiğimiz zaman Yeşilyurt Belediyesi yol vermediği için tıkanıp kalıyoruz. Kanalın kapatma olayı çıktıktan sonra diyorlar ki 2008 de sizin bu olay bitmiş. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'la görüşmemize rağmen diyor ki, 'benim bütçe imkanım elvermiyor, buraya ödenek çıkarıp, yapamam" diye konuştu.
4 bin dönüm arazi susuz bırakılmaz
Yılmaz, yetkililere seslenerek, "Bize yardımcı olsunlar. Şuan kooperatif başkanı olduğum için üretici beni uyutmuyor. Sulama zamanı geldi suyu bağlayamıyoruz. Bağladığımız zaman burada gördüğünüz temel komple suyun altında kalacak. Nasıl içinden çıkacağız bilmiyorum. 150 metrelik alan için 4 bin dönüm arazi susuz bırakılmaz. Zamanla yaparsınız meyve daldan düştükten sonra yap yapma hiç önemi yok. Bu kanalın üzerinde bulunan kayısıda meyve yüzde yüz. Belediyelerin yaptığı hatayı çiftçi ödüyor. Kim yapmış bilmiyorum ya Büyükşehir Belediyesi yada Yeşilyurt Belediyesi ama bedelini biz ödüyoruz. Sulama zamanı sulama yapamıyoruz. Normalde burası tarım arazisi ama önünde kısmı imar var. Sorun yaratıyor ne yapacağız bilmiyoruz. Su vermediğimiz zaman benim de devletimizin de şansı yok, mecbur gidip kapıda davul zurna çalacağız" ifadesini kullandı.