Pazarlarda esneklik olmayacak

Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, pazarlarda, giyim, oyuncak, çiçek, zücaciye, ayakkabı, çanta gibi ürünlerin satış yasağının 11 Mayıs itibariyle kalkacağını belirterek, 'Yasağın kalkması, eski düzenin gelmesi anlamına geliyor. Tekrar sosyal mesafe kuralına uyarak, maske takarak, tezgahlar arasında 3 metre mesafe bırakılarak çalışılacak' dedi.

Pazarlarda esneklik olmayacak

Pazarlarda, giyim, oyuncak, çiçek,  zücaciye, ayakkabı, çanta gibi ürünlerin satış yasağının kalkmasıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, pazarların giriş çıkışlarında bir esneklik olmadığını ifade ederek, sosyal mesafe kuralı, iş yerleri ve pazarlarda aynen devam edeceğini söyledi.
Sarımsağın kilosu 90 liradan 20-25 liraya düştü
Koronavirüs salgınının tezgahlardaki sebze ve meyve fiyatlarına yansıdığını dile getiren Emre, "Ülkemiz zor bir süreç atlattı. Sebze ve meyve fiyatları genelde bulunduğu ortam, mevsim şartları ve havalarla alakalıdır. Bu yıl ise, kovid ile alakalıydı. İklim şartları etkili oldu ama kovid Dünya'yı nasıl etkilediyse, ülkemizi de aynı şekilde etkiledi. Hizmet, ulaşım, imalat sektöründe nasıl ki yavaşlamalar olduğu gibi sebze ve meyve de ise, tarlada çalışacak, ürün toplayacak, paketleyecek, nakliyesini yapacak işçi sıkıntısı yaşandı. Bu durum fiyatlara yüzde 20 gibi yansıdı. Malatya'mızda daha önce alınan hal binasının 3 güne düşürülmesinin etkisiyle fiyatlarda oradan da yüzde 20 artış olmasının etkisiyle fiyatlarda yaklaşık yüzde 50, 60 bir artış oldu. Ama şu gün itibariyle, hem hal binasının 6 gün açık olması hem de sokağa çıkma yasağının esnetilmesi, mevsimin düzelmesiyle birlikte fiyatlar mevsim normallerine inmeye başladı. Mevsim ürünlerinde; domates, salatalık, biber, patlıcan, kabak gibi ürünlerin fiyatında baya bir düşüş var. Yeni çıkan karpuz gibi ürünlerin fiyatlarının yüksek olması doğal. Dışarıdan çok ithal etmediğimiz için bazı meyve türleri pahalı olmasına nazaran, temel gıda sebze ürünleri baya ucuz. Yeşil taze soğan, patates, kuru soğan çıktı. Sarımsağın kilosu 90 liraya kadar çıkmıştı, bugün itibariyle sarımsağın kilosu 20, 25 liraya kadar düştü" diye konuştu. 
Pazarların giriş ve çıkışlarında esneklik olmayacak
Yasaklar esnetildi pazara giriş çıkış yasağında her hangi bir esneme oldu mu? sorusuyla ilgili konuşan Emre, "Yasaklar esnetildi. Pazarların giriş çıkışlarında bir esneklik olmadı. Sosyal mesafe kuralı iş yerleri ve pazarlarda aynen devam ediyor. Pazarlarda zücaciye, elbise, ayakkabı, çanta gibi ürünlerin satışı yasaktı. 11 Mayıs itibariyle bu yasak kalkıyor. Fakat bu yasağın kalkması, eski düzenin gelmesi anlamına geliyor. Tekrar sosyal mesafe kuralına uyarak, maske takarak, tezgahlar arasında 3 metre mesafe bırakılarak çalışılacak. Eski sisteme ülke olarak dönmemiz problem. Vatandaşlara bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Pazara gelen vatandaşlara şu söylemek istiyorum: Sosyal mesafe kuralları kendi ve toplum sağlığı için çok önemli" şeklinde konuştu.