Ovalarda sadece tarım yapılacak
Yıllardır Malatya'nın gündemini meşgul eden, 'Büyükova Projesi' Cumhurbaşkanının onayından geçerek Malatya'ya kazandırıldı. Projenin onaylanmasının ardından ovaların, tarım dışında kullanılması imkansız hale getirildi.
5403 sayılı kanun gereği, bazı ovalar ‘Büyükova’ olarak koruma alanı olarak belirlenmişti. 16 Mart 2018 tarih ve 30362 sayılı bakanlar kurulu kararıyla ilan edilen, Doğanşehir Fındıkköy Ovası (1.391.4098 Ha) Doğanşehir Erkenek Ovası (829. 2412 Ha) ve Doğanşehir Kurucaova Ovası (1.307. 6323 Ha) alanları ‘Büyükova’ olarak belirlenmişti. Malatya kamuoyu tarafından merakla beklenen Malatya, Doğanşehir ve Yazıhan Ovaları ise Cumhurbaşkanlığı kararıyla ‘Büyükova’ statüsüne kavuştu. 22 Şubat 2019 tarih ve 772 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile Malatya Ovası (62.378,4545 Ha), Yazıhan Ovası (21.135.0888 Ha) ve Doğanşehir Ovası (4.134,2398 Ha) böylelikle tamamen koruma altına alınmış oldu.
Malatya’nın tarım geleceği garanti altına alındı
Projenin onaylanmasıyla birlikte ova sınırları içerisinde tarım dışında hiçbir faaliyet yapılamayacak. Ovaların sınırları içinde yer alan onaylı, planlı ve tarım dışı kullanımına izin verilmiş alanlar ise kapsam dışı bırakıldı. Zaruri konular dışında özel onay alınmaması halinde alanın tamamı tarım için ayrılacak. Ancak alan içinde yer alan tarımsal alan kullanımına imkân sağlamayan yüksek engebeli, kayalık ve taşlık alanlar, tarıma elverişli alanlar ilgili bakanlıkların teklifi ve Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere konunun taraflarınca onaylandıktan sonra kullanım izni alınabilecek. Son yıllarda alınan istatistiki verilerde 2002 yılından itibaren ağaçlandırma ve hayvancılık alanında ciddi bir artış olmasında rağmen bitkisel üretimin, nüfus artış hızının gerisinde de kalması önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştı. Bu durum geçtiğimiz 2018 yılı içinde daha da belirgin hale gelmişti. Büyükova Projesinin onaylanmasının ardından tarımsal üretimin artmasına katkı sağlaması bekleniyor.
Sulu tarım arazileri korunacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan Büyükova Projesi ile alan içinde kalan alanlar tarımsal kullanım dışında kullanılamayacak. Bu nedenle de bu bölgede bitkisel üretimin yapılacağı sulu ve susuz tarım arazilerinin korunması ile beraber önümüzdeki süreçte bitkisel üretim ile diğer tarım sektöründeki diğer ürünler gibi daha hızlı bir artış beklentisini de gündeme getirdi. Büyükova projesi onaylanmadan yapılan işlemlerde ise alanın herhangi bir tarım dışı amaç için kullanımı talep edildiği takdirde Toprak Koruma kurulunda görüşülüp ilgili bakanlıktan kamu yararı belgesi alındıktan sonra tarım dışına çıkarılabiliyordu.
Sadece tarımsal amaçlı kullanılacak
Büyükova Projesi içerisinde yer alan alanların tarım dışına çıkarılması zorlaştırıldı. Alanlar bundan böyle sadece tarımsal üretim amaçlı kullanılabilecek. Yeni sisteme göre Büyükova içerisinde yer alan bir tarım arazisi tarım dışına çıkarılabilmesi için Tarım Bakanlığı ile birlikte ilgili bakanlığın kamu yararı belgesi alması gerekiyor. Onu da bakanlık onayı alınmasının sonrasında da Cumhurbaşkanı'nın onayı gerekiyor. Böylelikle söz konusu arazilerin tarım dışı kullanılması daha da zorlaşmış olurken, arazilerin korunması da daha kolaylaştı. Büyükova sınırları içinde kalan verimli tarım arazileri korunurken yine Büyükova içinde yer alan ancak sulaması düşük olan kuru, marjinal alanlarda yer alan, eğimi yüksek, kayalık, taşlık ve bataklık gibi alanların ise bölgenin ihtiyacına göre tarım dışı alanlarda kullanılması sağlanacak. Bu çalışmalar sonucunda tarım arazileri korunarak zor arazilerde tarım dışı faaliyet yapılmasına imkân verilecek.”