Rekolte açıklandı
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit, 2018 yılı kuru kayısı rekoltesinin 80 bin 818 ton olarak tahmin edildiğini açıkladı. Macit, bu yıl 401 bin 363 ton yaş kayısı elde edileceği, 335 bin 376 ton kayısının ise kurutmalığa ayrılacağını belirterek, 'İlçeler bazında en fazla rekolte sırasıyla Battalgazi, Akçadağ, Darende ve Yeşilyurt'tadır' dedi.
40 BİN AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI
Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90'nın, dünya kuru kayısı üretimin ise yüzde 70'ine yakınının üretildiği Malatya'da, kayısı 40 bin ailenin geçim kaynağı. Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Malatya Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ile Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı temsilcilerinden oluşan heyet 2018 yılı tahmini kayısı rekoltesini belirledi.
YAŞ KAYISIDA REKOLTE:401 BİN TON
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit, 7 milyon 626 bin 832 meyve veren kayısı ağacının bulunduğu ilde, 2018 yılı yaş kayısı rekoltesinin 401 bin 363 ton olacağı tahmin edildiğini kaydetti. Macit, “Bu yıl başta kalite nedeni ile geçmiş yıllardan bir miktar fazla 65 bin 987 ton kayısı sofralık ve meyve suyu olarak değerlendirileceği, 335 bin 376 ton kayısı ise kurutmalığa ayrılarak toplam 80 bin 818 ton kuru kayısı elde dileceği tahmin edilmektedir” dedi.
DON, DOLU, ÇİL NEDENİYLE KAYIP VAR
Kayısıdaki ürün kayıplarına dair değerlendirmelerde de bulunan Macit, “Nisan ayında muhtelif bölgelerde meydana gelen zira don neticesinde bazı bölgelerde ürün kayıplarına neden olduğu tespit edilmiştir. 1-20 Mayıs 2018 tarihleri arasında bazı mahallerde meydana gelen dolu zararı nedeni ile meyvede kalite ve ürün kaybı tespit edilmiştir. Ayrıca Mayıs ayında meydana gelen aşırı yağışlar nedeni ile ilaçlamasını zamanında yapmayan bahçelerde yaprak delen (Çil) hastalığı yaygınlaşmış bu ise kalite kaybına neden olmuştur” ifadesinde bulundu.