Orta hasarlı binalar tehlike saçıyor

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde büyük yara Malatya'da bir çok yapı yıkıldı yada ağır hasar aldı. Depremler sonrası Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit sonuçlarına göre kent genelinde 2 bin 500 bina orta hasarlı ve güçlendirilebilecek durumda. Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, orta hasarlı binalarda güçlendirme başlamadan zemin kattaki ticarethanelerin faaliyete geçmeye başladığını belirterek, güçlendirilmeden kullanıma başlanan orta hasarlı binalar tehlike saçtığını söyledi.

Orta hasarlı binalar tehlike saçıyor

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya’da, binlerce bina ve iş yeri yıkıma uğrarken, 2 bin 500 bina ise orta hasarlı ve güçlendirilebilecek durumda. Ancak orta hasarlı binaların güçlendirilmeden zemin katlarının ticarethane olarak kullanılmaya başlandığı öne sürüldü. Kent merkezinde sağlam yapı kalmadığından vatandaşlar,  işlek caddeler üzerinde orta hasarlı yapıların altında faaliyet gösteren ticarethanelerde alış veriş yapmak zorunda kalıyor. Bu durum sarsıntıların devam ettiği kentte, güçlendirilmeyen her an yıkılabilir binalar insanların hayatını tehlikeye altında bırakıyor. 

Denetim yapılsın

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, orta hasarlı binalarla ilgili yaptığı açıklamada, orta hasarlı binalarda güçlendirme başlamadan zemin kattaki ticarethaneler faaliyete geçmeye başladığını ifade ederek, kurumlara denetim yapma çağrısında bulundu. Fidanel, henüz güçlendirilmemiş binaların kullanılmaması gerektiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit sonuçlarına göre kent genelinde 2 bin 500 binanın orta hasarlı ve güçlendirilebilecek durumda olduğunu ifade eden Fidanel, “Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü'nün yapmış olduğu hasar tespit sonuçlarına göre Malatya genelinde toplam 2 bin 500 adet orta hasarlı binadan güçlendirilebilecek durumda olan binalar ile ilgili 'Deprem Mühendisliği' alanında uzman üniversite hocalarımızdan almış olduğumuz bilgiler doğrultusunda; Orta hasarlı binalarda güçlendirme işlemi tamamlanmadan kesinlikle kullanılmamalı ve iç tadilat işlemleri başlatılmamalıdır” diye konuştu.

Güçlendirme yapılmadan faaliyete geçildi

Fidanel, orta hasarlı binaların zemin katında bulunan dükkan, kafeterya ve işletmelerin faaliyete geçtikleri dile getirerek, “Güçlendirme işlemleri bitmeden bu işletmelerin faaliyetleri ilgili kurumlarca acilen durdurulmalıdır. Hasarsız veya az hasarlı binalarda isteğe bağlı güçlendirmelerde; halkımızın yaşadığı korku ve endişeyi bazı kişilerin ticari hırsla ranta çevirdiği tespit edilmiş olup, yönetmelik standartlarına uygun bir şekilde yapıdan gerekli veri ve numuneler alınmadan, lisanslı uzman kişilerce güçlendirme projesi çizilmeden ve herhangi bir denetim mekanizmasına dahil olmadan güçlendirme işlemleri kesinlikle yapılmamalıdır. Güçlendirme imalatı ve projelendirilmesi lisanssız hiçbir firmaya yaptırılmamalıdır. Son zamanlarda sıklıkla kullanılan güçlendirme yöntemlerinden biri olan karbon elyafın analiz yapılmadan projesiz uygulanması binayı depreme karşı daha riskli hale getirebilir. Ancak proje ve analiz sonucuna göre uygulanan karbon elyafın çok iyi performansla bina taşıyıcı sistemine etkisi olacağı inşaat mühendisleri tarafından belirtilmektedir” şeklinde konuştu.