Sağlık çalışanları risk altında

Sağlık Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, pandemi hastanesi olarak ilan edilen hastanelerdeki sağlık çalışanlarının risk altında olduğunu belirterek, bununla ilgili yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Bingöl, Covid-19'un mesleki bir hastalık olarak kabul edilmesini istedi.

Sağlık çalışanları risk altında

Sağlık Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, sendika binasında sağlık çalışanlarının sıkıntılarıyla ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi. Bingöl, sağlıkçıların yıpranma sürelerinin artırılmasını talebinde bulundu.

Sağlık çalışanları yıprandı

Sağlık çalışanlarının virüse karşı önemli bir mücadele içerisinde olduğuna dikkat çeken Bingöl, "Pandemi süreci içerisinde sağlık çalışanlarının iş yükü ciddi bir şekilde arttı. Sağlık çalışanları sahada maddi yönden ölçülemeyecek kadar görevlerini yerine getirdikleri gibi manevi yönden de görevlerini yerine getiriyorlar. İnsanlar Koronavirüs olan akrabalarının, kapısının önündeki komşularının bile yanına gitmezken sağlık çalışanları zor şartlar altında kendi görevlerini ifade ediyorlar. Ailelerinden, işlerinden, çocuklarından uzak bir şekilde görevlerini yapıyorlar ve bu süreç içerisinde çok ciddi bir şekilde yıprandılar. Sağlık çalışanlarının yüzlercesinin test sonucu açıklandı. 6 ay içerisinde 100’lerce sağlık çalışanı Koronavirüs’e yakalandılar. Bu şartlar altında birinci dereceden yakınlarının bir dakika yanında bile durmak istemeyen vatandaşların aksine sağlık çalışanları bu hastalarla içli dışlı ve zor şartlar altında çalışıyorlar ve ‘bu hastalara nasıl faydalı olabiliriz'? Diye fedakârca çalışıyorlar ve bizler de bunlara şahit oluyoruz. Sahada çalışan sağlık çalışanlarımızın manevi yönde çok ciddi bir şekilde yıprandığı gözükmektedir. Sahada zor şartlar altında çalışan sağlık çalışanlarının manevi olarak da çok ciddi bir şekilde yıprandığı görünüyor" dedi. 

Hayal kırıklığı olmasını istemiyoruz

Sağlıkçılar da yıpranma sürelerinin artırılmasını ve görev sırasında virüs kapan sonrasında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına şehitlik verilmesini talep eden Bingöl, "Bakanlığımızın, idarecilerimizin, yöneticilerimizin sağlık çalışanlarının yanında olduğunu hissettirmeleri gerekiyor. eğer sağlık çalışanlarıyla birlikte hareket edilirse çok ciddi bir moral ve motivasyon kaynağı olabileceğini düşünüyoruz. Burada sözde değil, icraatla sağlık çalışanlarının yanında olunduğunun ispatlanması gerekir. Bizler bu hususta hem idarecilere hem de Bakanlığımıza Malatya’nın ve Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olarak istişare ederek ve sahadaki sıkıntıları birlikte paylaşarak sağlık çalışanlarına destek olunması lazım. Maddi yönden bazı şeyler ön plana çıkarıp sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonları bozulmamalı. Bu süreçte bakanlık ve bürokrasi düzeyinde yapılacak herhangi bir şey varsa, bunun altyapısı sağlam bir şekilde hesaplanıp, değerlendirilip bunu böyle sunmak daha mantıklı olacak. Ama maalesef bu süreç içerisinde sağlık çalışanları sahada mutsuz ve umutsuz bir şekilde görevlerini yapıyorlar. Bunlar bizim için çok önemli. Sağlık çalışanlarına ne kadar değer verilirse performanslarının o kadar ve yapacakları işe daha iyi konsantre olup işi daha güzel bir şekilde devam ettireceklerini düşünüyoruz. Biz çalışanlardan bir hayal kırıklığı olmasını istemiyoruz. Bakanlığın sunmuş olduğu risk birimi kapsamında olanlar değerlendirilsin diye bir yönetmelik düzenlemesi yapıldı. Buda bakanlığın bu işlerden ne kadar uzak olduğu gözüküyor" diye konuştu.

Sağlık çalışanları risk altında

Bingöl, şuanda Malatya'da ki tüm hastanelerin pandemi hastanesi olarak ilan edildiğini anımsatarak, "Ama hikmetse pandemi hastaneleri olarak ilan etmiş olduğunuz bu kurumun çalışanlarını risk altında görmüyorsunuz. Bununla ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Özellikle pandemi nedeniyle ölen çalışanların şehitlik kapsamına alınması istiyoruz. Covid-19'un mesleki bir hastalık olarak kabul edilmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.