Pazarlar açılsın

Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, depremin ilk günlerinden itibaren vatandaşları ihtiyaçsız bırakmamak ve esnafın yanında olmak için sahada olduklarını belirterek, seyyar esnafın, hak kaybına uğramaması için çalıştıklarını söyledi. Emre, depremde zarar görmeyen pazar yerlerinde tezgah açılması gerektiğini belirtti. 

Pazarlar açılsın

Seyyar pazarcı esnaflarıyla bir araya gelen Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, pazarcıların sıkıntılarını dile getirerek gerekli önlem alınmasını istedi. Emre, “ Depremin 7’nci günü valimizle görüşerek çarşı içerisinde pazar açılması için trafiği aksatmayacak şekilde, müsait yerlerde müsaade aldık. Aldığımız müsaade 3-4 merkez ile sınırlıydı. Depremin 3. gününden itibaren Malatya’yı sebzesiz, meyvesiz, konfeksiyonuz bırakmadık. Ancak bir eksiğimiz var. Düşenin elinden tutmayı da yeterince bilmiyoruz. 4 metrelik tezgâh alanlarını 20 metreye çıkaranlar olduğu şikayetleri aldık. Valilik, emniyet bu konuda bize uyarılarda bulundu. Bir süre önümüzü göremez olduk” dedi.   Pazarcılar için belediyenin kendilerine yer göstermelerini istediklerini dile getiren Emre, “ 5 Pazar bölgemizde yıkım kararı var. Bu pazarlara esnafı nasıl gönderelim. İp bağlayacak, arabasını duvarın dibine alacak. Su ve elektrik lazım. Şehrin merkezindeki birçok yerde problem var. Malatya hayalet bir şehir gibi olmuş. Hanımınçifliği, Tandoğan pazarlarımız müsait. Ama müsait olmayan yerler de var. Birçok pazar yerlerine konteynerler konulmuş giremiyoruz. Bu durumda bizim de elimiz kolumuz bağlı kaldı” şeklinde konuştu. 

Kapalı pazar yerleri yapılsın

Yeni yapılacak pazar yerlerinin kapalı bir şekilde yapılmasını istediklerini de ifade eden Emre, “ Bundan sonra yapılacak pazar yerlerinin kapalı pazar şeklinde yapılacağını ümit ediyoruz. Malatya yeniden inşa edilecek. Yeni pazar yerleri tahsis edilecek, pazar yerlerine sığamayıp aynı gün başka pazarlarda tezgah açmak zorunda kalabileceğiz. Çünkü eski sokaklar, eski düzenler kalmadı. İnşallah 2-3 yıl sabredip bu sıkıntıları birlik ve beraberlik içinde atlatırsak bu yaralarımız kapanacak. Bugünkü yerlerimiz çok daha kıymetli olacak. Gidip kapalı pazarda işyerini açacak, işini bitirip evine gidecek diye ümit ediyoruz.  Pazarcı esnafımız, ödeyeceği çeki düşünür,  daha ilerisini düşünme şansı yoktur. Çünkü günlük çalışır. Günübirlik yaşadığımız için, soğuğa, sıcağa alıştık, zorluğa alıştık. Alıştık ama bize de yazık. Herkes gibi bizler de sıkıntı çekiyoruz. Bu sıkıntıları da birlik ve berberlik içerisinde olursak atlatırız. Yardımlaşma ile atlatırız.  5 Metre tezgâh mı açtın. 2 metresini de açamayan bir arkadaşına ver o da ekmek parasını kazansın” diye konuştu.

Yerlerinizi boş bırakmayın

Depremde zarar görmeyen pazar yerlerinde tezgah açılması gerektiğini belirten Emre, “ Belediyelerin verdiği listeye göre pazarları açmaya başlayacağız. Ancak pazar olan yerlerin bazılarında yıkılması gereken bazı ağır hasarlı binalar var. Sağlam yerlere gidip pazar tezgâhlarınızı açın. Yerlerinizi boş bırakmayın. Benim yerim şu kadardı demeden yerlerinizi esnaf arkadaşlarınızla da paylaşın. Müsait olan pazarlarımız var. TOKİ, üniversite, Hanımınçiftliği, Topsöğüt, Şahnahan ve ilçelerde sağlam olan yerlere gidip tezgâhlarınızı açın. Hem vatandaş da alışır. Olduğu kadar yapmamız lazım” dedi. Haber-Foto: Hatice Yetmen- Merve Kılavuz
+++++++++++++++++