Organik kayısı üreticisi zorda

Küresel iklim değişikliğinin gitgide artan etkisi ile değişen yağış rejiminin bozulmasının, son birkaç yıldır kayısı üretimini olumsuz etkilemeye başladığı yadsınamaz bir gerçek haline geldi. Malatya'da organik kayısı üreticisi, iklim değişikliğinden kaynaklanan ürün kayıplarının ve aşırı yağışlardan kaynaklı zararların da TARSİM sigorta kapsamına alınması gerektiğini dile getiriyor.

Organik kayısı üreticisi zorda

Özellikle ilkbahar yağışlarındaki düzensizlik, dolu yağışlarının giderek daha geniş bölgelerde ve daha etkili olması, kayısı kurutma zamanı yani sergen zamanı yağan uzun ve etkili yağışlar, kayısı ağaçlarını ve kayısı üreticilerini perişan etmeye başladı. 2005 yılından beri Dünya'nın en büyük organik kayısı bahçesine sahip olan Malatya Organik Tarım (MOR Tarım), iklim değişikliği ve aşırı yağışlara bağlı olarak, 2020 yılında yüzde 95'in üzerinde bir ürün kaybı yaşadı. Malatya Organik Tarım A.Ş. (MOR Tarım) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dinçarslan, bu yıl iklim değişikliğine bağlı aşırı yağışlardan dolayı yaşanan ürün kaybı ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Dinçarslan, iklim değişikliğinden kaynaklanan ürün kayıplarının TARSİM tarafından sigorta kapsamına alınmamasının şirketi büyük bir zarara uğrattığını söyledi.

Yüzde 95 ürün kaybı yaşandı

Malatya Organik Tarım hakkında bilgiler veren Dinçarslan, Malatya Organik Tarım'ın 2005 yılında 2 bin 300 dönüm arazi üzerinde7 ortak tarafından kurulduğunu söyleyerek, Malatya Organik Tarım'ın Dünya'nın en büyük organik kayısı bahçesi olarak üretim yaptığını söyledi. Dinçarslan, "Biz burayı aldıktan sonra 11 km tel örgü çektik. Bir soğuk hava deposu ve kayısı işleme tesisi yaptık. Organik yumurta için tavuk kümesleri, hayvancılık için ahırlar, bakıcı evleri, 4, tane sondaj vurduk. Sultan Suyuna pompa koyduk. 500-600 metre suyu havuza atarak, oradaki bin tonluk havuza atıp, sulama yapıyoruz. Biz organik bahçemizi sürekli TARSİM'den sigorta yaptırıyoruz. Bu sene ürün kaybı yaşadık. Geçen yıl da ürün kaybı yaşadık, doğal olarak çünkü tamamen doğal olduğu için, ilaç kullanamıyorsun, koruma yapamıyorsun. Bu sene aşırı yağan yağışlar tozlaşmayı engelledi. Çiçekleme döneminde domur ilacı atsaydık, belki bir kısmını kurtarabilirdir. O da yasak. Hiç ürün alamayacağız" dedi.

TARSİM sigorta kapsamına alsın

Dinçarslan, Malatya Organik Tarım'da devamlı 10 çalışanının olduğunu anlatarak, fakat kayısı sezonunda yaklaşık 300 kişinin çalıştığını belirtti. 15 senedir Malatya'da organik tarım yaptıklarını anımsatan Dinçarslan, hiç bir sene böyle bir ürün kaybı yaşanmadığını vurgulayarak, "Sadece 2016 yılında bir don hadisesi yaşandı. O sene ürün sıfır oldu. Bir de bu sene. Bu yıl tamamen yağışlarla, iklim değişikliğinden kaynaklanan bir durum. Sorun şu ki; bu iklim değişikliğinden kaynaklanan ürün kayıpları TARSİM tarafından sigorta kapsamına girmiyor, girmeyince şirket büyük bir zarara uğruyor. Bizim Tarım Bakanlığından, hükümetimizden talebimiz; iklim değişikliğinden kaynaklanan ürün kayıplarının ve aşırı yağışlardan kaynaklı zararların da TARSİM sigorta kapsamına alınması. Biz tamamen organik tarım yapıyoruz" şeklinde konuştu. 
 

Organik kayısı üreticisi zorda
Organik kayısı üreticisi zorda
Organik kayısı üreticisi zorda