Rekolte niye açıklanmıyor?

Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından her yıl Mayıs ayının son haftası ile Haziran ayının ilk haftası açıklanan tahmini kuru ve yaş kayısı rekoltesinin, bu yıl halen açıklanmaması kafaları karıştırdı. Dünya kayısı üretiminin en önemli merkezi konumundaki Malatya'da, kayısıda hasat sezonu başladı ancak hala açıklanmayan rekolte üreticiyi tedirgin ediyor.

Rekolte niye açıklanmıyor?

Sezon rekolte açıklanmadan başladı 

'Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu’nun her yıl belirlediği kayısıda tahmini rekolte, 1978 yılından 2021 yılına kadar Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açıklanıyordu. Bu yıl ilk kez Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanacağı bildirilen kayısıda tahmini rekoltenin, üretiminin en önemli merkezi konumundaki Malatya'da hasat sezonun başlamasıyla rekolte miktarının henüz netleşmemesi kafa karıştırıyor. 

Fiyatlarda dalgalanmalar olabilir

2021 yılının kuru ve yaş kayısı üretim miktarına ilişkin tahminler, başta üretici olmak üzere kayısı piyasası aktörleri açısından büyük önem taşıyor. Kayısı üreticisinin merakla beklediği tahmin rekoltenin bugüne kadar açıklanmaması nedeniyle piyasada bir gerilme, belirsizlik, güvensizlik ve fiyatlandırma konusunda ise dalgalanmalara neden olabileceği öne sürülüyor.