OSB'ler yatırımcı bekliyor

Fırat Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (FIRATSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Malatya ekonomisini yılda 400 milyon dolar civarında döviz girdisi sağlayan kayısı üretiminin oluşturduğunu belirtti.

OSB'ler yatırımcı bekliyor

Fırat Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (FIRATSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Malatya ekonomisini yılda 400 milyon dolar civarında döviz girdisi sağlayan kayısı üretiminin oluşturduğunu belirterek, “Kayısının yanı sıra ülkemizin ve dünyanın büyük markaları için üretim yapan Malatya artık kendi markalarını da çıkarmalı. Diğer taraftan sanayinin, tarımın ve turizmin gelişmesi, şehrin kalkınması için öncelikli konular arasında yer alıyor. Altyapı çalışmaları devam eden Malatya Darende OSB ve Akçadağ Mermer İhtisas OSB, yatırımcı firmaları bekliyor” dedi. 

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliği ve 30 banka ile "KOBİ'ler için İşimi Yönetebiliyorum Eğitim Programı" Malatya'da gerçekleştirildi. Fırat Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (FIRATSİFED) ev sahipliğinde kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda, iş insanları, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bir araya geldi. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, toplantıda yaptığı konuşmada, Malatya’nın tarihte olduğu gibi günümüzde de Doğu Anadolu, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerini birbirine bağlayan stratejik, ekonomik ve kültürel köprü vazifesini gördüğünü söyledi.

Malatya artık kendi markalarını da çıkarmalı

İşimi Yönetebiliyorum Programı’nın açılışında konuşan FIRATSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Malatya’nın ticari hayatıyla birlikte bölgenin ihtiyaç ve beklentileri hakkında bilgi verdi. İl ekonomisinin temelini, yılda 400 milyon dolar civarında döviz girdisi sağlayan kayısı üretiminin oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Açık, “Kayısının yanı sıra ülkemizin ve dünyanın büyük markaları için üretim yapan Malatya artık kendi markalarını da çıkarmalı. Diğer taraftan sanayinin, tarımın ve turizmin gelişmesi, şehrin kalkınması için öncelikli konular arasında yer alıyor. Özellikle altyapı çalışmaları devam eden Malatya Darende OSB ve Akçadağ Mermer İhtisas OSB, yatırımcı firmaları bekliyor” diye konuştu.

Rekabet gücü geride kaldı

Rekabet gücünün geride kaldığını işaret eden FIRATSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık; “Bildiğiniz gibi ülkemizde işletmelerin yüzde 99,8’i KOBİ. Bu KOBİ’ler tüm istihdamın yüzde 72’sini oluşturuyor. Aynı zamanda ülke cirosunun yüzde 50’sini oluşturmakta. Bahsettiğim işletmeler de yaklaşık 3 milyonun üzerindeki işletmelerdir. Bu nedenle de KOBİ’lerde yapılacak olan bir değişim, tüm toplumu etkileyecektir. Ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Ancak hepimizin de bildiği gibi gerek dünyanın, gerekse ülkemizin içerisinde olmuş olduğu yüksek enflasyon sorunu nedeniyle başta enerji ve ham madde girdileri olmak üzere üretim maliyetlerindeki artış, yine jeopolitik gerginlikler nedeniyle yaşanan sorunların oluşturmuş olduğu ihracattaki olumsuzluklar, yine dijital ve yeşil dönüşüm yolculuğunun başında olmamız nedeniyle rekabet gücümüz gerçekten de olması gerekenin gerisinde maalesef” şeklinde konuştu.

Hedeflerimize ulaşabileceğimize inanıyoruz

Tüm dünya gibi Türkiye’nin de hızlı ve kapsamlı bir dönüşüm sürecinden geçtiğine dikkat çeken TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ise, “Dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve toplumsal dönüşüm olmak üzere 3D olarak tanımladığımız bir üçüz dönüşüm sürecindeyiz. ‘Dijital Dönüşüm’ün getirdiği yaratıcı inovasyon, ‘Yeşil Dönüşüm’ün öne çıkardığı sürdürülebilirlik temelli iş uygulamaları ve ‘Toplumsal Dönüşüm’ün ortaya koyduğu, insan odaklı bir ekonomi anlayışı çerçevesinde; üretim, tedarik zincirleri, ticaret ve rekabet bütünüyle yeniden kurgulanıyor. TÜRKONFED olarak, sürdürülebilir kalkınmanın itici gücü Anadolumuzun ve KOBİ’lerimizin potansiyeline odaklanıldığı takdirde bu dönüşümü başarıyla gerçekleştirip, hedeflerimize ulaşabileceğimize inanıyoruz” dedi.

Malatya kendi bölgesinin üretim ve değer yıldızı 

Malatya’nın tarihte olduğu gibi günümüzde de Doğu Anadolu, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerini birbirine bağlayan stratejik, ekonomik ve kültürel köprü vazifesini gördüğünü ifade eden Sönmez, “Malatya tarihsel birikimini çağdaş başarılarla süsleyerek, kendi bölgesinin üretim ve değer yıldızı şehirlerinden biri oldu. Tüm dünyada tanınan kayısı ağırlıklı tarım sektörünün yanı sıra tekstil, gıda ve madencilik ağırlıklı sanayi sektörüyle de öne çıkan şehrimiz, Hayalimizdeki Türkiye’ye giden yolda ülkemize önemli katkılarda bulunuyor ” ifadesini kullandı. 

KOBİ’lerimiz geleceğimize yön verecek

KOBİ’lerin yüksek teknoloji kullanımı ile yüksek katma değerli ihracat gücünün artmasının önemine değinen Sönmez, “Biz de İşimi Yönetebiliyorum Programı ile KOBİ’lerimizin kendini yenileme ve tazeleme yolculuklarında yanlarında oluyoruz. İşini yönetebilen KOBİ’lerimiz geleceğimize yön verecek, üretimden ihracata çarpan etkisi ile yüksek bir verimlilik yaratarak, ülkemizi küresel ligde önemli bir pozisyona taşıyacaktır” açıklamasında bulundu. İşimi Yönetebiliyorum programı kapsamında Malatya’nın ardından 2023 yılının ilk çeyreğinde bir ilde daha yüz yüze etkinlik düzenlenecek. Bu etkinlikler ve eğitim sisteminde çevrim içi formatta yer alan altı farklı temadaki 79 adet video içerikle de toplam bin KOBİ temsilcisine ulaşılması hedefleniyor.