Orta hasarlılar yıkılacak mı? Yıkılmayacak mı?

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'daki orta hasarlı yapılarla ilgili, 'Kat maliklerinin yüzde 80'inin onayını alamayan binalar Ağır Hasarlı kapsamında yıkılacak ve yerinde dönüşüm imkânından faydalanabilecek' ifadelerini kullandı.

Orta hasarlılar yıkılacak mı? Yıkılmayacak mı?

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasara uğrayan Malatya’da, binlerce konut ve iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Depremler sonrası Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit sonuçlarına göre kent genelinde 2 bin 500 bina orta hasarlı ve güçlendirilebilecek durumda olduğu belirtildi. Orta Hasarlı Yapılarla İlgili sosyal medya hesabından detaylı açıklama yapan Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, bina sahiplerinin yüzde 80’nin onaylaması durumunda, orta hasarlı yapıların ağır hasarlı kapsamına alınarak yıkılacağını söyledi.

Vatandaşların, güçlendirme projesini belediyeden onaylattığı takdirde  2000 yılı öncesi veya sonrası yapılan binaların güçlendirilebileceğini kaydeden Fidanel, “Güçlendirme için kat maliklerinin %80'inin onayı olan binalara yapılan performans analizi güçlendirme yapılabilir diyorsa ve güçlendirme projesi hazırlanıp ilgili belediyeden onaylatılabilirse 2000 yılı öncesi veya sonrası fark etmeksizin tüm binalarda güçlendirme yapılabilecek” dedi.

Orta hasarlı yapının riske girmek yerine yıkılması daha doğru olacaktır

Bina sahiplerinin yüzde 80’nin onaylaması durumunda, orta hasarlı yapıların ağır hasarlı kapsamına alınarak yıkılacağını ve yerinde dönüşüm projesinden yararlanabileceğini ifade eden Fidanel, şunları ekledi: “Güçlendirme üzerine Bakanlık tarafından yayınlanacak herhangi bir genelgenin olmadığını biliyoruz ve şartlar sağlayan tüm yapılar performans analizine başlayabilir. Teknik olarak güçlendirilemeyecek hiçbir yapı yoktur; ancak yüksek maliyet, güçlendirme projesinin doğrulu ve uygulama yapacak olan ekibin tecrübesiyle alakalı bazı endişelerimiz olduğundan dolayı birçok orta hasarlı yapının riske girmek yerine yıkılması daha doğru olacaktır.”

Hatalı güçlendirme hasarsız binayı bile etkiler

Fidanel ,  hatalı olarak yapılacak güçlendirmenin, hasarsız binayı dahi etkileyeceğini aktardı. Fidanel, “Özellikle az hasarlı ve hasarsız binalarda güçlendirme zorunluluğu olmadığından dolayı PROJESİZ GÜÇLENDİRME uygulamaları aylardır devam ediyor. Unutulmamalıdır ki takviye olarak yapıldığı düşünülen hatalı bir güçlendirme işlemi hasarsız olan binanızı bile güçlü bir depremde göçme durumuna geçirebilir! Güçlendirme işleminin cerrahi bir müdahale olduğu bilinmelidir” şeklinde konuştu.