Resmi açılışı yapıldı
Malatya'da Valilik ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle iki gün önce ziyaretçilere açılan 8. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı'nın resmi açılışı yapıldı.
Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Kültür A.Ş. tarafından düzenlenen ve “Cemil Meriç Anısı” temasıyla kapılarını ziyaretçilerine açan 8. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nın resmi açılışı gerçekleşti. Malatya Büyükşehir binası yan tarafında kurulan ve 5 Mayıs’a kadar ziyaretçilere açık olacak fuarın açılışına, Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, kurum ve kuruluşların temsilcileri, STK’lar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Programın açılışında konuşan Malatya Kültür AŞ. Genel Müdürü Sabri Akın, Fuar ile ilgili bilgiler verdi. Akın, Fuarın, temasının “Cemil Meriç Anısı” olduğunu belirterek, 27 Nisan – 05 Mayıs tarihleri arasında açık olan fuara 250 yazar ve 375 yayınevinin katıldığını söyledi.
Allah bize okumayı emrediyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, fuarların önemli bir hadise olduğunu ama kitap fuarı çok daha önemli olduğunu ifade ederek, “Bizim dinimizin ve ilahi kitabımızın ilk emri, ‘Seni yaratan Allah’ın adıyla oku’dur. Allah ilk olarak bize okumayı emrediyor. Peygamberimizi Muhammed (A.S.V) ilim Çin’de de olsa git ara bul öğren emrini bize veriyor. İlmin kapısı Hz. Ali diyor ki, ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesin olurum’ diyor. Yunus da diyor ki ‘ilim, ilim bilmektir. İlim kendi bilmektir, sen kendin bilmezsen, bu nice okumaktır’ bizim oğlan elif okur, döner döner yine okur’ diyor. Yani okumak da maksat okuduğunu anlamak, anladığını ifade etmek, ifade ettiğinizi de hayatınıza tatbik etmek temel prensibimiz olması gerekir. Bu gün memleketimizde teknolojinin esiri olan yeni neslimiz, bu anlamda öğretmenlerimize, velilerimize, büyüklerimize büyük görevler düşüyor. Önemli olan okuduğumuzu hayatımıza tatbik edecek davranışları gösterebilme olgusudur. Okuduğumuz doğru anlama gibi bir prensibimiz olması gerekir. Kitap fuarımızın memleketimize, insanlarımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Kitap fuarımıza 250 yazar davet edildi. 375 yayınevi katıldı” dedi.
Yaratan Rabbinin adıyla oku
Malatya Valisi Baruş ise, kitapların önemine vurgu yaparak, medeniyetlerin kuruluşunun kitapla başladığını kaydetti. Baruş, “Âlemin yaratılışı sözle; ol ilahi nidasıyla' başlar. Yüce Yaradan Bakara Suresi 117. Ayetinde, 'Gökleri de eşsiz örneksiz yaratan odur, yeryüzünü de. Bir işin olmasını diledi mi ona ancak ol der, o iş oluverir.' buyurur. Söz rehberdir hayatımıza. Merhum Cemil Meriç’in dediği gibi; 'Güneş ülkeleri aydınlatır, sözler milleti” sözleri insanlığa kitaplar aktarır. Medeniyetlerin kuruluşu kitapla başlar. İnsanlık tarihi kitaplarla yazılmıştır. Hazreti Âdem, Hazreti Şit, İdris Aleyhisselam, Hazreti İbrahim İnsanlığa verdikleri ilahi mesajları Yüce Yaradan’dan kendilerine vahyedilen sahifelerle vermişlerdir. Dört büyük din kitaplar üzerine kurulmuştur. Zebur, Tevrat, İnci ve Kuran-ı Azimüşşan. İlahi Kitaplar bize bilmediğimizi öğretti. “Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı "kan pıhtısı”ndan yarattı.' 'O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir.' Okumak; hakikati, hikmeti, doğruyu ve güzeli aramak için yapılan, beşikten mezara kadar devam eden bir ilim yolculuğunu ifade eder. İstek, azim, kararlılık ve heyecan isteyen bu sessiz yolculuk, insana birbirinden güzel kapılar açar” diye konuştu.
Kitap medeniyettir
İlmin insanları sonsuz mutluluğa götüren bir hazine olduğunu dile getiren Baruş, “Hayatın sırrını çözmek bu hazinenin kilidini açmakla mümkündür. Kilidin şifreleri kelimelerdir” diyen Baruş şunları dile getirdi, “Marifet, yani kendimizi ve kâinatı tanımanın yolu kelimelerde gizlidir. Cemil Meriç kelimeleri şöyle anlatır: “Kelimeler benim sudaki gölgem, okşayamam onları, öpemem. Bir davet olarak güzel kelime ve muhterem, Gönülden gönüle köprü, asırdan asıra merdiven. Kelime kendimi seyrettiğim dere. Kelime sonsuz, kelime adem.” Kitaplar kelimelerin saklandığı hazine sandıklarıdır. Hazineleri keşfetmek bizim elimizdedir. Kitap okumak okyanuslara açılan bir keşif yolculuğudur. Cemil Meriç’in ifadesiyle “Meçhule açılan bir kapıdır kitap. Meçhule, yani masala, esrara, sonsuza” Kitap İlimdir, kitap irfandır, kitap medeniyettir. Kitaptan değil, kitapsızlıktan korkmalıyız” sözlerine yer verdi.