Rekolte yüzde 70 düşecek

Malatya'da 12-13 Nisan geceleri etkili olan soğuk hava kayısı ağaçlarını vurdu. Üretici-Köylü Sendikası (TÜM-KÖY SEN), soğuk havaya çiçekte yakalanan kayısı da hasar tespiti yaptı. Tüm Köy-Sen Başkanı Ali Gürel, bu yıl rekoltenin yüzde 70 düşeceğini savundu.

Rekolte yüzde 70 düşecek

Malatya’da iki gün etkili olan soğuk hava çiçekteki kayısıyı ve üreticinin umutlarını vurdu. TÜM-KÖY SEN Hasar durum tespiti için Akçadağ, Doğanşehir, Yazıhan ve Yeşilyurt ilçelerinde kayısı bahçelerini inceledi. Köylerde hasar tespiti sonrasında açıklamalarda bulunan Tüm Köy-Sen Başkanı Ali Gürel, 650 rakımın üstündeki alanlarda ciddi don sorunları yaşandığını, hasar oranının yüzde70-80 arasında olduğunu, bu durumun Malatya üreticisinin ciddi anlamda mağdur edeceğini söyledi. 

Yüzde70-80 arasında bir hasar var

Gürel, tespit sonucunda Malatya’daki kayısının büyük oranda don olayından etkilendiğini belirterek, , “3 gün önce bir felaket yaşandı. Tüm Malatya şu anda mağdur durumda Üretici-Köylü Sendikası olarak sahadaki araştırmalarımızı yaptık. Araştırmalarımıza göre Malatya genelindeki hasar oranı yüzde70-80 arasında bir hasar var. Bu durumda Malatya üreticisinin ciddi anlamda mağdur olduğunu gösteriyor.  Ayrıca kayısı bakımı için kullanılan zirai ilaçlar ve gübreler çok pahalı o nedenle üreticiler kayısıdan sadece geçimini sağlamıyor bir de kayısı ağaçlarına bakması gerekiyor. Bundan dolayı biz Üretici Sendikası olarak üreticilerin bankalara ve tarım krediye olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz. Çünkü önceki yıllarda faizli olarak ertelendi, bu sefer borç katlanınca üretici ödemekte güçlük çekiyor.  O nedenle üreticiye yardım amaçlı faizsiz kredi verilmesini istiyoruz. Bizim şöyle bir talebimiz var, Valilik tarafından ‘Üretici Komisyonu’ oluşturulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Üretici mağdur ve perişan durumda

Ziraat Mühendisi Rıza Cengiz ise, 22 yıllık ziraat mühendisi olduğunu ifade ederek, “Bu bölgeye çok hakimim. Doğanşehir’den havaalanın arka tarafına kadar tamamen her yer gezdim. Bölgede yaklaşık yüzde 70-80 oranında bir yanma var. Burada üretici mağdur ve perişan durumda. 1 kilo kuru kayısıya harcanan emek 20-25 lirayı buluyor. Devlet desteği olmadan çiftçinin bunu karşılaması mümkün değil. Çiftçi yanan ürününün oluşturduğu kaybı karşılayamaz. Devlet olmadıktan sonra çiftçi tek başına ayakta kalamaz. Biz de pahalı ürün yemeye mahkûm oluruz” şeklinde konuştu. 

Ürün bazlı destek bekliyoruz

Doğanşehirli üretici Recep Çakar, çiftçinin girdi maliyetleri yüzünden zaten sıkıntıda olduğunu belirterek, “Büyük bir don felaketi yaşadık. 650 ile bin 200 rakımlı alanlardaki kayısılarda büyük hasar oluştu” diyen Çakar, “Kayısı yaklaşık 40 bin ailenin geçim kaynağı. Şu anda bu aileler mağdur durumda. Devletten ürün bazlı destek bekliyoruz. Malatya’nın afet bölgesi ilen edilmesini istiyoruz. Mağduriyetimiz giderilmeli. Girdi maliyetleri üç katına çıktı. Bu şekilde devam ederse kayısı üretimi yapamayız. Her şeyden kısarak ürün elde etmeye çalıştık. Ürün yanında da mağdur olduk” açıklamasında bulundu.