Öncelik sağlık personeline

Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, 11 Aralık itibariyle aşılama sürecinin başlayacağını belirterek, aşılama çalışmasında sağlık personeline öncelik verileceğini söyledi. Cin'de üretilen Sinovac aşısının eski bildiğimiz yöntemlerle elde edilen bir aşı olduğunu aktaran Bentli, 'Koruma ve güvenirlik yüzdeleri çok yüksek' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Öncelik sağlık personeline

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Aralık, Ocak, Şubat ayında Çin menşeli 50 milyon Sinovac aşısının geleceğini, 11 Aralık’tan sonra aşı uygulamalarının başlayacağını açıklamıştı. Bakan Koca daha önce yaptığı açıklamada koronavirüs aşısından herhangi bir ücret alınmayacağını bildirmişti. 

Öncelik sağlık çalışanları

Ülkemizde 11 Aralık'ta başlayacak aşılama çalışmasıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Bakanımızın, Bilim Kurulu Üyelerinin ve bakanlık yetkililerinin açıkladığı aşının 11 Aralıkta ülkemize geleceğini anımsatarak, "İnşallah şeffaf bir şekilde FAZ3 çalışmalarının açıklanmasıyla vatandaşlarımızın aşıya olan güveni daha da artacak ve aşı yapma oranı yüksek olursa toplumun yüzde 60'ının üstünde bir kitle aşılanırsa bu şekilde salgını yenmiş olacağız. Aşı öncelikle sağlık çalışanlarına, sonra risk gruplarına göre sıralanacak sonra daha önce hastalığı geçirmemişler özellikle ilk etapta aşılanacak. Biliyorsunuz 50 milyon doz aşı sipariş edildi. Daha sonra aşı sayısı arttıkça, muhtemelen hastalığı geçirmiş olanların antikor düzeylerine bakılarak, toplumun en az yüzde 65'i hedeflenen o aşılanmış olacak" diye konuştu. 

50 milyon doz sipariş verildi 

Sosyal medya da Cin aşıların güvenli olmadığı için aşı olmayacağım diyenler var ne dersiniz? Sorusuna cevap ceren Bentli, "Kesinlikle bütün aşılarda şuanda yapılan çalışmalarda güvenilir olduğunu gösteriyor. Tek altını çizerek söylememiz gereken şu; Cin'de üretilen Sinovac aşısının eski bildiğimiz yöntemlerle elde edilen bir aşı olduğunu vatandaşlarımızın bilmesini istiyoruz. Bu aşı eksi 70 derecede saklanması gerekmeyen bir aşı. Tabi ki burada aşı sonuçlarının da çok çok iyi çıktığını görüyoruz ama şuan için en hızlı elimize ulaşacak aşı, bildiğimiz klasik yöntemlerle elde edilen bir aşı olduğu için şuan 50 milyon doz sipariş verdiğini bizler sizin gibi basındaki Sayın Bakanımızın açıklamalarından duyuyoruz. Hangi aşı olursa olsun burada aşıyı ayırt etmek doğru değil.  Çünkü aşılarla ilgili çok büyük çalışmalar yapılıyor. Hangi aşı olursa olsun sonuçları güvenilir olmadıkça bunlar piyasaya çıkarılmaz. Şuandaki sonuçları FAZ 3 çalışmaları bittikten sonra aşı sonuçları daha şeffaf bir şekilde paylaşılacaktır. Koruma ve güvenirlik yüzdeleri çok yüksek. Pandemiyi başka şekilde atlatma şansımız olmadığından vatandaşlarımızın duyarlı olması lazım ve bu konuda bilgi sahibi, yetkili olmayan insanların aşıyla ilgili yorumlarına kulak asmalarını istemiyoruz" şeklinde konuştu.