Sahada Ağbaba sandıkta Ak Parti

6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören Malatya'da vatandaşlar Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekilliği seçimi için 14 Mayıs Pazar günü sandık başına gitti. Seçimi değerlendiren Malatyalılar, depremden bu yana sahada CHP milletvekili Veli Ağbaba'yı gördüklerini ancak depremin izlerini yalnızca Recep Tayyip Erdoğan'ın sileceğini düşündükleri için Ak Partiye oy verdiklerini belirterek, 'Bizi enkazdan Erdoğan çıkarır' diye konuştular.

Sahada Ağbaba sandıkta Ak Parti

14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekilliği için kentte, 444 bin 213 seçmen oy kullandı. AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin oyu düşerken CHP’nin oyu ise arttı. Yeniden Refah Partisi ise ilk kez girdiği genel seçimlerde Malatya'daki oy oranı dikkat çekti. Ak Parti, CHP, MHP Malatya’daki vekil sayısını korudu. Net Haber Gazetesi olarak, Malatyalı vatandaşlara 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasını ve milletvekilliği seçim sonuçlarını nasıl değerlendirdiklerini sorduk. 14 Mayıs seçim akşamında ortaya çıkan tabloya yönelik de değerlendirmede bulunan vatandaşların bir kısmı seçimlerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasına tepkiliyken bir kısmı ise umutlarının devam ettiğini bildirdi. 

Malatya’yı enkazdan Erdoğan çıkarır

Milletvekilliği seçimleriyle ilgili ise vatandaşlar, depremde sahada Veli Ağbaba’yı gördüklerini ancak depremin izini yalnızca Recep Tayyip Erdoğan’ın sileceğini düşündükleri için oylarını milletvekillerini tanımadıkları halde AK Partiye verdiklerini söylediler. Seçmen, seçimlerin ikinci tura kalmasına rağmen Erdoğan’ının kazanacağını ve Malatya’yı enkazdan yalnızca Erdoğan’ının çıkaracağını belirttiler.

Vatanımı düşünüyorum 

Depremde Ak Parti hükümetinin ellerinden geleni yaptıklarını belirten seçmen Mehmet Aldemir, “ Bu deprem yıllardan beri gelmemiş depremdi. Bu depremde ne hükümetin ne de milletvekillerinin suçu var. Ak Parti hükümeti bizim için elinden geleni yaptı. Kar ve fırtınada bir gün zorluk çektik. Yalan söylüyorlar. Tırlarla yardım geldi. Kim olsa bunu yapamazdı. Milletvekillerine karşı karalama olabilir. Ben şahsen siyasetçi değilim,  Ak Partili değilim. Ben vatanımı düşünüyorum. Bunu samimiyetle söylüyorum başka bir hükümet olsaydı biz açlıktan ölürdük” dedi. 

Erdoğan için AK Parti’ye oy verdik

Seçimin ikinci turunu Recep Tayyip Erdoğan’ın alacağını ifade eden seçmen Ahmet Taşkıran ise milletvekillerinden memnun olmadıklarını ancak Erdoğan için Ak Partiye oy verdiklerini söyledi.  Erdoğan’ın dünya lideri olduğunu söyleyen seçmen Mehmet Karaman ise, “ İkinci turda yine Tayyip Erdoğan alacağını düşünüyorum. Malatya'da Ak Partinin 4 milletvekili çıkaracağını tahmin etmiştik. Herkes Erdoğan’a oy veriyor. Biz milletvekilini beğenmesek dahi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a veriyoruz. Tayyip Erdoğan dengeli bir insan, sadece Türkiye'de değil dünyada da lider. Dürüst bir insan olduğu için ona oy veriyoruz” diye konuştu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun depremzedelere evleri bedava vereceğiz söylemlerine inanmadıklarını ve Erdoğan’a güvendiklerini belirten Hasan Adak ise, “ Diğer partilerin ne yapacağı belli olmuyor. Bir gün dedikleriyle diğer gün dedikleri birbirini tutmuyor. Güvenemiyoruz.  Tayyip Erdoğan'a daha çok güveniyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu, evleri bedava vereceğim dedi ama biz inanmıyoruz.  Milletvekilleri sadece Cumhurbaşkanının sayesinde seçiliyor. Adıyaman'da yaşadığım yer yerle bir oldu. Yardım hemen gelemedi ancak kar yağmıştı.  Komşu komşuya gidemiyordu” dedi. 

Cumhurbaşkanının değeri bilinmiyor

Erdoğan’ın az puan farkıyla seçimin kaybettiğine üzülen Mehmet Çoban da, “Seçimden bu sonucu beklemiyordum. Cumhurbaşkanı az bir puanla kaybetti buna çok üzüldüm. Ondan iyisini bulamayız. Geçmişte çok şey gördük,  sıkıntı yaşadık. Cumhurbaşkanının değeri bilinmiyor. CHP'nin döneminde,  gaz yağı bulamıyorduk, Mahalleye elektrik gelmemişti. Akşama kadar gaz peçinde dolaşıyordum. Bulamadığım için mecburen mum aldım. Benim bir yaşındaki kızım, ışık olmadan uyuyamıyordu. Mumu yaktık ve uyuduk. Kızım yandı ve hayatını kaybetti. Bu zihniyete sahip oldukları için güvenmiyorum” şeklinde konuştu. 

İktidar kazanırsa sürüneceğiz

İsmini vermek isteyen vatandaş ise, “ İkinci turda umarım muhalefet kazanır da kurtuluruz. Yine mevcut iktidar kazanırsa çok zor olacak ve sürüneceğiz” dedi.