'Rabbin için namaz kıl ve kurban kes'

Kurban, sadakatin ve Allah'a teslimiyetin göstergesidir. Gerektiğinde malımızı, canımızı ve bütün varlığımızı Allah yolunda feda etmenin sembolik bir ifadesidir. Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan Kurban Bayramı'nda sevgi, hoşgörü ve yardımlaşma had safhaya çıkacaktır. Yüce Rabbimiz, Kevser Suresi'nde, 'Muhakkak Biz, sana Kevseri'i verdik. Sen de Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!' buyurmuştur.

'Rabbin için namaz kıl ve kurban kes'

MALATYA’DA BAYRAM NAMAZI VAKTİ

İslam coğrafyası yarın Kurban Bayramı'nı idrak edecek. Kurban Bayramı ile birlikte teşrik tekbirleri de getirilmekte. Teşrik tekbiri arefe günü sabah namazından başlayıp bayramın 4. günü ikinci namazına kadar devam eder. Teşrik tekbiri her farz namazın peşinden 1 defa okunur. Teşrik tekbiri: "Allahü Ekber Allahü Ekber La ilahe illallahü vallahü Ekber Allahü Ekber ve lillahilhamd" demektir. Kurban Bayramı namazı Malatya’da saat 06. 26’da kılınacak.

KURBAN NİÇİN KESİLİR?

Kurban Allah rızası için kesilir. Müslümanlar arasında sevgi, dostluk, kardeşlik, yardımlaşma duygularını geliştirir. Zenginle fakir arasında bir gönül köprüsünün temellerini atar. Kurban kesen kişinin Allah'a bağlılığı artar. O'na yakın olmanın huzurunu yaşar. Kurban kesen kişi, Hz. İbrahim ve İsmail gibi Allah'ın emirlerine uymaya hazır olduğunu sembolik bir davranışla göstermiş olur. Ayrıca kurban, insanın sevdiği şeyi Allah için feda etmesi demektir. Kurban kesen kişi, Allah'ın rızasını kazanmak için sevdiği şeyleri başkalarıyla paylaşarak bu amacı gerçekleştirmiş olur.

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Kurban ibadeti dinen maddi açıdan uygun sayılan her Müslüman'ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Kurban keserken okunacak dua kısa ve ezberlemesi basittir. Ancak ezberleyemeyenler en rahat okuyacağı şekilde bir kâğıda yazarak da kurban başında duayı okuyabilir. İşte Kurban keserken okunacak dua: "Allahümme inni veccehtü vechiye lillezii fetara's-semavati vel-arda hanifen ve ma ene mine'l-müşrikiin"

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?

Kurban kesim vakti, bayram namazının kılındığı yerlerde namazın ardından, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazından sonra başlar. Ancak kurban kesim zamanı konusunda mezheplere göre farklılıklar vardır. Hanefilere göre kurban kesimi bayramın 3. gününün akşamına kadar devam ederken, bu süre içerisinde gece ve gündüz kurban kesilebilir, fakat gündüz kesilmesi daha uygundur. Diğer taraftan Şafiilerde ise 4. günün gün batımına kadar kurban kesimine devam edilmesinde bir sakınca yoktur.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kurban kesilirken kıbleye çevrilir boğaz tarafı kıbleye çevrilir. Hayvana acı çektirecek, canını yakacak hareketlerden kaçınarak, eziyet etmeden sol yanı üzerine yatırılır. Daha önce dediğimiz gibi besmele çekmekle ve dua okumakla başlanan kurbanlık kesiminde; usulüne göre kesim yapmak için hayvanın nefes ve yemek borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. İslamiyet'te hayvanın omuriliğinin kesilmesi ise mekruh (yasak olmasa da, yapılmaması istenen) kabul edilir. Bu işlemin ardından hayvanın canının çıkması beklenir. Hayvanın başı gövdesinden canı çıktıktan sonra ayrılır. Kurbanlık keserken hayvana kesinlikle eziyet edilmemelidir. Ayrıca acı çektirmemeye özen gösterilmelidir. Bu nedenle kurbanın işin ehli kimseler tarafından kesilmesi doğrudur. Ayrıca kurban kesimi esnasında çevre kirletilmemelidir. Dinimizin gerekliliklerinden biri olan temizlik konusuna dikkat edilmelidir. Yine aynı alanda birden fazla kurban kesilmesi halinde bir kurbanlığın diğerini görmeyecek şekilde kesiminin yapılması gerekir.

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR?

Kurban kesiminin tamamlanmasının ardından kurban etinin dağıtılması önem taşıyan konulardandır. Kesilen kurbanın eti öncelikle üçe bölünür. Bunun bir bölümü kurban kesemeyen yoksullara dağıtılır. Diğer bir bölümü ise akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılır. Diğer bir kısmının ise evde yenmesi tavsife edilir. Yani kurban etinin bir bölümünü akraba, eş dosta verebilirsiniz. Hem kültürümüz gereği, hem dinimiz gereği özellikle komşularla, dostlarla, muhtaç ve yoksullarla paylaşmak oldukça önemlidir. Öncelikle kurban yalnızca etleri helal olan hayvanlardan kesilmelidir. Hangi amaçla kesilirse kesilsin; kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları, dübürleri ve yumurtaları (husye) tahrimen mekruh olarak kabul edilir.

KURBAN BAYRAMI'NDA NELER YAPILMALI?

Arefe Gecesi ve bayram gecelerini ibadet ve zikrullahla ihya etmek. Zira Rasûlullah(s.a.v) Efendimiz: “Herkim Ramazan ve Kurban Bayramı gecelerini ihya ederse, kalplerin öleceği gün onun kalbi ölmez.” buyurmuşlardır.(İbn-i Mâce, 563, 1782)

* Bayram sabahı erken kalkmak

* Gusül abdesti almak

* Misvak kullanmak

* Güzel koku sürünmek

* En güzel elbiseleri giyinmek

* Güler yüzlü olmak ve tatlı söz söylemek

* Kurban kesildikten sonra iki rekât şükür namazı kılmak. Bu namazın birinci rekâtında el-Kevser, ikinci rekâtında el-İhlâs süreleri okunur.

*Sadaka vermek

MALATYA VALİLİĞİ BAYRAM TEDBİRLERİ

Malatya Valiliği Kurban Bayramı süresince Malatya'da alınacak önlemler ile ilgili bir açıklama yaptı. Bayramın huzur içinde geçirilmesi için alınan önlemlerin sıralandığı açıklama şöyle; "Vatandaşlarımızın Kurban Bayramını huzur ve güven içerisinde geçirmelerini temin maksadıyla, Valiliğimizce aşağıdaki tedbirlerin alınması uygun görülmüştür. Bu kapsamda, Vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu alışveriş merkezlerinde, otogar ve toplu taşıma araçlarına ait istasyonlarda, eğlence yerlerinde güvenlik birimlerimizce gerekli emniyet tedbirleri alınmıştır. Telefon arızalan ile elektrik, su, doğalgaz kesinti ve arızalarına karşı ilgili kurumlarca göreve hazır ekipler oluşturulmuştur. Kurbanların hijyenik şartlarda kesilmesi ile sağlıkla ilgili konularda ve yangın tehlikelerine karşı gerekli tedbirler alınmış, görevlendirilecek ekipler her an müdahaleye hazır vaziyette bulunmaktadır. Kurban Bayramı öncesi ve süresince vatandaşlarımızın bayramlarını sağlık ve huzur içerisinde geçirmeleri için, kurumlarımızca gerekli tüm hazırlıklar yapılmış ve tedbirler alınmıştır. Devlet Hastanesi (erişkin acil servisinde) ve Devlet Hastanesi Beydağı Kampüsü (kadın doğum ve çocuk acil servisinde) yeterli sayıda sağlık personeli bulunduracaktır"

MEZARLIK İÇİN EK SEFER KONULDU

Malatya Büyükşehir Belediyesi 21-24 Ağustos tarihleri arasında kutlanacak olan Kurban Bayramı için bir dizi tedbirler aldı. Büyükşehir Belediyesi vatandaşların sorunsuz bir bayram geçirmesi için teyakkuzda olacak. Bayramın birinci günü özel halk otobüsleri ile MOTAŞ’a ait toplu taşıma araçları bayramın birinci günü ücretsiz diğer üç gün ise yüzde 50 indirimli olarak hizmet verecek. Şehir Mezarlığında oluşabilecek yoğunluğu aza indirmek içinde tedbir alan Büyükşehir Belediyesi MOTAŞ Şehir Mezarlığı hattına ek seferler koydu. Büyükşehir Belediyesi Şehir Mezarlığı içinde bazı sokaklarda ise asfaltlama çalışmaları yaptı. Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan hizmet birimleri de bayram süresince mesai yapacak. Vatandaşlar karşılaştıkları sorunlar için Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezini (444 51 44) arayabilecekler. MASKİ Genel Müdürlüğüne bağlı Çağrı Merkezide yine Kurban Bayramında hizmet vermeye devam edecek. Vatandaşlar su ve kanalizasyon ile ilgili şikâyetlerini 185 ve 377 74 44 numaralı MASKİ Çağrı Merkezi numaralarını arayarak bildirebilecekler. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanı içerisinde bulunan tüm ana caddelerde temizlik ve yıkama yapacak. Ana caddeler üzerinde bulunan camilerin avluları ve Bayram namazı kılınacak dış mekânlarda yıkanarak, cami çevrelerinde gerekli bakım ve temizlik yapılacak.

17 EKMEK BÜFESİ AÇIK KALACAK

Yine bayram süresince Malatya merkez ile ilçelerde ilaçlama çalışmaları aksatılmadan yapılacak. Zabıta ekipleri tarafından belirlenen alanlar dışında hayvan satışına izin verilmeyecek. Yasak kesim alanlarında kesim yapanlar hakkında Zabıta ekipleri de gerekli yasal işlemleri yapacak. Canlı Hayvan Pazarında 7/24 esasına göre çalışacak olan Zabıta Ekipleri insan sağlığını tehlikeye atacak hiçbir uygulamaya izin vermeyecek. Şehir Mezarlığı başta olmak üzere kent merkezinde dilencilere karşıda önlemler alınacak. Malatya Büyükşehir Belediyesi MEGSAŞ şirketine bağlı ekmek satış büfeleri de Kurban Bayramı süresince, vatandaşlara hizmet vermeye devam edecek.