Sadaka gibi ikramiye

CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, emekliye sadaka verir gibi bayram ikramiyesi verildiğini belirterek, 'Bayram ikramiyesine sadece yüzde 10'luk artış gelirken, sıvı yağa yüzde 58, yumurtaya yüzde 46, ete yüzde 28, domatese yüzde 27, ekmeğe yüzde 22, şekere yüzde 15 zam gelmiş durumda' dedi.

Sadaka gibi ikramiye

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, partisinin Malatya İl Binasında basın toplantısı düzenledi.  Türkiye ve Malatya gündemine dair önemli açıklamalarda bulunan Ağbaba, bayram öncesi emeklilere, sadak verilir gibi ikramiye verildiğini söyledi. Emekli ikramiyesinin bin TL'den bin 100 TL'ye çıkarıldığını anımsatan Ağbaba,  "Ancak bu yüz TL verilmeden geri alındı. Bazı rakamları paylaşmak istiyorum;  pirinç 2020'de 10.79 lira, 2021'de 12.90 lira, emeklilerin en çok tükettiği ekmek bin TL'ye 160 ekmek alınırken, şimdi 144 adet ekmek alınabiliyor, emeklinin 16 ekmeği azalmış durumda. Yine yumurta bin TL'ye 1923 alınırken, şimdi 1447 tane alabiliyor, 476 yumurta daha az alabiliyor. Domates 40 kilo, patates 32 kilo, mercimek 10 kilo daha az alabiliyor. Emekliye verilen 100 lira verilmeden geri alınmış durumda. Geçmiş günlerde Plan Bütçe Komisyonuna emekliye 2 bin lira verilsin diye verdiğimiz önerge Ak Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.  Türkiye'deki emekliler maalesef zor durumda, her iki emekliden biri ya çalışıyor ya iş arıyor. Bayram ikramiyesine sadece yüzde 10'luk artış gelirken, sıvı yağa yüzde 58, yumurtaya yüzde 46, ete yüzde 28, domatese yüzde 27, ekmeğe yüzde 22, şekere yüzde 15 zam gelmiş durumda, emekli adeta sadaka veriri gibi ikramiye verdiler.  Emeklilerin maaşı da maalesef yeterli değil.  Bin bey yüz TL alan emekliye zam gelmedi" dedi.

6 ayda 47 bin esnaf kepenk kapattı

Ağbaba, normalleşmeyle beraber iflaslar ve kepenk kapatmaların arttığını kaydederek, "Toplam ilk 5 ayda 47 bin 572 esnaf kepenk kapatmış durumda bunu da sizinle paylaşmak istiyoruz. Maalesef esnafa eteri kadar destek verilmediği için ve kapalı dönemde vergi vermeye devam eden esnaf kepenk kapattı. Şimdiye kadar geçmişteki birikimlerini kullanmıştı. Esnaf kapalı kepenk kapalı dendi ama BĞKUR primi ödemeye devam etti. Esnaf 20’ye yakın vergi ödüyor. Mayıs ayında sicil ve meslekten terkin yaparak, iflas eden esnaf sayısı 3 bin 893 iken haziran ayında bu rakam yüzde 94 artarak, 7 bin 568’e yükselmiş durumda bu yılın ilk 6 ayında ise 47 bin 572 maalesef kepenk kapatmış durumda yani 47 bin 572 esnaf bayrama, eşi ve çocuklarıyla açlık içinde giriyor" diye konuştu.

Üreticiler bitirilmek isteniyor

Tütünün Malatya ve Adıyaman için hava ve su kadar önemli olduğunu anlatan Ağbaba, "Özellikle Doğanşehir’de tütün binlerce ailenin geçim kaynağı. Geçtiğimiz hafta meşru ve hakılı bir eylem yapıldı. İnsanlar ekmeği için sokağa çıktılar. Adıyaman Milletvekilimiz Abdurrahman Tutdere’yle tütün mücadelesini Meclis’te vermeye çalıştık. En son tütün üreticileri gözaltına alınıp tutuklandı. Adıyamanlı tütüncüler de faşizmle tanıştı, terörist muamelesi gördü. Herkes bir gün terörist olmayı tadacak. Şimdi geçirilmek istenen yasa, Adıyaman’daki Abuzer dayıları yok eden Philip Morris’leri zenginleştirilen bir yasa. Kooperatifler aracılığıyla üreticiler bitirilmek isteniyor. Tütünü üretmek serbest, satmak 3 yıla varan hapisle cezalandırılacak. Türkiye’yi yönetenler, fakirlerin değil, zenginlerin yanında. Yerliyiz ve milliyiz diyenler, tütün üreticilerini cezaevine atıyor, British Tobacco’nun sözcülüğünü yapıyorlar. Eylemler sayesinde bu yasa 6 ay ertelendi ancak erteleme değil, yasanın tümden kaldırılması gerekiyor" şeklinde konuştu. Haber-Foto: Cafer Toy