Okul istiyoruz

Yeşilyurt ilçesi İnönü Mahalle Muhtarı Abdulgazi Atabey, 'Mahallemiz içinde ortaokul yapılmasını bekliyoruz. Bu amaçla demiryolundan 4 dönüm yer aldık. Milli Eğitim Müdürlüğü ile bu konuda çalışmalarımız sürüyor' dedi.

Okul istiyoruz

İnönü Mahallesinde muhtarlık görevini üç önemidir yürüten Abdulgazi Atabey, mahallesinin sürekli göç aldığını ve nüfusunun 13 bine yaklaştığını söyledi. Atabey ile yaptığımız röportajdan kesitler şöyle:

NETHABER: Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Abdulgazi Atabey: İnönü Mahalle Muhtarı Abdulgazi Atabey, üç dönemdir İnönü Mahallesi'nin muhtarlığını yapıyorum.  42 senedir bu mahallede oturuyorum. Ortaokul mezunuyum 3 dönemdir muhtarlık yapıyorum.

NETHABER: Külliyedeki davete katıldınız mı?

Abdulgazi Atabey: Külliyedeki davete katıldım. Malatya’dan 40 muhtar gittik. Bizi aldılar külliye götürdüler. Modern bir küreye yapılmış, bu külliyeyi gezersen akşama kadar ancak bitirirsin. Külliyenin tamamını gezmek nasip olmadı ama orada külliye gittiğimizde de bizi gerçekten orada koş karşıladılar. Sayın Cumhurbaşkanımız geldi. İçişleri Bakanımız da oradaydı. Cumhurbaşkanımız muhtarlara ülkemiz açısından ne yapmamız gerektiğini anlattı. Bizi karşılamaları o kadar güzeldi ki insanın gözünün yaşarmaması elde değil. Allah Sayın cumhurbaşkanımıza da sağlık sıhhat hayırlı bir ömür versin.

NETHABER: Mahallenizin hane sayısı ve nüfusu ne kadar, mahallenizde yabancı ülke vatandaşı var mı?

Abdulgazi Atabey: Göreve başladığımda bizim nüfusumuz 5 bin civarındaydı. Mahallemiz sürekli göç alan bir yer haline geldi. Şuan 13 bin nüfusumuz var. 7 bin 500 de seçmenimiz var. Yabancı ülke vatandaşı şuanda Suriyeli 5 aile var. Afganistanlı da bir ailemiz var burada. Mahalle halkımız bunlara yardımcı her konuda yardım oluyor. Fırınlarımız askıda ekmek mantığıyla ekmek ihtiyaçlarını karşılıyor.

MAHALLEMİZDE ORTAOKULA İHTİYAÇ VAR

NETHABER: Mahalle halkının genel olarak geçim kaynakları nelerdir. Halkın refah seviyesini yüzdelik dilimlerle anlatabilir misiniz?

Abdulgazi Atabey: Mahalle halkımızın refah seviyesi ise mahallemizin çoğu emekli. Refah seviyesi düşük ama Çevre yolunun altındaki diğer mahallelerle mukayese edersek bizim mahallemiz refah seviyesi biraz daha yüksektir. Son yıllarda kömür tevzi civarında modern ve çok katlı binalar yükselince göç almaya başlayınca memur kesim daha çok tercih etmeye başladı. Gelen adam diyor ki “ben polisim, emniyet sarayı yakın, ben demiryolunda memur, devlet hastanesi yakın, belediye yakın” o yüzden tercih sebebi oluyor.

NETHABER: Vatandaşın sizden beklentileri için neler veya neler yapmayı planlıyorsunuz?

Abdulgazi Atabey: Bizim mahallemizde bir ortaokula ihtiyacımız var. Şuanda bir ilkokul, bir meslek lisesi var. RAM ve öğrenci yurdu var. Ancak ortaokul öğrencilerimiz Yeşilkaynak mahallesindeki ortaokula gidiyor. Burası da yaya gidip gelme açısından tercih edilmiyor. Karayolu var, demiryolu var. Mahallemiz içinde ortaokul yapılmasını bekliyoruz. Bu amaçla demiryolundan 4 dönüm yer aldık. Milli Eğitim Müdürlüğü ile bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Milli Emlak Müdürlüğü'ne gideceğim. O evrakları Milli Emlak Genel Müdürlüğüne gönderince Bakanımız Bülent Tüfenkci konuyu takip edeceği sözünü verdi. Biz de takip ediyoruz. 

MALATYA’NIN EN ŞANSLI MAHALLELERİNDEN BİRİSİYİZ

NETHABER: Mahallenizde cami, okul, sağlık ocağı ve park gibi sıkıntılarınız var mı?

Abdulgazi Atabey: Camiye gelince Caferi Camisi var doğrudur iki tane cami var bir cevap Caferiler biri de istasyon camisi. Kömür tevzi civarı sürekli göç alacak bir camiye ihtiyacımız var gerçekten var o cevap verdiler Camisi'ni de Millet yani hoş karşılıyor Ama onların ibadet namaz kılınışları Biraz değişik olduğu için giden kardeşlerimiz burada şaşırıyorlar. Şaşırıyorlar namazında salavat getiriyorlar. Bizim yani oradaki oturan sakinlerimiz camiye Gidenler bir daha gitmiyor neden biz şaşırtır şaşırıyoruz gideriz oraya bir cami.  Tepki göstermiyorlar böyle bir şey olmuyor. Çünkü başka ne olsun hocam yardımcısı olsun çok değerli insanlar. Sen öyle otur da apartmanlarda soruyorum nasıl çok değerli insanlar sizin deminki bahsettiğini gitmezse farkından dolayı işte insanlarımız merak ediyor diyor ki burada da cami var gidiyorlar namaz kılarken şaşırıyorlar. Namaz kılan biraz daha değişik bir cami. Bunu da inşallah müracaatımı yaptık tahmin ediyorum ki inşallah bu yakında belli olacak. Mahallemizde bölge farkımız var Büyükşehir’e ait onun alt tarafında at köşesinde, bugün de gittim ben Cemal Bey'le görüştüm genel sekreterine imardan bunun planını istediler bakayım biri Muhtar Bey İnşallah hareket köşesinde cami yeri kazandırmaya gayret edeceğim Şubat'ta da dedi ben bunu meclise soracaktım bu sözü verdi. Şuanda sıkıntımız Ortaokulda onu giderdik caminin sıkıntısı da inşallah Şubat'ın 15'inde onda o da gerçekleşecek. Emniyet teşkilatımızda aradığımız zaman sağolsunlar hemen geliyorlar emniyet teşkilatımıza da buradan teşekkür ediyorum. Aile Sağlık Merkezi, 112 Ambulans bekleme istasyonu 4-5 tane eczane var. Devlet hastanesi, diş hastanesi Çocuk hastanesi yakın. Sağlık hizmetleri alma konusunda Malatya’nın en şanslı mahallelerinden birisiyiz. Bizim mahallemizde 13 bin nüfusu var. Mesela örnek veriyorum bizim burada 4 tane farkımız var resimler Parkı da bizim sınırlar içerisinde Ondan sonra da veriyorlar. Mahallemiz Sınırları içerisinde Belediye Sarayı, Hilton oteli, Kültür Merkezi, Sanat sokağı, Malatya Park AVM, İstasyon sınırlarımız içerisinde yer almakta. Yine Mahallemizin hemen yanı başında Emniyet Müdürlüğü, MEAH Hastanesi, Diş hastanesi, Spor kompleksi, Toprak Mahsulleri Ofisi, Şeker Fabrikası hemen yakınımızda.

VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ YAPILACAK

NETHABER: Görev süreniz içinde mahallenize neler kazandırdınız?

Abdulgazi Atabey: Bizim mahallemiz değişik bak ben muhtar olduktan bu yana 112 acil aldım buraya Sağlık ocağını buraya aldı 2 tane farklı bu taziye evi yaptırdığı belediyemiz. Şimdi olayı Kur'an kursa geçici olarak verdiler. 5 senedir ihtiyacını gideriyor burada kursa gidiyorlar engelli vatandaşlarımız işitme engelliler bizim buradaki Kur'an kursuna geliyorlar. Bizim mahallenin öğrencileri değil ki başka yerlerden geliyorlar buraya ama bu işte bir hizmettir belediyemize de ayrıca Kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnönü Mahallesi sınırları içerisinde olduğu için bize mutluluk veriyor. Yani onun için ne diyorlar orada Elit Park Evleri yapılınca AVM 5 dakika Devlet Hastanesi 5 dakika demiryolu öyle gerçekten modeli. Vakıflar bölge Müdürlüğü yapılacak. Tarım Kredi Kooperatifi, Ram Merkezi 1 tane Çok programlı lise ver. 2 yaya üst geçidimiz var. Belediyenin lokantası bahçesi var. Onlar 2018 Eylül’ünde temel atacaklar da temel atacaklar da ama şimdiki kirada oturan kardeşim de gelmiş demişler ki sen devam et otur artık ne zaman başlarlar onu da kararlaştırmak. İnönü Mahallesinde Gerçekten yok yok yani bugün bir mahallenin içinde bir belediye Sarayı'nın olması bir Emniyet Müdürlüğü'nün olması bir istasyonun olması güzel. AVM’nin olması koca bir Sümer Parkı'nın bizim mahallenin sınırları içerisinde olması ne demek abi ya şimdi Kernek’te oturan dedi ki ben AVM’ ye gidiyorum ya bir ara çeker aç değişecek özel arabası var sana gelecek fabrikaya Öylesine söyledim ama burada araç gereç kullanmadan misafirinde olsa rahat buralarda gelebilirsiniz.

NETHABER: Görevleriniz nelerdir? Muhtar olarak insanlara ne gibi yardımlarda bulunuyorsunuz?

Abdulgazi Atabey: Cami cemaati tarafından toplanan ihtiyar heyeti tarafından güzel bir konuya temas etti. Şimdi yabancı ülkelerde Kaçak yollarla bizim mahalleye gelenler oluyor. İçler acısı bir cemaate söyledik para topladı imamla beraber bunlar ihtiyaçları nedir ne değildir 134 ihtiyaçlarını giderdi ama 5 ay sonra gittiler. Bu ailenin çocuklara da iş ayarlamaya çalışıyoruz. Afetlerde bunlar kimliklerini devlet ellerinden aldığı için Göç İdaresi ben göç idaresine gittim sosyal yardımlaşmaya gittim Afganistan gelen vatandaşımıza nasıl yardımcı olabilirsiniz ama dedi ki bunların kimlikleri çıkmadığı için geceleri verilmediği için biz bunları herhangi bir yardım yapma şansımız yok. Göç İdaresi defter iki devlet bir kanun çıkardı, ondan sonra kaçak yollarla gelenleri ilk geri göndereceğiz. Yeni kimliklerle ellerinden aldık ki her ay gelip imza atsınlar ki burada oturduklarını dair.