'Okullar alarm veriyor'

Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, Covid-19 salgını nedeniyle ara verilen ve 6 Eylül'de yeniden başlatılan yüz yüze eğitime ilişkin vaka sayılarını açıkladı. Malatya'da okullarda vaka sayısının hızla arttığını öne süren Albayrak, 'Malatya'da bin 700 öğrenci covid yada temaslı, 150'ye yakın sınıf karantinada' dedi.

'Okullar alarm veriyor'

Covid-19 salgını nedeniyle ara verilen ve 6 Eylül’de yüz yüze eğitim yeniden başlatıldı. Eğitim Sen Malatya Şubesi okullardaki vaka, temas ve karantinaya alınan sınıflarla ilgili araştırmayı paylaştı. Yapılan araştırmada, iki haftalık süreçte kentte bin 700 öğrenci covid yada temaslı, 150'ye yakın sınıf karantinada olduğu açıklandı.

150'ye yakın sınıf karantinada

Araştırmanın detayları hakkında bilgiler paylaşan Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, 6 Eylül itibariyle gelinen süreçte, birçok okulda vakaların görülmeye başladığını belirterek, Okullarda öğretmen arkadaşlarımız ve öğrencilerimizin yine birçoğunda pozitif vakalar var. Malatya'daki okullarda görülen vakalar ve alınan karantinalar şöyle; Rahmi Akıncı İlkokulu 3 öğretmen pozitif 9 öğrenci temaslı, Mustafa Kemal Atatürk Ortaokulu 1 öğretmen pozitif, 4 öğrenci pozitif,3 temaslı öğrenci karantinada, Hacı İbrahim Işık İlkokulu 2 öğretmen 1 hizmetli pozitif, Yeşilyaka İlkokulu 2 öğretmen pozitif, Yeşilyurt Çarmuzu ilk ve ortaokulu 1 öğretmen, pozitif 1 öğretmen yakın temastan karantinada, Kubilay Anadolu İmam Hatip Lisesi bir öğretmen pozitif,  Şehit Yüzbaşı Hakkı Akyüz İlkokulu bir öğretmen pozitif, Yeşilyurt Şehit Gökhan Ertan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 1 öğretmen pozitif 1 öğretmen temaslı 1 sınıf kapalı 3 pozitif 5 temaslı öğrenci, Yeşilyurt Nureddin Zengi İlkokulu, bir öğretmen yakın temaslı, 8 öğrenci pozitif, 20 Mayıs Vakfı Turgut Özal Anadolu Lisesi 2 öğrenci karantinadan bir öğretmen temaslı. İki öğrencinin ise karantinası yeni bitti. ŞKÖ MTAL Battalgazi 3 öğrenci pozitif öğretmen pozitif, 1 temaslı ve bir sınıf karantinada, Vali Galip Demirel Ortaokulunda bir sınıf bir haftadır karantinada, Begüm Kartal İlkokulu 1 öğretmen pozitif, 1hizmetli pozitif, 1 öğretmen temaslı. Okula gelmeyen hasta olan öğrenciler var. Temaslı mı pozitif mi belli değil.  Cumhuriyet Anadolu Lisesi bir sınıf karantinada, Beydağı Anadolu Lisesi 7 sınıf karantinada, Hacı Ahmet Akıncı Anadolu lisesi 3 sınıf karantinada, Yakınkent İMKB ilkokulunda bir sınıf karantina da, Sümer mesleki teknik Anadolu Lisesinde bir sınıf karantinada, Akmercan Anadolu Lisesi 2 sınıf karantinada, Kernek Anadolu Lisesinde bir sınıf karantinada, Cengiz Topel İlkokulu  1 öğrenci pozitif, Cumhuriyet Anadolu Lisesi karantinadaki sınıf sayısı 3 oldu, Gazi Anadolu Lisesi bir sınıf karantina dan dolayı kapalı, Tecde Anadolu Lisesi 3sınıf 1 öğretmen karantinada, Mustafa Kemal Atatürk Ortaokulu Battalgazi 1 sınıf karantinada Sadiye Ünsalan İlkokulu 1 öğretmen temaslı, 1 öğrenci pozitif, 5 öğrenci temaslı, Battalgazi Selçuk okul müdürü ve bir öğrenci  pozitif 10 öğrenci temaslı, Kolukısa Anadolu Lisesi bir öğrenci pozitif, 20 Mayıs Vakfı Turgut Özal Lisesi bir sınıf karantinaya alındı,11/C sınıfı da 2 haftalık karantina sürecine girmişlerdi bu sınıf içinde pazartesinden itibaren uzaktan eğitim yapılacaktır" dedi.

Yüz yüze eğitim devam etmeli

Pandemide temizliğin önemine dikkat çeken Albayrak, okullarda yardımcı personel olmadığını, İŞKUR üzerinden gelecek olan personeller henüz göreve başlamadığından okullarda temizliğin büyük sıkıntı olduğunu savundu. Salgının ne zaman biteceğinin öngörülmemesi nedeniyle Albayrak, ikili eğitim sisteminin devreye alınması gerektiğini bunun içinde öğretmen atamalarının yapılması gerektiğini ifade etti.  Yüz yüze eğitimin devam etmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Albayrak, "Bizler yüz yüze eğitime tarafız, yüz yüze eğitim olmadan eğitim olmuyor. Fakat yeterli önlemlerin alınmadığını görüyoruz. İlkokullar açılsın, en son okullar kapatılsın. Çünkü okullar kapalı durumda olduğu zaman özellikle kırsal bölgelerdeki çocuklar internet erişimine ulaşamıyor ve tamamen eğitim dışarısında kalıyor. Geçen yıl 4 milyon öğrenci, eğitimin dışında kaldı" şeklinde konuştu.