Safranbolu'yu andıracak
Yeşilyurt'un tarihsel ve kültürel değerlerini gün yüzüne çıkararak, yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekerek, turizm potansiyelini hareketlendiren Yeşilyurt Belediyesi, Çırmıhtı ve Gündüzbey mahallerinde sokak sağlıklaştırma projeleriyle bina, iş yeri ve evlerin dış cepheleri sosyal dokuya uygun renklerle boyanıp restore çalışmalarını sürdürüyor.
Yeşilyurt Belediyesi, Yeşilyurt’un farklı bölgelerine, ilçenin kültürel değerlerini ön plana çıkartacak müzelerin sayısını her geçen gün artırıyor. Dün, Net Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Keskin, yazarlar; Ömer Çelik, Süleyman Keskin ve muhabir Nevzat Kanar, Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Diken, Yeşilyurt Belediyesi Basın Müdürü Orhan atak ile birlikte Tarihi Yeşilyurt Konaklarında hizmete sunulan müzeleri gezip, bölgenin kültürel mirasını yansıtan nostaljik eserleri incelediler.
Yeşilyurt’un tarihine, kültürüne katkı sağlayacak
Gezi kapsamında, Mahmut Çalık-Ahmet Çalık Tekstil Müzesi, Kahve Konağı, Gastronomi Konağı, Kent Belleği müzeleri ziyaret edildi. Çırmıhtı’ya özgü dokumacılık kültürüne ait yaklaşık bin 500 adet nostaljik eser ve tekstil ürünlerinin sergilendiği Mahmut Çalık-Ahmet Çalık Tekstil Müzesindeki birbirinden özel eşyalar, Yeşilyurt’un tarihine, kültürüne ve toplumsal yaşamına önemli katkılar sağlayacak özel bir müze. Müze, Eski Yeşilyurt’un merkezi olan Çırmıktı’da, eski belediye başkanlık binası, yapılan düzenlemeyle Yeşilyurt tarihinde önemli bir yere sahip olan “dokumacılık” ile ilgili materyallerin belli bir düzen dâhilinde dizilip sergilendiği “Mahmut Çalık-Ahmet Çalık Tekstil Müzesi”ne dönüştürülmüştür. Çalık Holding’in müzenin yapımına büyük desteği olmuştur. Müzede, hammaddeden ürüne doğru bir sıralama yapılmış ve tekstilin –modern makinelerden önceki- bütün aşamaları gösterilerek yaşatılmaya çalışılmıştır: pamuk tarlası, yün, pamuk ve ipek böceği kozalarının olduğu hammadde odası, ip eğirme ve boyama odası, dokuma makinelerinin sergilendiği dokuma odası, iplikçi dükkânı, kumaşçı odası, ayakkabıcı odası, dikiş makinelerinin sergilendiği dikiş odası, tarih boyunca kullanılan ütülerin sergilendiği ütü odası ve son aşama olarak yerel kıyafetler ve örtüler ile çeşitli tekstil ürünlerinin yer aldığı sergi odası.
Sadece Yeşilyurt değil Malatya mutfağı da tanıtılıyor
Bir sonraki ziyaretimiz Gastronomi Konağı'na oldu. Çırmıktı konaklarından bir diğeri de şu anda Gastronomi Konağı olarak hizmet vermektedir. Bir müze niteliğindeki konakta Yeşilyurt ve Malatya yemek kültürünün izlerini sürmek mümkündür. Yapılan canlandırmalar ve replikalar aslının neredeyse aynısını yansıtmaktadır. Konakta tava yemeklerinin de pişirildiği meşhur pide fırını, un değirmeni, Yeşilyurt yemeklerinin fotoğraflı tariflerinin ve yemek modellerinin bulunduğu bölüm ve Yeşilyurt mutfağı canlandırması bulunmaktadır. Bununla birlikte tandır ve yayık kültürünü canlandıran bölüm, kurutmalık ve turşuların sergilendiği bir balkon bulunmaktadır.
Kent Belleği Müzesi
Geziye Kent Belleği Müzesi ile devam ediyoruz. Yeşilyurt konaklarından bir diğeri de Malatyalı şehitler, siyasiler (hem milletvekilleri ve belediye başkanları hem de Malatya’da görev yapmış valiler) ve ünlülerin isimlerinin yaşatıldığı “Kent Belleği Müzesi” olarak hizmet vermekte. Müzede ayrıca, Malatya çocuk oyunlarını tanıtan “Çocuk Oyunları” ve Yeşilyurt başta olmak üzere Malatya’da yaşam ve üretim anlarını fotoğraflarla yaşatan “Malatya’da Yaşam” bölümleri bulunmaktadır. Konağın avlusunda ise tarihî değeri olan çeşitli tarım araçları sergilenmektedir.
Kayısı çekirdeği kahvesi muhteşem bir tat
Gezinin son durağı yorgunluk kahvesini içeceğimiz Kahve Konağı son veriyoruz. Yeşilyurt’un sivil mimarî yapılarından olan Sofuoğlu Konağı, belediye tarafından satın alınıp aslına uygun olarak restore edilen Çırmıktı konaklarından biridir. Bu konak, kahve kültürünün geçmişten günümüze yaşatıldığı Yeşilyurt’ta, bu kültürün bütün canlılığıyla yaşatılması amacıyla, içinde kahvenin bütün tarihini özetleyen materyallerin sergilendiği bir müzeye dönüştürüldü. Kahvenin çekirdekten fincana yolculuğunda hangi aşamalardan geçtiği ve hangi araç-gereçlerin kullanıldığını Kahve Konağı’nda görebilirsiniz. Dibeklerden cezvelere, değirmenlerden fincanlara kadar yüzlerce tarihî eşya Kahve Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Kahve Konağı'na uğrarsanız Malatya’nın meşhur kayısı çekirdeğinden üretilen kahveden de tadabilirsiniz. Yeşilyurt ilçesi Çırmıhtı bölgesinde açılan müzeleri Net Haber Gazetesi yerinde gördük. 8 Müze ve restore edilen konaklarla Yeşilyurt Sanat Sokağı yakın zamanda ziyaretçilerini bekliyor.