Organ bağış standı kuruldu

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası vesilesiyle Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde organ bağış standındı açıldı. Başhekim Yardımcısı ve Organ Nakil Koordinatörü Uzman Dr. Leman Acundelen, organ bağışının önemine dikkate çekmek amacıyla bu tür etkinlikleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Organ bağış standı kuruldu

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Birimi tarafından hastane koridorunda bağış standı kuruldu. Standın açılışına, Başhekim Yardımcısı Anestezi uzmanı Dr. Leman Acun Delen, Malatya Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Engin Yılmaz ile hastane yöneticileri katıldı.

Organ nakli hayati öneme sahip

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası hakkında değerlendirmelerde bulunan Organ Nakil Koordinatörü Uzman Dr. Leman Acundelen, organ bağışının önemine dikkate çekmek amacıyla etkinlik gerçekleştirdiklerini anımsatarak, “Organ Bağışı, kişi hayattayken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organların başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.  Organ nakli, hayati öneme sahip organı işlev göremez duruma gelmiş hastalarda, söz konusu organın sağlıklı bir organ ile değiştirilmesi işlemine verilen isim. Sağlıklı bir insanın tek böbreğini ya da karaciğerinin bir parçasını bağışlaması ve beyin ölümü gerçekleşen kişiden (Kadavrandan) nakil yapılabilecek durumdaki organların kullanılmasıyla iki şekilde gerçekleşiyor. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır" dedi. 

25 bin 769 hasta nakil bekliyor

Acundelen, Türkiye’de sağlığına kavuşmak için organ nakli olmayı bekleyen 25 bin 769 hastanın olduğuna dikkat çekerek, “Bunlardan 22 bin 462 kişi böbrek, 2 bin 153 kişi karaciğer, bin 84 kişi kalp, 64 kişi akciğer 4 kişi kalp kapağı ve 2 kişi ince bağırsak nakli olmayı bekliyor. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak biz de böylesi hayati bir öneme sahip olan bu konuda vatandaşlarımızın dikkatini bu yöne çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla böyle bir etkinlik gerçekleştirmek istedik. Organ bağışı ile ilgili bazı ön yargılardan kurtulmak, organ bekleyen hastalarımızın sağlıklarına kavuşmaları açısından son derece önemlidir.  Organ nakli yapılacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir. Cins, ırk, din, zengin-fakir ayrımı yapılmaz" diye konuştu.

Bağış sayısı artıyor

Türkiye'deki organ bağışın arttığına dikkat çeken Acundelen, “Bakanlığımızın verilerine göre, Türkiye’de 2002 yılında 111 olan organ bağışı sayısı 2018 yılında 598’e yükseldi. Son 16 yılda organ bağışı sayısı 5 kattan fazla arttı. Sağlık Bakanlığı’nın Organ Bağış Bilgi Sistemi’nde ölümünden sonra organ bağışında bulunmuş kişi sayısı ise 338 bin 752" şeklinde konuştu.