Peşkeşe tepki!

MESOB Başkanı Şevket Keskin, Malatya Şeker Fabrikasının üretmiş olduğu şekeri, direk esnafa ve imalatçılara değil de özel şirket üzerinden piyasaya sürmesine tepki gösterdi. Keskin, 'Esnafın elindeki şekeri nasıl alır, bir şirkete verirsin ya? Esnaf ne yapacak? Elektrik parası kirayı geçiyor, doğalgaz, akaryakıt, BAĞKUR almış başını gidiyor. Esnafın elinde kalan Malatya'nın ürettiği Malatya'nın öz malı milli serveti olan işletmeyi üç tane şirkete vereceksin o şirketlere peşkeş çekeceksin. Malatya'yı tamamen satalım çıkalım' dedi.

Peşkeşe tepki!

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ve esnaf odası başkanları ile birlikte düzenlediği toplantıda basın mensupları ile bir araya gelerek, Malatya Şeker Fabrikasında üretilen şekerin direk esnafa ve imalatçılara değil de, özel bir şirket aracılığı ile piyasaya pahalı bir şekilde sunulmasına sert tepki gösterdi. Keskin, fabrikada üretilen ve torbası 265 TL olan şekerin, 3 el değiştikten sonra özel bir şirket tarafından piyasaya 400 TL’nin üzerinde satıldığını, satışı yapan firmanın her taşın altından çıktığını söyledi. Keskin, seçim sonrası Malatya Şeker Fabrikasını satılacağını ileri sürdü. 

Malatya Şeker Fabrikasını almaya çalışacaklar

Esnafın sıkıntılarının olduğunu belirten Keskin, hükümetten, akaryakıt, doğalgaz, elektriğe verilen zamların en azından yüzde 50’sinin geri çekilmesini talep etti. Malatya'nın değerlerinin birer birer satıldığını dile getiren Keskin, "Malatya Şeker Fabrikasını üretmiş olduğu şekeri direk esnafa ve imalatçılara değil de özel şirket üzerinden piyasaya sürmesine tepki göstererek, “Sümerbank satıldı gitti. Arkasından Tekel sigara fabrikası gitti. Malatya Şeker Fabrikasında esnafımızın yararlandığı bir şeker vardı, Malatya’da üretilen, Malatya’da tarımı yapılan. Şekeri de Malatya esnaf ve sanatkar camiası içerisinde bu işi yapan satıcısından tutun bakkalına kadar torbayla şeker alıp piyasaya ucuz bir şekilde dağıtma imkanımız vardı. Ama bu son zamanlarda öyle bir şey oldu ki Türk Şeker, şekeri Türkşeker Tarım AŞ’ye devrediyor, bu şirkette paketlemesini yapacak, hizmetini görecek özel bir şirkete devredecek. O özel şirkette dönecek şekeri Malatya halkına ve Malatya esnafına satacak. Hani şunu söylüyorlardı, tarladan vatandaşa diye. Ama bugün öyle bir şey oldu ki 3 eli değiştirdikten sonra vatandaşın sofrasına gelecek. Bu şirketi hepiniz biliyorsunuz. Hangi taşı kaldırsak bu şirket altından çıkıyor. İnsan biraz utanır, biraz sıkılır, biraz haya eder. Doymadınız. Bakın Sürgü’ye gidin bir tarafını satın almışlar. Açık söylüyorum, basının önünde söylüyorum; seçimden sonra Malatya Şeker Fabrikasını almak için cüret edecekler. Ama şunu iyi bilsinler; Malatya Şeker Fabrikasını almaya kalktıkları zaman, Malatya halkı olarak, esnaf olarak biz sonuna kadar direneceğiz. Malatya’da başka bir şey elimizde kalmadı. Bir Malatya Şeker Fabrikası kaldı, TCDD 5. İşletmeyi de satarlar da, işletecek treni bulamazlar" dedi. 

Malatya’da neden bayilik verdiniz? 

Malatya’da satılacak bir yer bırakılmadığını savunarak, Malatya’nın değerlerine sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Esnafın şeker alamadığına vurgu yapan Keskin, "Gideceksin o şirkete, o şirketten alacaksın. 265 liralık torba şekeri bugün 400 lira üzerinde gözünde görüyorlar. Bir ay geçtikten sonra 500 liraya bu halka satacaklar. Malatya’da neden bayilik verdiniz? Zaten mağaza açtınız. Bir milletvekili de reklamını yaptı. Bugün o mağazayı kapattınız, yada ondan aldınız iki saat açacaksınız hani halka satış yapıyordunuz? Fabrikadan halka satış yapacaktınız. Ne oldu? 3 tane şirket el değiştirerek bir şirkete kalktınız verdiniz. Bu şirket hangi taşı kaldırsan altından çıkıyor. Yeter ya insan bir doyar. ‘Allah, peygamber diyorlar, eyvallah’ “deyip götürüyorlar. Böyle bir şey olur mu? Bunlar hep Müslüman kardeşler" dedi. 

Esnafın elindeki şekeri nasıl alırsınız?

Keskin, Malatya ile oynamaya kimsenin hakkı olmadığını ifade ederek, "Siyasi değil kim olursa olsun. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Basında da bunu istiyorum. Gördüğünüz zaman bunların üzerine gidin. Malatya’da satacakları yerde kalmadı. Tamamen Malatya’yı satalım çıkalım. Valla Malatya’yı satalım hepimiz kiracı olalım. Esnafın elindeki şekeri nasıl alır, bir şirkete verirsin ya? Esnaf ne yapacak? Elektrik parası kirayı geçiyor, doğalgaz, akaryakıt almış başını gidiyor, BAĞKUR almış başını gidiyor. Esnafın elinde kalan Malatya’nın ürettiği Malatya’nın öz malı milli serveti olan işletmeyi onu da kalkıp 3 tane şirkete vereceksin o şirketlere peşkeş çekeceksin. Başta AK Parti il başkanı ve bütün siyasilerin bu işe direnmesi lazım. Bu şekeri o şirketten alması ve direk halka satması lazım" şeklinde konuştu.

Nasıl oy isteyecekler

2023 Seçimlerini işarete eden Keskin; “Yarın çıkacaklar oy isteyecekler, nasıl isteyecekler? Elimizdeki şekeri de aldın denilecek. Demeyecekler mi bunu? Ama bunlardan cumhurbaşkanını gerçekten haberi yok. Haberi olsa el kor. Onun için inşallah en yakın zamanda bütün oda başkanlarıyla birlikte bu konuyu sonuna kadar takip edeceğiz. TİGEM’de böyle oldu. Eğer basın üstüne düşmeseydi bugün TİGEM’de satılmıştı. Hani TİGEM zarar ediyordu? Bugün TİGEM bir atıyla oranın yıllık masrafını karşılıyor. Vekilde olabilirsin, başkanda olabilirsin ne olursan ol. Ama fakir, fukaranın hakkını yeme. Allah bunu senden soracak" diye konuştu.  

Mağaza açtın neden sadece 3 şirkete satış yaptın

Kendisinin Şeker Fabrikasının özelleştirilmeye alınmasına, Tekel Sigara Fabrikasının satılmasına ve Sümerbank’ın özelleştirilmesine de zamanında karşı çıktığını hatırlatan Keskin şöyle devam etti, hiç bir zaman geri durmadıklarını söyledi. Şeker Market satılan şeker fiyatının artırılmasıyla ilgili olarak Keskin şu ifadeleri kullandı;  “Şekere 35 liradan 38 liraya çıktı, yarında 38 buçuğa satacaklar. Hani bunun reklamını yapmışlardı ya ben o zaman o milletvekiline dedim ki ‘yarın eczaneni de böyle yaparsın’ bugün o milletvekiline sormak lazım ‘sen fabrika açtın, fabrikanın içerisinde mağaza açtın halka direk satış yapacaktın o zaman neden sadece 3 şirkete satış yaptın’ Bu 3 şirketin hesabını ver. Sen mağaza açacaksın saat 10’da açıp öğlen 3’te kapatacaksın sonrada Malatya’nın şekerini bir şirkete devredeceksin. Biz esnaf odası olarak tekrar esnafımıza çuvalla şeker verebilmek için elimizden geleni yapacağız."