Omicron varyantı

Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, uzun bir aradan sonra kentteki vaka sayılarının yüzün altına düştüğünü, buna paralel olarak da yoğun bakım ve servislerinin de rahatladığını, entübe hasta sayının ise, 14'e kadar düştüğünü söyledi. İlk kez Güney Afrika'da görülen Omicron varyantının, Deltadan çok daha hızlı yayıldığı dile getiren Bentli, 'Bu varyant şu anda ülkemizde yok ve görülmez diye de umut ediyoruz ama gerçekten bulaşıcılığı fazlaysa maalesef ülkemizi de önümüzdeki dönem etkileme ihtimali var' dedi.

Omicron varyantı

Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, gazetecilere vaka sayıları ve kentteki aşı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Aşılanma ve toplumsal bağışıklıkla birlikte vaka sayısında düşüş yaşandığını söyleyen Bentli, kentteki vaka sayılarının uzun bir aradan sonra çift rakamlara düştüğünü belirtti. 

Entübe hasta sayısı 14

Koronavirüs hasta sayısında düşüşün devam ettiğini dile getiren Bentli, "Hasta sayısı geçtiğimiz hafta 100’ün altında seyretti. Vaka sayımız gerçekten düştü. Mesela dün 47’ydi, daha önceki gün 61’di, geçen hafta 102’yi gördük ama ondan sonra tekrar bir düşüş yaşadık. Vaka sayılarımız daha çok Salı günleri yüksek oluyor. Buna paralel olarak da yoğun bakım ve servislerimiz de rahatladı. Entübe hasta sayımız 14’e kadar düştü. Bu sayının daha da düşeceğini umut ediyoruz. Aşılanma oranımızda çok yavaş bir artış var. Şu anda 2 doz aşısını yapan 18 yaş hedef nüfusumuzun oranı yüzde 73. Yüzde 75 olan mavi kategoriye ulaşmamız bu hızda sanırım 15-20 günü bulacak. Özellikle 3’üncü doz aşılarını yaptırmayan yaşlılarımızın mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmaları, çok yaşlılarsa yakınlarının mutlaka destek vermeleri veya bize telefon ederek ulaşmalarını istiyoruz. Biz evlerine gidip aşıyı yapacağımızı buradan ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

5. Dalga Omicron varyantıyla olacak gibi görünüyor

Bentli,  ilk kez Güney Afrika'da görülen Omicron varyantının, Deltadan çok daha hızlı yayıldığı dile getirerek, "Bu varyantın 32 mutasyonu olduğu söyleniyor. Özellikle uçtaki spike proteini denilen bölgede olduğu için hücreye yapışma ihtimali daha yüksek olan bir varyant ve çok daha bulaşıcı olma özelliği yüksek görünüyor. Ama daha kesin bilimsel veriler henüz aktarılmadığı için kimse net bir şey söyleyemiyor. Ölümcüllük oranıyla ilgili kimse karamsar olmasa bile bulaşıcılığının çok yüksek olduğu ön görülüyor. Deltadan çok daha hızlı yayıldığı dile getiriliyor. Yine burada yaşlılarımız çok önemli. Bu varyant şu anda ülkemizde yok ve görülmez diye de umut ediyoruz ama gerçekten bulaşıcılığı fazlaysa maalesef ülkemizi de önümüzdeki dönem etkileme ihtimali var. Biontech aşısının bu varyanta da etkili olduğu söyleniyor. İnşallah bu varyantı ülkemizde çok fazla sayıda görmeyiz. İnşallah etkilemez ama en azından önümüzdeki aylarda gelme ihtimali olması nedeniyle lütfen bu yüzde 73’lük oranımız tabi sadece 2 doz aşı yaptıranlar artık bizim için 3’üncü doz da önemli. Günü gelen tüm vatandaşlarımız özellikle yaşlılarımız 3. doz aşılarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor. İnşallah aşılarla, toplumsal bağışıklıkla bu varyantı da, belki pozitif vaka sayımız yüksek çıkabilir ama en azından hastaneye yatış, kötü seyir ve vefat oranları inşallah çok yüksek olmaz.  Şu anda 4'üncu dalgayı yaşıyoruz, yüzün altına düştü ama inşallah 5’inci dalga olmaz, olursa Omicron varyantıyla olacak gibi görünüyor" şeklinde konuştu.