Orta hasarlı binalarda karar bakın kime bırakıldı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, orta hasarlı bina sahiplerinin iki seçeneğinin bulunduğunu açıkladı. Özhaseki, vatandaşların, binalarını güçlendirebilecekleri gibi yıkılmasını talep edip ağır hasarlılar gibi hak sahibi kabul edileceğini söyledi. 

Orta hasarlı binalarda karar bakın kime bırakıldı?

6 Şubat’ta yaşanan depremlerden sonra yapılan hasar tespit çalışmalarında binlerce bina orta hasarlı olarak tespit edilmişti. Orta hasarlı binaların akıbeti ise geçtiğimiz günlerde AFAD tarafından yayımlanan genelge ile belli olmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, orta hasarlı binalarla ilgili yayınlanan genelge sonrası Orta hasarlı bina sahiplerinin iki seçeneğinin bulunduğunu söyledi. 

Bakan Özhaseki, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Orta hasarlı bina sahibi istediğini kendisi seçsin. Eğer diyorsa, 'Ben gider bir rapor alırım, orta hasarlı olduğunu ispatlarım, sonrada bunun ruhsatını çıkarımım ve güçlendiririm.' Başlasın, bununla ilgili hiçbir mani yok. Cumhurbaşkanımızın büyük bir fedakarlık yaptığı ikinci bir seçenek daha var. Orta hasarlı bina, nihayetinde yorulmuş bir binadır. Emin olun yorulmuş binalardan ben çok korkarım. İlk depremde de yıkılmaya namzet bir binadır. Vatandaş, 'Benim binamı ağır hasarlı gibi görün, yıkın, zararımı da tazmin edin.' İşin başından buyana anlattığımız ne kadar kolaylaştırma varsa; yaptığımız hazır dairelerden vermek gibi veya yerinde dönüşüm gibi... Biz hepsine razıyız, binayı ağır hasarlı olarak görürüz. Onu da yenilemeye hazırız." dedi.

Bakan Özhaseki, orta hasarlı binalarla ilgili tercihin vatandaşlarda olduğunu ancak bir başvuru süresinin olduğunu belirterek, "Artık sene başına kadar bu işin bitmesi lazım. Müracaatını yaparak, ruhsatını çıkarması gerekiyor. 'Sen istediğin zaman tercih et' denilemiyor. Kanuni tarih ve tercihleri de vatandaşın gözetmesi lazım." ifadelerini kullandı.