Pazarda poşet ücretsiz
Malatya Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ümit Emre, poşet yasası konusunda vatandaşlara seslenerek, pazar esnafında poşet parası alınmayacağını söyledi.
Oda binasında paralı poşet konusu ile ilgili açıklama yapan Başkan Ümit Emre, pazarcılar, manavlar, şarküteriler ve kuru temizleyicilerin yasa kapsamı dışında tutulduğunu söyleyerek vatandaşları bilgilendirdi. Vatandaşlara israf etmeme konusunda da uyarı yapan Başkan Emre, çöplere atılan malzemelerin 3 te birini ekmek ve yemek olduğunu hatırlatarak, “İhtiyacınız kadar alın ihtiyacınız kadar tüketin” diyerek vatandaşın poşet konusuna çevre adına sahip çıkmalarını önerdi.
PAZARCILAR POŞET PARASI ALMAYACAK
Emre, “Poşet yasası konusu gerek vatandaş açısından gerek bizimle alakalıdır. Devletimizin çıkartmış olduğu bu yasa tabii ki vatandaşların tepkisi çekti. Vatandaş bir tane ekmek alacak. Onu poşete koy poşet parası verecek. Büyük market zinciri sahibi olanların maliyeti düşürme açısından karları var. Ama küçük esnafımız vatandaşımızın yanında. Bizler orta kesim esnafı olarak, küçük esnaf olarak, sürekli vatandaşın yanındayız. Devlet de bizi bu konuda istisna tuttu. Pazarcılar, manavlar, şarküteri ve kuru temizlemeciler bu uygulamanın dışında tutuldu. Burada benim tavsiyem zincirleme alışveriş merkezlerine değil de zincirleme marketlere değil de kendi komşuların da kendi bakkallarda kendi manavlarında kendi pazarlarda alışveriş yaptıkları takdirde kesinlikle bu sorunun varlığını bile hmeyecekler” dedi.
İSRAFTAN KAÇINALIM
Başkan Emre, “Ancak poşetin çevreye ne kadar zararlı olduğunu herkes biliyor. Bunu anlatmama gerek yok. Bu ülke bizim, bu toprak bizim, bu hava bizim. Eğer torunlarımıza temiz bir toprak temiz bir hava bırakacak olacaksak o zaman da buna da destek olmamız lazım. İhtiyacımız kadar poşet kullanmamız lazım. Bir akşam çöpleri gezdiğin zaman yarısını ekmek, yemek geri kalan çöplerin de poşet olduğunu görürsünüz. Çöplerimiz maalesef bu üçü ile dolu. Benim burada ablalarıma, kardeşlerime tavsiyem şudur. İhtiyacınız olmayan hiçbir şey almayın. Size lazım olanı ya o günkü günlük ihtiyacınız veya da haftalık ihtiyacınızı alın. Fazlasını almak bütçenize de zarar, devletimize de zarar, milli ekonomiye de zarar ve sağlığımıza zarar” diye konuştu.