Sağlık turizmin başkenti olacağız

Ak Parti Malatya Milletvekili ve MKYK üyesi Öznur Çalık, 'Malatya'mızda hedeflerimiz vardı. Bunlardan en önemli olanlarından bir tanesi Malatya için 2023 vizyonda sağlık turizmin başkenti Malatya olsun demiştik' dedi.

Sağlık turizmin başkenti olacağız

Çalık, beraberindeki partililerle birlikte Malatya Tabipler Odasını ziyaret ederek, Türkiye ve Malatya özelinde yapılan sağlık yatırımları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 18 Ağustos tarihinde yapılan AK Parti 6'ncı Olağan Kongresinde partisinin MKYK üyeliğine seçilmiş olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Çalık, “Sayın Cumhurbaşkanımıza ve bizlere oy veren delegelerimize teşekkür ediyorum. 9 dönemdir partimizin 16 yıldır yönetiminde olmak benim için de çok büyük bir gurur. Bu gururu Malatyalı hemşerilerimizin vermiş olduğu destekler sağlamaktadır. Göreve geldiğim süre zarfından bu yana elimden geldiğince bütün arkadaşlarımızla önce Malatya’mıza sonra ülkemize ve milletimize hizmet etmeyi kendimize şiar edindik” diye konuştu.

SAĞLIĞA 112 MİLYAR BÜTÇE AYIRDIK

Sağlıkçı olmasının getirisiyle de sağlık yatırmalarını özellikle takip ettiğini anlatan Öznur Çalık, “Tüm Türkiye’de sağlıkta bir reform gerçekleştirdik. hastanelerin tek çatı altında toplanmasından  sosyal güvenliğin tek çatı altına toplanmasına kadar  doktorlarımızın özellikle hasta ile ilişkilerinde atmış olduğumuz adımlara kadar hastalarımızın 1.,2.,3. sağlık basamaklarına erişimindeki kolaylığa kadar sağlıkta çok önemli reformlar yaptık. Bütçemizi de yaklaşık 112 milyar TL’ye çıkarmış vaziyetteyiz.  Bunun içerisinde sağlığın saç ayağını oluşturan insanlarımızın ülkeyi kalkındırmak ve sağlıklı bir nesil yetiştirmek için yapmış olduğu mücadelede ayrılan bütçede var. 2002 yılında sadece 12 milyar olan bütçenin 100 milyar fazlasıyla biz ülkemiz hizmet etmeye devam ettik. Şuanda özellikle tabipler odasında Erol hocama ve yönetim kurulu üyelerine yeni yapılan kongrede başkan seçilmelerinden ve yeni yönetim oluşturmalarından dolayı hayırlı olsun demek istiyorum. Bundan sonrada Malatya’mıza yapacağımız yatırımları hep birlikte takip edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

SAĞLIK TURİZMİNİN BAŞKENTİ MALATYA OLACAK

Kentteki sağlık yatırımlarıyla ilgili de konuşan Çalık, “Malatya’mızda hedeflerimiz vardı. Bunlardan en önemli olanlarından bir tanesi Malatya için 2023 vizyonda sağlık turizmin başkenti Malatya olsun demiştik bu vesileyle de lokomotif olan Turgut Özal Tıp Merkezimiz, Karaciğer Nakil enstitümüz, Onkoloji Hastanemiz başta olmak üzere Malatya’mıza bir Eğitim Araştırma Hastanesi kazandırmak hemen onun yanında Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Ağız Diş Sağlığı Hastanesini TOKİ’den taşıdık merkeze getirdik. Bütün ilçelerimizi hastane ile buluşturduk. Son 4 ilçemizde Allah nasip derse 2018-2019’da yatırımlarımızı yapacağız. Türkiye’deki sağlıktaki memnuniyet yüzde 75 civarında. Malatya’daki memnuniyetten çok memnunum diyenler yüzde 74 memnunum diyenler yaklaşık yüzde 14 civarında. Toparladığımızda yüzde 90’lara varan bir oranda sağlıkta memnuniyet var” dedi.

YIPRANMA PAYINI SAĞLIKÇILARIMIZA KAZANDIRDIK

Çalık, “Bu fiziki şartlarla birlikte sağlıktaki memnuniyeti de arttırdık özelikle Sayın Cumhurbaşkanımızla 2017 Tıp Bayramının sonrasında da 2018 Tıp Bayramında sağlık çalışanlarımıza yıpranma payı konusunda Cumhurbaşkanımızla hem MYK’da hem de külliyede yapılan programda sağlık çalışanlarımızın yıpranma payını beklediklerini ifade ettik. Sağlık çalışanlarımıza bir senede 60 gün yıpranma payı olarak belirlenmiş oldu bu çok önemli bir adımdı reform mahiyetinde bir adım. Yıpranma payı birçok meslek kuruluşundan arkadaşımızın talep ettiği bir konuydu bunu öncelikle sağlığımız teslim ettiğimiz doktorlarımıza vermemiz gerektiğini sağlık çalışanlarına vermemiz gerektiğini biliyorduk. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımız vermiş olduğu sözü yerine getirmiş oldu.  Talimatlarıyla yıpranma payını sağlık çalışanları için gerçekleştirdik bununla grilikte hekimlerimize çok önemli bir adım daha attık emekli olduğunuzda emekli maaşlarınızın çok düşük olduğunu biliyoruz. Bu vesileyle de emeklilik de de yaklaşık 2 bin liraya yakın 1500 ve 2 bin olmak üzere diyetisyen hekim diş hekim ve uzman doktorlarımızın emeklilik rakamlarına yansıyan düzenlemeleri yaptık. Sağlıkta memnuniyeti Türkiye’de yüzde 75’e çıkaran sağlık çalışanlarımızın yaşam koşullarını iyileştirmek bizlerin vazifesi. Bu vesileyle de bu düzenlemeleri yaptık” diye konuştu.

BÜTÜN ŞİDDETLERE SON VERİLMELİ

Çalık, “Ama çok önemli bir sorunla karşı karşıyayız bu sadece Türkiye’de değil tüm dünyada var maalesef canlının her türlüsüne şiddete son diyoruz. Sadece sağlık çalışanlarına değil kadına, çocuğa şiddete, yaşlıya şiddete hayvanlarımız dâhil olmak üzere bütün şiddete son verilmesi gerektiği kanaatindeyiz.  Bu doğrultuda şiddete son kampanyası başlatmıştık “şiddete sıfır tolerans” demiştik. Bunun için de son dönemlerde doktorlarımıza yapılan şiddetlerin eczacı vatandaşımıza yapılan şiddetin önüne geçebilmek için hepimizin ortak bir çalışma yapası gerektiği kanaatindeyim.  Bu vesileyle yeni Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın da çok yoğun bir şekilde şiddeti sonlandırmak adına çalışmaları var. Bütün vatandaşımızın şunu bilmesi lazım bizim canımızı telsim ettiğimiz kişiler bizim sağlıkçılarımız ve o esnada doktorlarımızın gösterdiği hassasiyeti hepimiz biliyoruz, karşı karşıya kaldıkları duygusal yoğunluktan dolayı doktorlarımıza yönelik yapılan şiddet onların yaşadıkları duygusal yoğunluğu ortadan kaldırmaz daha kötü sonuçlara sebebiyet verir. Hiç bir canlıya şiddet uygulamazken canımızı teslim ettiğimiz doktorlarımıza şiddetin hiç bir hareketi veya hiç bir söylemin kabul edilme ihtimali kabul edilir değildir. Bu vesileyle bütün sağlık çalışanlarımızın canlarının emaneti de öncelikle dualarımızla sonrada güvenlik güçlerimize gerekli tedbirleri alacak ve vatandaşlarımızın da bilinçlendirmemiz gerektiği kanaatindeyim. İnşallah sizlerle beraber hem Malatya’mız hem de Türkiye’mizin daha sağlıklı bir ülke olması için beraberce çalışacağız” şeklinde konuştu.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEYYİDELER GETİRİLMELİ

Malatya Tabipler Odası Başkanı İnönü Üniversitesi Araştırma Hastanesi Anestezi ve reanimasyon bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Karaaslan, “Malumunuz olduğu üzere son dönemlerde tabiplerin özlük hakları önemliydi. Bir takım emeklilik için yapılan düzenlemeler bizim için önemliydi. Bu noktada bu süreç içinde önemli adımlar atıldığını inanıyorum. Bizim Tabipler olarak en büyük problemimiz sizin de malumunuz olduğu üzere sağlıkta şiddettir. Bu noktada Sayın bakanımızın bir takım çalışmaları olduğunu biliyoruz. Bu çalışmalarda en önemlisi muhtemelen ağırlaştırılmış bir takım cezayı müeyyidelerin gündeme gelmesinin sizin de bilginiz dahilinde olduğunu biliyorum. Bu noktada bu çalışmaların çok hızlı bir şekilde yasal hale getirilmesi, yasal sürecin başlatılması hekimler olarak Bizi gerçekten mutlu edecektir. Bu noktadan sizlerden de açıkça destek istiyorum. Bu konudaki çalışmalarınız bizi mutlu edecektir. Hekimlere şiddet düşünmeyecek bir şeydi. Toplumda artık bir salgın gibi yayılmaya başladı. Hekimler olarak bu konu bizi çok üzüyor. Hepimizin bildiği gibi hiçbir hekim hastasının kılına zarar gelmesini arzu etmez. Bütün bunlara rağmen özveri ile yapılan bütün gayretlerine rağmen hekimler hala bir takım şiddetleri maruz kalabilmekte ve bunun içinde gerçekten ciddi bir cezai müeyyidenin kanunların yapısal olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu dönemde biz bunun olacağına inanıyoruz. Zaten bunun da işaretlerini aldık. Yeni sağlık bakanımızın basına yansıtmış olduğu konularda Sizlerin de desteğinin önemli olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu. Ziyarette Malatya Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Harun Kurt, Yönetim kurulu üyelerinden Dr. Yusuf Güler, Op. Dr. Çiğdem Aslan, Op. Dr. Hüseyin Çelik, Dr. Mustafa Kılıç ile kentte hizmet veren bazı özel Hastane yöneticileri de katıldı.