Rekolte masa başında açıklandı

2020 yılı kayısı sezonu öncesi Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yaş kayısı rekoltenin 381 bin 737 ton, kuru kayısı da ise, 85 bin 275 ton olarak açıklanmasına tepki gösteren Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar, kayısı rekoltesinin masa başında yapılamayacağını belirterek, 'Doğru rekolte üreticilerle, ziraat odalarıyla ancak hesaplanabilir' dedi.

Rekolte masa başında açıklandı

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü organizesindeki kurul tarafından, Malatya’nın en önemli gelir kapılarından biri olan kayısı da 2020 yılı tahmini rekoltesi açıklandı. Yaş kayısıda 381 bin ton, kuru kayısıda ise 85 bin ton tahmini rekoltenin açıklaması üreticilerin ve ziraat odalarının tepkisine yol açtı. Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğünün rekolte açıklamasına bir tepki de Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar'dan geldi. Sahada yapılması gereken Kuru kayısı tahmini rekoltenin birileri tarafından masa başında yazılarak açıklandığını belirten Başar, "Kayısı'da birinci derece ilgili Üreticiler ve ziraat odalarıdır. Maalesef ziraat odalarından ve üreticilerimizden görüş alınmadan oldubittiye getirilerek neyin hesabı içerisinde olduğunu bilmediğimiz bir alavere dalavereyle rekolte açıklanıyor. Bu gün 800 bin nüfusu ilgilendiren 50 bin ailenin geçim kaynağı kayısımızın hakkını kimseye yedirtmeyiz. Birilerinin hoşuna gidecek diye asılsız açıklamalara da itibar etmeyiz. Rekoltelerin ilçe, ilçe açıklanmasını istiyoruz. Battalgazi ilçemizde monilya hastalığı ve daha birçok etkenden dolayı zarar ziyan çok. % 25'lik verim var. % 75 kayısımız bu yıl yok" diye konuştu.

Rekolte gerçeği yansıtmıyor

Başar, yaş kayısıda 381 bin ton, kuru kayısıda ise 85 bin ton tahmini rekoltenin açıklanması hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, "Ziraat odaları Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşudur bu konuda ki görüşünün de bağlayıcı olması gerekmektedir. Bizleri yok sayamazsınız. Bu Üreticilerimize ve bizlere hakarettir. Ben yaptım oldu mantığı ile hareket edilemez. Ziraat odalarımızın her mahallede delegeleri mevcuttur. Kaldı ki mahalle muhtarlarımızla her zaman istişare içerisindeyiz. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü organizesindeki kurul tarafından, Malatya'nın en önemli gelir kapılarından biri olan kayısı da 2020 yılı tahmini rekoltesi öyle masada alınacak karar değildir. Şu an Battalgazi ilçemizde kayısı rekoltesi % 25'lerde. Üreticimiz masrafını dahi çıkartamayacak pozisyonda.  Kayısımız üzerinden çok oyunlar oynanıyor. Bunlara dur diyecek kimse de yok" şeklinde konuştu. Iskarta kayısının taban fiyatının 2 lira olarak belirlenmesiyle ilgili konuşan Başar,  "Kayısı fabrikaları şu an ıskarta kayısıyı bekliyorlar. Çünkü çoğu illerde bu yıl rekolte de az olunca Malatya piyasasına göz diktiler. Bu gün taban fiyat 2 lira olmalı. Kayısı da üretim maliyetleri çok yüksek. 2 lira olunca ancak karşılar. Birileri elbette para kazanacak lakin biri kazanacak diye diğeri de zarar ettirilemez. Orta yol olarak fiyatların makul olması gerekiyor. Yıllardır alan bazlı desteğin önemine değindik. Bu gün geldiğimiz noktada Battalgazi Ziraat Odası olarak ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Siyasilerimizden, sivil toplum kuruluş temsilcilerimizden bu konuya önem vermelerini bekliyoruz.  Böyle olunca üreticimizin elektriği de kesilmez, kredisi de ödenir ve geçimini rahat sağlar. 2 fatura ödeyemeyen üreticimizin borcundan dolayı aboneliği iptal oluyorsa bu ayıp siyasilerindir" ifadesini kullandı.

Üreticileri düşünmek zorundayız

Başar, Ziraat Odaları olarak her zaman üreticilerin yanında olduklarını vurgulayarak,  "Yazıhan Ziraat Odası Başkanımız Yunus Kılıç başkanım da tepkisini her alanda dile getirdi.  Ziraat odaları saha çalışmalarında 65 bin ton olacak kayısı rekoltesinin nasıl oluyor da 85 bine çıktığının anlaşılamadığını bizlerde şaşkınlık ve üzüntüye sebep olduğunu belirtmekte fayda görüyoruz.  Ziraat odalarının kuru kayısı tahmini 60-65 bin ton arası olarak açıklanmıştır. İl koordinasyon kurulumuzun açıklamış bulunduğu bu rekolte tahmini masa başında değil saha da yapılmış çalışmalar sonucu elde edilmiştir. Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz başkanımız, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü organizesindeki kurul tarafından yapılan rekolte toplantısında bizleri temsilen katıldığı toplantıda açıklanan rekolteye tepki gösterip imza atmadan toplantıyı terk etti.  Burada Ziraat Odaları olarak üreticilerimizi her zaman yanında olduk, üreticilerimizi düşünmek zorundayız. Sırf birilerinin hoşuna gidecek diye kayısı üreticimizin hakkını yedirmeyiz. Bu gün üretici varsa kayısı var" yorumunda bulundu.