'Rekabet edemedik'

Malatya Büyükşehir Belediyesi Esenlik Genel Müdürlüğüne bağlı Kimya Fabrikası satışa çıkarıldı. Esenlik Genel Müdürü Ata Ünlü, Kimya Fabrikası'nın kar elde etmemesinden dolayı satışa çıkarıldığını belirterek, 'Karşımızda çok büyük deterjan firmaları var. Onlarla rekabet şansımız maalesef yok. Herkes gidip bilinen markayı alıyor ve sizin markayı almıyor. O nedenle böyle bir karara mecbur kaldık' dedi.

'Rekabet edemedik'

Esenlik Kimya Fabrikası'nı satıyor

Esenlik Genel Müdürü Ata Ünlü, düzenlediği basın toplantısında Esenlik'e bağlı, Kimya Fabrikası'nın kar elde etmemesinden dolayı satışa çıkarıldığını açıkladı. Ünlü, satışa çıkarılan Kimya Fabrikası’na yerli ve yabancı yatırımcılardan talep olduğunu ifade ederek, Kimya Fabrikası'nın en iyi fiyatı veren firmaya satılacağını söyledi. Kimya Fabrikası’nı satışıyla alakalı kamuoyuna genel bir değerlendirme yapmak için basın toplantısını yaptıklarını anlatan Ünlü, "Bildiğiniz gibi biz 2.5 seneye yakınıdır, Esenlik’te görev başındayız. Bu süre içerisinde Kimya Fabrikasını daha rantabıl ve daha verimli çalıştırabilir miyiz, diye büyük gayretlerimiz oldu. Fakat bütün bu gayretlerimize rağmen buradaki üretim maliyetlerimiz, dışarda alınan ürünlerin çok daha üstünde kaldı. Böyle olunca şirket olarak bir değerlendirme yapmak zorundaydık" dedi.

Satış umduğumuz seviyede değil

Ünlü, kar etmeyen bir ürünün üretiminin yapılmasının doğru olmadığını aktararak,  "Ürettiğiniz ürünler dışarıda çok daha ucuzsa illa kendim üreteceğim diye zorlamanın bir anlamı yok ve bu da ticaretin bir kuralıdır. Bizde bir şekilde bu kimyasal ve deterjan üretiminden çıkmayı kararlaştırdık. Bütün ekibimiz ve arkadaşlarımızla birlikte uzunca bir değerlendirmeden sonra bu sonuca vardık. Tabii Kimya Fabrikası Dolum Tesisi çok aman aman bir fabrika değildi. Orası dolum tesisi aldığımız ham maddeyi burada ambalajlayıp, kendi markamızın ambalajına doldurup piyasaya sürme faaliyetimiz vardı. Bir tek Devlet Malzeme Ofisi’yle onlardan aldığımız siparişlerle bir miktar üretimimiz var. Onun dışında marketlerdeki satışımız beklediğimiz ve umduğumuz seviyede değil. Dolayısıyla markalı ve bilinir ürünler varken, bizim ürünleri satmamızda zorlandığımız görülmüştür. Bundan dolayı da Kimya Fabrikamızı elden çıkarmak gibi satmak gibi bir kanaat oluştu. Tabii bunu daha öncede kamuoyuna duyurduk, gazetelere ilanlar verdik. Satacağımıza dair kamuoyunu bilgilendirdik, ilgilenen arkadaşlarımız oldu. Bayağı firma talep de bulundu. Yüz yüze görüşmeler yaptık hala da görüşmelerimiz devam ediyor. Şirketimizin menfaati noktasında en uygun teklifi kim verirse onlarla el sıkışıp, bu pazarlığı bu satışı gerçekleştirmek istiyoruz" diye konuştu.

En uygun fiyatı kim verirse ona satacağız

Kimya Fabrikası'nında, Esenlik gibi Malatya ile bütünleştiğine dikkat Çeken Ünlü, "Kimya Fabrikası da şirketimize bağlı olarak Malatya’mızın fabrikasıdır. Ama üretimde karlılığın olmadığı görüldüğü için elden çıkarmak ve buradan gelen finansmanı da yine şirketimizin finansal durumlarını daha iyiye getirmek adına bünyemize ekleyeceğiz. Çünkü zaman zaman finansal anlamda tıkandığımız durumlar oluyor. İnşallah bize rahatlık sağlayacak, buna inanıyoruz. Bu para yine şirketin, halkın parası olarak şirketimize harcayacağımızı buraya değerlendireceğimizi kamuoyuna duyurmak istiyorum. İnşallah iyi bir alıcı çıkar, iyi bir fiyata burayı satarız. Fabrika satışımız ihale usulüyle değil basına satış ilanı şeklinde duyurduk. Şu anda aman aman alıcı yok ama biz muhtemel olması gereken yurt dışından bile birçok firmalarla temasta bulunduk. Böyle bir fabrikamız var almak isterseniz değerlendirmeye alın dedik. Yurt dışından İran, Azerbaycan, Irak, Gürcistan, Gaziantep’ten ve Malatya’dan da 5-6 firma geldi bizimle görüştü. Bir firma bizimle gelip görüşmedi. En uygun teklifi kim verirse onunla el sıkışıp, hayırlı olsun diyeceğiz. İşimizi şeffaf yapıyoruz. Yani A şahına B şahsına satış yapılıyor gibi bir durum söz konusu değil Malatya’nın ve şirketimizin menfaati neredeyse en uygun fiyatı kim verirse ona satacağız" açıklamasında bulundu.

Büyük firmalarla rekabet edemedik

Ünlü, fabrikayı satışa sunmadan önce kurtarma çabası içinde olduklarının altını çizerek, “Biz bu fabrikayı karlı kılabilir miyiz diye gayret gösterdik. Gerek personel operasyonu yaptık. Daha az bir maliyet olsun diye fabrikanın kiralık deposu vardı, Buraya bir sürü kira ödüyorduk, o kiradan kurtulalım diye ek depo yaptık. 2 yıllık kira bedeliyle kendimize ait depo yaptık. Kira ve personel giderlerini azaltmamıza rağmen burayı bir türlü karlı duruma getiremedik. Bundan dolayı bu kararı aldık. Eğer karlı duruma gelseydi böyle bir şey olmayacaktı ve devam edecekti. Ama karşımızda çok büyük deterjan firmaları var. Onlarla rekabet şansımız maalesef yok. Herkes gidip bilinen markayı alıyor ve sizim markayı almıyor. Satsa bile bilenen markayı aldığımızın maliyetinden daha fazla o nedenle böyle bir karara mecbur kaldık" şeklinde konuştu. 

Şirket zarar etmiyor

Sadece Kimya Fabrikası’nın değil Esenlik bünyesinde birçok marketinde zarar ettiğini söyleyen Ünlü, "Şirkete geldiğimiz günlerde zarar eden birçok marketimiz vardı. Yanlış lokasyonlara açılmış, karlılığı olamayan yüksek kiralarla kiralanmış bazı yerlerimiz vardı. Biz bunları da elden çıkardık. Geldiğimizde 46 marketimiz vardı. Biz 12 tane market kapattık. Zarar ettiği ve iyi çalışmadığı için kapattık ama geri dönüp daha iyi çalışan yerlere de 5 tane market yaptık. Totale baktığımız zaman çok şükür şirketimiz zarar etmiyor" ifadelerini kullandı.

'Rekabet edemedik'
'Rekabet edemedik'