Rapor MEB'e sunulacak
Malatya'da düzenlenen 'Malatya 2023 Eğitim Vizyonu Çalıştayı'nın sonuç raporu Milli Eğitim Bakanlığına sunulacak.
Geçtiğimiz hafta içerisinde kentte düzenlenen ‘Malatya 2023 Eğitim Vizyonu Çalıştayı’ sona erdi. ‘Bir Ekosistem olarak eğitimi konuşuyoruz’ temalı çalıştayda 19 maddelik sonuç bildirgesi hazırlanarak Milli Eğitim Bakanlığına sunulacak. Eğitimci Ertan Zortimur tarafından okunan sonuç bildirgesinde yer alan konular rapor halinde Bakanlığa sunularak onay beklenecek. Düzenlenen ve bakanlığa sunulacak çalıştay sonrasında ise alınan kararlar 19 madde şeklinde özetlendi.
1- Öğrenme analitiği ve araçlarıyla veriye dayalı yönetim eğitim alanında 21. öncelikli ihtiyaçları projelendirilmeli ve Üniversite ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında karşılıklı yarara dayalı bir işbirliği artırılmalıdır.
2- Ölçme ve değerlendirme modern tekniklerle gerçekleştirilmeli sosyal bilimler alanında farklılık ve çeşitlilik içeren yeni yöntemler geliştirilmelidir.
3- İnsan kaynaklarının geliştirilmesi ve yönetim alanlarında yeni meslekler branşlar yeni pedagojik bakış açıları çerçevesinde eğitim fakültelerinde öğrenci alınırken üniversite sınavında belli bir yüzdelik dilimine giren başarılı öğrenciler seçilmelidir.
4- Okulların finansmanı konusunda her okulun kendisine ait bir bütçesinin olması okulların özgüveninin gelişmesine problemlerin daha hızlı ve daha pratik bir şekilde çözmelerine katkı sağlanmalı.
5- Okulların tefriş işlemleri yeniden yapılandırılmalıdır. Görev alan tanımı yeniden tanımlanmalıdır. Öğretmenin mesleki gelişimini amaçlayan amaçlı Okul öğretmen ziyaretlerine ağırlık vermeli.
6- Okul aile pedagogluğu klinik psikolojisi gibi yeni alanlara ve uzmanlıkları ihtiyaç vardır.
7-Özel eğitim alanında özel gereksinimli öğrencilerin eğitim ve öğretimleri akademik çalışmalar ve davranış kazandırma çalışmaları ile okul sınırları içerisinde kalmaktadır sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik düzeyleri düşük olan aileler çocuklarının sosyal yaşam ve toplumsal uyum anlamında desteklenmelidir.
8- Özel yeteneklilerin erken yaşta keşfedilmeli, ülkemizin insan kaynaklarının en önemli ve en stratejik öneme sahip bilim sanat spor ve benzeri alanlardaki özel yetenekli öğrencilerin eğitimi kaliteli hale getirilmelidir.
9- Yabancı dil eğitimi Çağın ihtiyacını göz önünde bulundurarak acilen değiştirilmelidir ve yabancı dil öğrenimi alanı yeniden yapılandırılmalıdır.
10- Öğrenme sürecinde kişisel bir beceri destekli dönüşüm dijital çağın bir gerekliliğidir. Öğretmen ve öğrenci başta olmak üzere algoritmik düşünen bir sistem sağlanmalıdır.
11- Okul aile işbirliği, Okul aile kültürünü yakınlaştırmalı daha sıkı geçişlere izin vermelidir. Aile sıcaklığı ve okul iklimi birbirini tamamlanmalıdır.
12- Temel eğitimde Herkes öğretmen olmamalı lisans eğitiminde olan öğretmenlerin hak kaybı sahibi olmadan yönlendirilmesi gerekmektedir.
13- Orta öğretim alanında kolay erişilebilir ihtiyaçlara cevap veren mutlu kılan engel tanımayan çekmece sempatik etkinlik çeşitliliğini cevap veren biyolojik ihtiyaçları karşılayan ideal mekânlar oluşturmaları tesis edilmelidir.
14- Fen ve sosyal bilimler liselerinin kuruluş amaçlarına uygun faaliyetler göstermeleri için bu okulların sayıları azaltılıp niteliklerinin artırılması yükseköğrenime geçiş de performansa dayalı geçiş imkânı sağlanmalıdır.
15- İmam hatip ortaokulları ve liseleri alanında öğretmenlerin hem mesleki alanlarda hem de öğretmenlik becerileri, Program içerik ve nitelik açısından yenilenmeli tematik ad alt alanlar oluşturulmalıdır.
16- Mesleki ve teknik alanda mevcut meslek ve teknik eğitim kurumlarının program ve altyapılarının yenilenerek akademik düzeyi yüksek olan öğrencilerin yükseköğretimde Mühendislik fakültelerine giriş koşullarının teşviki ile mesleki yeterliliklerinin artırılarak ülkemizin hedeflerine ulaşması sağlanmalıdır.
17- Özel öğretim alanında nitelikli Vizyon sahibi alanına hakem teknolojik çağı takip edebilen öğretmenlerin çağın gerisinde kalmaması için üniversiteden öğretim elemanlarının öğretmenlere seminer ve çeşitli konferanslar verilmesi sağlanmalıdır.
18- Hayat Boyu Öğrenme alanında faaliyetlerinin yeniden süreç olarak yapılandırılması toplumsal yaygınlığının artırılması daha önce hiç olmadığı kadar önemli bir hale gelmiştir.
19- Okul Güvenliği ve Sağlığı alanında mekân ve imkan mekan ve insan unsurunu dikkate alınarak Okul mimarisi derslikler okul bahçeleri sosyal donatı alanları gibi ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yeniden yapılandırılmalıdır.