Sağlık çalışanlarını da kapsasın
Cumhurbaşkanlığı genelgesinin sağlık çalışanlarına da uygulanmasını talep eden Sağlık- Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, 'Cumhurbaşkanlığı genelgesine uyarak engelli ve kronik rahatsızlığı olan memurlarına idari izin vermişken, korona virüsüne karşı en riskli meslek grubunu oluşturan sağlıkçılardan, hamile, engelli ve kronik akciğer rahatsızlığı olanlara dahi izin verilmemesi kabul edilemez' dedi.
Sağlık- Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, Sağlık Bakanlığı bürokrasisinin, yıllık izin yanlışından bir an evvel dönmesi gerektiğini belirterek, hamile, emziren, çocuğu olan, engelli ve raporlu sağlık çalışanlarının idari izin taleplerinin derhal yerine getirilmesi talebinde bulundu.
Sadece Sağlık Bakanlığı personelinin izinleri iptal edildi
Sağlık çalışanlarının, toplumun sağlığının korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla büyük bir özveri ile çalıştığına dikkat çeken Bingöl, "İnsan hayatı ve toplum sağlığı için gecesini gündüzüne katıp çalışan ve her türlü övgüyü hak eden, sağlık çalışanları şiddet korkusundan ağır iş yüküne kadar temel hizmet sorunlarının giderilmesi en temel talebimizdir. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen korona virüsü nedeniyle, 13.03.2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne istinaden Bakanlığın Merkez ve Taşra teşkilatında yürütülen faaliyetlerin devamını sağlayacak şekilde ve gerekli tedbirlerin alınması, zorunlu hizmetlerin de yürütülmesi için asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla okul öncesi ile ilköğretimde çocuğu bulunan kadın çalışanlara yıllık izin taleplerinin karşılanması, yıllık izin hakkı bulunmayanlar için mazeret izni kullandırılması gerektiğini belirtmiş iken, ikinci bir yazıyla hamile ve engelli sağlık personellerini de kapsam dışında tuttuğunu belirtmiştir. Salgın önlemleri kapsamında okulların tatil edilmesi başta olmak üzere, yurtdışından gelen vatandaşlarımız için 14 günlük karantina uygulaması başlatılmış, toplantı ve etkinlikler iptal edilmiş, eğlence mekanları yasaklanmış ve kamu görevlilerinden çocuğu okul çağında olanlara 12 gün idari izin uygulamasına geçilmiştir. Ancak sadece Sağlık Bakanlığı personelinin tamamına izinleri iptal etmiştir" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı yıllık izin yanlışından dönmeli
Bingöl, sağlık çalışanlarının en riskli meslek grubu olarak Covid-19 ile top yekûn mücadeleye devam ettiğini anımsatarak, Ancak; 24 saat esasına göre çalışan sağlık personelleri yıllık izin konusunda mağdur duruma düşürülmüştür. Eşlerin ikisi de Sağlık Bakanlığında görev yapıyorsa çalışma şartları göz önüne alınarak düzenleme yapılması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı bürokrasisi yıllık izin yanlışından bir an evvel dönmeli, hamile, emziren, çocuğu olan, engelli ve raporlu sağlık çalışanlarının idari izin talepleri derhal yerine getirilmelidir. Diğer Bakanlıklar Cumhurbaşkanlığı Genelgesine uyarak engelli ve kronik rahatsızlığı olan memurlarına idari izin vermişken, korona virüsüne karşı en riskli meslek grubunu oluşturan sağlıkçılardan, hamile, engelli ve kronik akciğer rahatsızlığı olanlara dahi izin verilmemesi kabul edilemez. Bu genelgeyi çıkaran Bakanlık bürokratlarının sağlık çalışanlarının ne kadar fedakarca çalıştığından haberi yok galiba. Daha üç ay önce 24 saat nöbetleri iptal edilsin fazla personel var diyen başhekimler başhemşireler amacına ulaştı fazla mesaileri kaldırıp karne notları hedeflerini tutturdu. Şimdi izin genelgesi çıktı personel yok, nasıl izin vereceğiz, kim çalışacak Ne oldu? Genelge üç kez değişti. Cumhurbaşkanlığı Genelgesini Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastanelerini de kapsamasını istiyoruz" şeklinde konuştu.