Rehavete kapılmayın

Malatya İl Sağlık Müdürü Recep Bentli, risk haritasına göre en az bir doz aşılanma oranının yüzde 75'i geçerek haritada mavi renk kategorisine geçtiklerini belirterek, rehavete kapılmama ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Rehavete kapılmayın

Malatya İl Sağlık Müdürü Recep Bentli, ildeki aşılama durumu, aşılamanın önemi, yoğun bakımlardaki hastaların aşı durumu, pazartesi günü başlayacak 2021-2022 eğitim öğretim yılında okullarda dikkat edilmesi gereken konularla ilgili açıklamalarda bulundu. İlde bugüne kadar 912 bin aşının yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Recep Bentli, bir doz aşılanma oranlarının yüzde 75’i geçerek haritada mavi renk kategorisine geçtiklerini, İkinci doz aşılanma oranlarının yüzde 58, üçüncü dozda ise 91 bin aşı yaptıklarını belirtti. Test sonuçları pozitif çıkarak hastanelerde ve özellikle yoğun bakımlarda yatan hastaların çoğunun aşısız; aşılı olanların da neredeyse tamamının eksik aşılı olduğunu söyleyen Recep Bentli, yoğun bakımda yatan ve vefat eden hastaların yakınlarından ‘Keşke aşısını yaptırsaydık’ cümlesini duyduklarını ifade etti. Okulların açılmasıyla toplumsal hareketliliğin artacağını, öğretmenlerin, diğer personel ve esnafın çok hızlı bir şekilde aşılanmaları gerektiğine dikkat çeken Bentli, aşılarını yaptırmayan veya eksik bırakan milli eğitim personelinden haftada iki kez PCR testinin istenileceğini ve ildeki tüm İlçe Sağlık Müdürlükleri ve tüm Toplum Sağlığı Merkezlerinde PCR testinin yapılacağını söyledi. Aşının gerekliliği kadar; okullarda genel tedbir kuralları olan maske, mesafe ve hijyen kurallarının da ihmal edilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Bentli, sınıfların ve ortak kullanım alanlarının temizliği, havalandırma, el yıkamanın önemi, kişiler arası mesafe gibi konuların unutulmaması gerektiğini belirtti.

Aşılama çalışmaları sayesinde güçlü hareket ediyoruz

Bentli, “Yaklaşık 2 yıldır mücadele ettiğimiz Coronavirus pandemisinde, 6 Eylül Pazartesi gününden itibaren okullarımızda yüz yüze eğitime başlayacağımız yeni bir sürece giriyoruz. Geride kalan günlerimizde çok zorlu dönemlerimiz olsa da ocak ayında başlayan aşılama çalışmaları sayesinde Coronavirus'e karşı çok daha güçlü hareket ediyoruz. Toplumumuzun büyük bir kısmının aşılanması ile bağışıklık oranı artacak ve pandemi sona erecektir.” dedi.

Haritada mavi renk kategorisine geçtik

Malatya’da bugüne kadar 912 bin aşısının yapıldığını belirten Bentli, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz gün Sayın Bakanımızın açıkladığı risk haritasına göre en az bir doz aşılanma oranımız yüzde 75’i geçerek haritada mavi renk kategorisine geçtik. İkinci doz aşılanma oranımız yüzde 58 civarında. Üçüncü doz 91 bin aşı yaptık. İlk doz aşılanma oranımız açısından yüzde 75’in üstü oran ile düşük riskli gibi görünsek de Coronavirus'e karşı tek doz aşının yeterli olmadığını biliyoruz ve rehavete kapılmaması gerekir. Yeni tespit edilen pozitif vakalarımız, hastanelerde ve özellikle yoğun bakımlarda yatan hastalarımızın çoğunun aşısız; aşılı olanların da neredeyse tamamının eksik aşılı olduğunu görüyoruz. Yoğun bakımda yatan ve vefat eden hastalarımızın yakınlarından ‘Keşke aşısını yaptırsaydık.’ cümlelerini duyuyoruz. Hastalığı ağır atlatan aşısını yaptırmamış vatandaşlarımız da pişmanlıklarını dile getiriyorlar. Elimizdeki tüm veriler Coronavirus'e karşı aşılanmanın gerekliliğini, aşı dozlarını tamamlamanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”

Tüm İlçe Sağlık Müdürlükleri ve tüm Toplum Sağlığı Merkezlerinde PCR testi yapılacaktır

Okulların açılması ile beraber toplumsal hareketliliğin artacağını kaydeden Bentli, “Bu yüzden öğretmenlerimiz ve diğer eğitim personeli başta olmak üzere kantin çalışanları, servis personeli hatta esnafımızın çok hızlı bir şekilde aşılanmaları gerekiyor. Aşılarını yaptırmamış veya eksik bırakmış milli eğitim personelinden haftada iki kez PCR testi yapılarak, semptomsuz taşıyıcılık araştırılacak ve olası bir pozitif sonuç riskinde bulaştırması önlenecek. İlimizde tüm İlçe Sağlık Müdürlükleri ve tüm Toplum Sağlığı Merkezlerinde PCR testi yapılacaktır.” diye belirtti.

Aşının gerekliliği kadar hijyen maske ve sosyal mesafe gibi konuların da unutulmaması gerekir

Aşının gerekliliği kadar; genel tedbir kuralları olan maske, mesafe ve hijyen kurallarının da ihmal edilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Bentli, “Okullarımızda öğretmen ve öğrencilerimizin maske kullanımına dikkat etmesi, sınıflar ve ortak kullanım alanlarının temizliği, yeterince havalandırma, el yıkamanın önemi, kişiler arası mesafenin yeterli uzaklıkta korunması gibi konular unutulmaması gereken tedbirlerdir. Yeni eğitim ve öğretim yılının öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm toplumumuza hayırlı olmasını diliyorum. Hala aşısını yaptırmamış veya tamamlamamış olan herkesi, sadece kendisine değil, topluma karşı sorumluluğunu yerine getirmeye ve aşılarını yaptırmaya davet ediyorum. Zorluklarla geçirdiğimiz pandemi sürecini gerçekleştireceğimiz yüksek aşılanma oranlarımız ve alacağımız tedbirlerle bitireceğiz.” dedi.